Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Parolin în Liban pentru Ziua universală de post și rugăciune: "Împreună vom reconstrui Beirutul"

De Salvatore Cernuzio

"Împreună vom reconstrui Beirutul!". Este promisiunea unei angajări aceea pe care cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului, a garantat-o poporului din Liban răscolit de explozia în port care a avut loc exact cu o lună în urmă și care a ucis circa 220 de persoane, rănind alte 6 mii. Cardinalul a ajuns cu seară înainte în "Țara Cedrilor" pentru a-l reprezenta pe papa la Ziua universală de post și rugăciune pentru Liban pe care papa Francisc a convocat-o miercurea trecută, cu un anunț neprogramat la sfârșitul primei audiențe generale post-pandemie cu prezența credincioșilor, după ce a sărutat și a binecuvântat un steag libanez purtat de un preot în Curtea "Sfântul Damasus".

Primit la aeroportul "Rafiq Hariri" din Beirut de ministrul de externe al guvernului provizoriu, Charbel Wehbe, și de alte autorități și reprezentanți religioși între care nunțiul, monseniorul Joseph Spiteri, cardinalul Parolin a celebrat seara liturghia în sanctuarul din Harissa, Stăpâna Noastră a Libanului. Un moment emoționant într-unul din locurile de profundă devoțiune din țară, aglomerat în mare parte de tineri. Cei care cer mai mult decât oricine schimbări pentru viitorul țării și ale căror dureri și speranțe cardinalul a voit să le împărtășească. "Libanezii de orice credință, etnice și apartenență vor reconstrui țara lor, cu ajutorul prietenilor și cu spiritul de înțelegere, dialog și conviețuire care i-a distins mereu", au fost primele sale cuvinte în timpul celebrării. "Este adevărat că libanezii trăiesc momente de suferință. Sunt descurajați, epuizați și frustrați", a admis cardinalul, prezentând, în afară de explozie, și "criza economică, socială și politică" ce se cuibărește în țară, "pandemia de coronavirus care a agravat situația", mizeria teribilă. Însă Domnul invită la speranță: Beirut va învia din cenușa sa cu dialogul și solidaritatea, cu "o nouă abordare a gestionării lui res publica", având "o atenție deosebită față de bunul comun care se bazează pe respectarea legilor, a obligațiilor, a transparenței și a responsabilității colective", a spus Parolin, rugând-o pe Sfânta Fecioară Maria pentru ca să răspândească "mireasma conviețuirii în toate regiunea din Orientul Mijlociu".

Vizita secretarului de stat a continuat după aceea în Marea Moschee a lui Muhammad al-Amin, cunoscută și ca Moscheea Albastră, unde cardinalul s-a oprit câteva clipe cu jurnaliștii care întrebau despre o posibilă vizită a papei Francisc în Liban, după aceea a lui Benedict al XVI-lea în 2012: "Sfântul Părinte este pregătit dacă o vor permite condițiile", a răspuns el. După aceea a voit să ajungă la catedrala greco-ortodoxă și la catedrala melchită a romanilor.

Între momentele culminante ale călătorii, întâlnirea în catedrala maronită "Sfântul Gheorghe" al arhieparhiei de Beirut unde Paroli a întâlnit liderii religioși musulmani și creștini din țară. L-au primit în această bijuterie din secolul al XIX-lea, inspirată de bazilica "Santa Maria Maggiore" din Roma, patriarhul de Antiohia al maroniților, cardinalul Béchara Boutros Ra?, împreună cu arhiepiscopul maronit de Beirut, monseniorul Paul Abdel Sater, și episcopii catolici melchiți, caldeean, siriac, armean și latin. Prezenți și câțiva preoți, parohi, călugări, surori, toți cu mască. Împreună s-au rugat pentru oraș și pentru victimele exploziei "teribile și tragice care a sfâșiat rapid inima orașului".

În sala catedralei, în fața episcopilor, șeicilor, imamilor și altor lideri religioși, cardinalul a voit să reafirme apropierea reală, concretă, a pontifului: "Vin în orașul vostru istoric pentru a exprima apropierea Bisericii catolice din toată lumea. Papa Francisc mi-a cerut să vin ca să vă întâlnesc după ce a lansat apelul său pentru «rugăciune, post și solidaritate cu Beirut» și cu Libanul. Răspunsul la apelul papei a fost imediat, și a ajuns din atâtea țări diferite, din toate continentele".

Este demonstrarea că: "Libanul nu este singur", a spus Parolin. "Noi vă susținem în tăcere și cu solidaritate pentru a vă exprima iubirea noastră. Libanul nu va fi lăsat singur. Libanul are nevoie de lume, însă lumea are nevoie de experiența unică a Libanului, a solidarității și a libertății pe care o reprezintă Libanul. Împreună vom reconstrui Beirutul". "Alături de voi - a adăugat el - găsim curajul de a striga împreună: «Ajunge». Suferința noastră poate să ne ajute să purificăm intențiile noastre și să întărim determinarea noastră de a trăi împreună în pace și demnitate, de a lupta pentru un guvern mai bun care să favorizeze responsabilitatea și transparența. Împreună putem să învingem violențele și orice formă de autoritarism, promovând o trăire cetățenească inclusivă bazată pe respectarea drepturilor și obligațiilor fundamentale". Liderilor religioși și reprezentanților diferitelor organizații religioase și ai societății civile cardinalul le-a cerut să "nu abandoneze pe nimeni în aceste circumstanțe tragice": "Fie ca să puteți continua să oferiți un exemplu de solidaritate sinceră, fideli față de tradiția libaneză de reziliență, creativitate și sprijin reciproc". De aici promisiunea: "Împreună vom reconstrui Beirutul!".

Vineri dimineața la 10.00, premierul Vaticanului a fost primit în Palatul Prezidențial Baabda, pentru un colocviu rezervat cu președintele libanez, generalul Michel Aoun. Șeful de stat, catolic, a anunțat că el și familia sa vor participa la Ziua de rugăciune convocată de papa cu o rugăciune specială după-amiază în capela din Palatul Prezidențial. După aceea, așa cum afirmă o notă a președinției, a asigurat că investigațiile cu privire la tragedia din 4 august "sunt în desfășurare" și că "va fi făcută dreptate cu privire la toți responsabilii sau cei neglijenți": "Acesta este dreptul libanezilor care au fost uniți de dezastru și adunați de speranță".

La rândul său, Parolin i-a transmis lui Aoun un mesaj de solidaritate al papei: "Libanul n-a fost niciodată singur în această circumstanță dureroasă pentru că poate să se bazeze mereu pe sprijinul Sfântului Scaun și pe solidaritatea internațională", se citește în notă. Centenarul Libanului ca stat "a dat un model de urmat ca formulă de unire între creștini și musulmani care cere un mare echilibru între diferențe și diversități, în pofida numeroaselor crize pe care le-a depășit, însă poporul său a găsit mereu în el însuși izvoarele forței sale pentru a ieși din crize și a merge înainte". "Lumea de astăzi - continuă mesajul - are nevoie de un exemplu și de oameni care să mărturisească faptul că este posibil a trăi împreună și acest lucru este ceva necesar și urgent, mai ales după căderea zidului din Berlin. Voi ca libanezi, creștini și musulmani, dați acest mesaj lumii, pentru că îl întrupați, fără a intra în conflicte regionale și mondiale".

Imediat după colocviul cu președintele, Parolin a mers la locul devastat din port pentru a trăi un moment de reculegere în fața Statuii Emigrantului. După-amiază, când s-a terminat prânzul în sediul patriarhal din Bkerké, este programată vizita la spitalele distruse din Ashrafieh și întâlnirea cu victimele exploziei, îndeosebi în districtul Karantine (numit astfel pentru că marinarii petreceau acolo un timp de carantină), zonă de lângă aeroport, dintre cele mai vătămate. Este prevăzută și o oprire la biserica monahilor Baladiti, după aceea cardinalul va merge spre aeroport pentru a se întoarce la Roma.

(După Vatican Insider, 4 septembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 544.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat