Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Solonețu Nou: Sărbătoarea Roadelor, la a XV-a ediție

Sâmbătă, 5 septembrie 2020, la Solonețu Nou s-a desfășurat cea de-a XV-a ediție a Sărbătorii Roadelor a diasporei poloneze din România organizată în mod tradițional de Uniunea Polonezilor din România și Parohia "Coborârea Duhului Sfânt". La sărbătoare a participat și PS Iosif Păuleț.

Evenimentul a început la ora 10.00 la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, unde episcopul Iosif Păuleț împreună cu delegația care a fost formată din consulul onorific al Republicii Polone la Brașov, Janusz Szaliński, delegația militarilor celui de-al VII-lea schimb al Contingentului Militar Polonez ce staționează la Craiova, deputatul din partea minorității polone în Parlamentul României, Victoria Longher și președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher au depus jerbe și candele la statuia Sfântului Ioan Paul al II-Lea care se află în piațeta din fața Basilicii Minor din Cacica. După depunere cu toții au intrat în bazilică unde s-au rugat și au cântat melodia închinată Sfintei Fecioare Maria, în limba poloneză, "Czarna Madonno".

La intrarea în satul Solonețu Nou au fost așteptați de către tinerii din comunitate, cu cai și călești frumos împodobite care i-au dus până în fața biserici din sat.

La ora 11.00 a avut loc Sfânta Liturghie în cadrul căreia s-au sfințit pâinile, cununile și s-au oferit daruri (roade) la altarul bisericii de către comunitățile participante.

La ediția Sărbătorii Roadelor din acest an a fost prezent PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, preoți din Decanatul de Bucovina, precum și Janusz Szaliński, consul onorific al Republicii Polone la Brașov, delegația militarilor celui de-al VII-lea schimb al Contingentului Militar Polonez ce staționează la Craiova, în frunte cu maiorul Krzysztof Słowik, deputatul din partea minorității polone în Parlamentul României, Victoria Longher și președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.

Sărbătoarea Roadelor este o sărbătoare populară de mulțumire legată de încheierea secerișului și a lucrului în câmp. Sărbătorile Roadelor contemporane sunt sărbători ale agricultorilor care mulțumesc pentru roadele adunate în timpul anului. Un element inseparabil al acestora îl constituie Sfintele Liturghii în timpul cărora se sfințesc pâinile și cununile, precum și prezentarea darurilor sub formă de roade. Din anul 2006 până anul trecut, în cadrul Sărbătorii Roadelor fiecare localitate din România în care trăiesc polonezi prezenta un stand cu roade specifice, cu produse, preparate proprii, copturi sau feluri de mâncare care erau degustate de cei prezenți. De asemenea, aveau loc concerte și un picnic. Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, ne-am conformat restricțiilor autorităților.

Este important faptul că, ținând seama de împrejurările limitate, ediția a XV-a a Sărbătorii Roadelor din acest an s-a putut desfășura în mod simbolic.

Ierzynka Michalina Budas

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 septembrie: Solonețu Nou: Sărbătoarea Roadelor, la a XV-a ediție


 

lecturi: 1200.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat