Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Considerație la duminica a 23-a de peste an - Anul A - 2020

Ez 33,7-9; Ps 95; Rom 13,8-10; 2Cor 5,19; Mt 18,15-20

"Dacă doi dintre voi pe pământ se vor uni să ceară orice lucru, le va fi dat de Tatăl meu care este în ceruri. Căci unde doi sau trei sunt adunați în numele meu, sunt și eu acolo, în mijlocul lor" (Mt 18,18-20).

În pericopa evanghelică de astăzi Isus ne-a vorbit despre Biserică, despre adevărul și despre baza pe care este zidită. Și adevărul este acesta: Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu, iar baza este jertfa lui de la cruce, bază pe care Biserica lui se zidește de atunci până astăzi. Ca și alte lucrări divine, cum ar fi, de exemplu, constituirea poporului ales pe cei 12 fii ai lui Iacob (cf. Gen 49,1-28), Biserica pe care o zidește Isus are și ea începuturi plăpânde. Isus și-a început zidirea Bisericii sale începând cu 12 oameni (cf. Lc 6,12), dintre care unul l-a părăsit, Iuda, care a trebuit să fie înlocuit mai târziu (cf. Fap 1,12-26). Și cu acești 12 se vede că Isus a umplut și umple încă lumea. Cu 12 oameni Isus a civilizat și mântuit lumea (cf. Ap 21,12).

Isus le-a dat celor doisprezece apostoli puterea de a duce evanghelia până la capătul lumii cunoscute până atunci (cf. Mc 16,15-16). Isus a spus: "Pe această piatră (adevărul că el este Fiul Dumnezeului celui viu), voi zidi eu Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui" (Mt 16,18). Este putere în Biserică și Isus ne conștientizează pe noi astăzi. Dacă nu am înțeles până astăzi, "puternicul" în lumea aceasta nu este diavolul, nu sunt nici cei răi. Puternicul care atacă în lumea aceasta este Biserica construită pe stânca Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu, și pe care porțile locuinței morților nu o vor birui, nu pot să reziste atacului ei. O poartă după obiceiul acelor timpuri era tăria cetății. Orașele erau înconjurate de ziduri, cum era și Ierusalimul (cf. Ier 37,10; Neh 1,3; 2,3; 3,3), iar pe aceste ziduri erau atașate porți uriașe, ca acelea din Valea Sorec, pe care doar unul ca Samson, puternicul lui Iacob, le puteau urni din loc (cf. Jud 16,3). Dușmanii loveau cu berbeci de lemn în cap cu bronz în poartă și, dacă reușeau să spargă poarta, intrau în cetate și câștigau biruința.

Vestea pe care ne-o dă astăzi nouă Domnul nostru Isus Cristos este că nu noi trebuie să tremurăm de frică, ci porțile iadului, porțile locuinței morților. Și când se lovește cu evanghelia în porțile iadului, aceste porți trebuie să zboare din balamale. Când răul este lovit, trebuie să capituleze. Când mesajul evanghelic este dus în cel mai greu întuneric și păcat, acolo întunericul și păcatul trebuie să capituleze și lumina lui Dumnezeu trebuie să-i ia locul și să strălucească. Nu noi trebuie să așteptăm să fim loviți, ci noi trebuie să lovim cu evanghelia. Noi suntem "puternicul" în lumea aceasta, noi trebuie să dăm năvală și să ducem împărăția lui Dumnezeu în toate ungherele întunericului (cf. Mt 11,12; Lc 16,16). În lumea aceasta noi trebuie să facem ca întunericul, iadul și locuința morților să tremure și să-și piardă influența în lume și să cadă așa cum au căzut zidurile Ierihonului la strigătele evreilor (cf. Ios 6,20), așa cum a căzut comunismul la rugăciunile creștinilor, chiar de la el de acasă. Toată lumea vrea și aleargă după putere. Biserica din toate timpurile a demonstrat că are putere, iar acum noi formăm Biserica.

Trebuie să-l căutăm pe Domnul, căci evanghelia sa este o evanghelie a puterii. Biblia ne spune că împărăția lui Dumnezeu nu constă în cuvinte, ci în putere (cf. 1Cor 4,20) și că "tăria este a lui Dumnezeu" (Ps 62,12). Este tărie în evanghelie, este tărie în Cuvântul lui Dumnezeu. Isus a spus: "Mi-a fost dată toată puterea în cer și pe pământ" (Mt 28,18). Când ne gândim că este tărie, putere și forță în cuvântul lui Dumnezeu, am putea zice fiecare: O, de aș avea și eu această putere, căci mă simt așa de slab, ce să facă Domnul cu mine? Pericopa evanghelică de astăzi vrea să conștientizeze pe toți creștinii că Isus a primit toată puterea în cer și pe pământ și că a dat această putere Bisericii sale, adică nouă, celor care credem în el. Isus ne spune: "V-am dat puterea să călcați peste șerpi și scorpioni și peste toată puterea dușmanului și nimic nu vă va dăuna" (Lc 10,19). "Chemându-i pe cei doisprezece, Isus le-a dat autoritate asupra tuturor diavolilor și puterea de a vindeca boli; apoi i-a trimis să predice împărăția lui Dumnezeu și să-i vindece pe cei bolnavi" (Lc 9,1-2). Puterea aceasta a fost dată de Isus întregii Biserici: hirotoniți și laici, bărbați și femei, tineri și bătrâni.

Întrebarea este când și cum începe această putere? Această putere începe când minim doi ucenici se asociază pentru o lucrare bună! De ce puterea a doi, de ce începe în doi? "Căci unde doi sau trei sunt adunați în numele meu, sunt și eu acolo, în mijlocul lor" (Mt 18,19-20). "Dacă doi vă veți hotărî să legați ceva pe pământ va fi legat și în cer și tot ce veți dezlega pe pământ va fi dezlegat și în cer". "Dacă doi se vor uni pentru a lua orice hotărâre în materie de corectare fraternă, hotărârea lor va fi validată și în cer" (cf. Mt 18,15-17).

Puterea începe cu minim doi ucenici adunați în numele Domnului, pentru că acolo este prezent și el. Aceasta este o rațiune divină. Dumnezeu însuși este treime, Dumnezeu a creat doi oameni ca să fie o comunitate. Dumnezeu însuși arată avantajele a doi în armonie: "Doi iau o plată mai bună pentru lucrul lor; dacă se întâmplă ca unul să cadă, se ridică unul pe altul; dacă se culcă doi se încălzesc; unul nu poate sta împotriva a doi; funia în trei nu se rupe ușor" (cf. Quo 4,9-12). Isus spune și el: "Adevăr vă spun: tot ce veți lega pe pământ va fi legat și în cer și tot ce veți dezlega pe pământ va fi dezlegat și în cer. Iarăși vă spun: dacă doi dintre voi pe pământ se vor uni să ceară orice lucru, le va fi dat de Tatăl meu care este în ceruri. Căci unde doi sau trei sunt adunați în numele meu, sunt și eu acolo, în mijlocul lor" (Mt 18,18-20). Deci, există o rațiune divină pentru minim doi adunați în numele Domnului, iar repetiția în Biblie anunță mereu un mesaj important.

Noi ne-am obișnuiți să numărăm și să calculăm în progresie aritmetică, prin adunare: 1, 2, 3, 4 etc. sau în progresie geometrică, prin înmulțire: 3, 30, 300, 3.000, 30.000 etc. Domnul ne arată astăzi că există și "o progresie divină", mult mai bună ca progresia aritmetică și cea geometrică. În doi (ucenici) este forță supranaturală, forță divină: 1 x 1.000; 2 x 10.000 sau 2 x 2.000.000. Iată ce spune Biblia: "Cum ar urmări unul o mie și doi ar fugări zece mii, dacă nu i-ar fi vândut Stânca, dacă Domnul nu i-ar fi predat? Căci stânca lor nu este ca Stânca noastră, până și dușmanii noștri sunt judecători" (Dt 32,30-31). La intrarea în Canaan erau doi, Iosue și Caleb, au stat doi împotriva a două milioane de evrei sceptici și în discordie, care au uitat că au un Dumnezeu puternic. Iată o altă progresie divină! Doi împotriva a două milioane care au biruit, căci numai ei doi din 2 milioane au intrat în Canaan (cf. Num 14,6-9; 14,38).

Este putere divină în doi, nu unul la o mie, ci doi la zece mii, ba chiar doi la două milioane. Soților, fiți doi în armonie, la fel copiilor, la fel și dumneavoastră, credincioșilor! Cu cât crește numărul adunaților peste doi, cu atât cresc zecile de mii de puteri și milioanele. Din această cauză este important numărul credincioșilor adunați în numele lui Cristos să crească mereu!

De aceea, diavolul atacă în primul rând "Biserica domestică", familia cu minim doi sau trei, și în al doilea rând "Biserica locală", cea cu mai mulți credincioși (cf. Evr 10,25). El știe că este putere de zece mii și chiar a două milioane în doi, și putere de alte zeci mii și de milioane cu fiecare ucenic adăugat. Este o putere divină în cel puțin doi, de aceea diavolul încă din grădina Edenului i-a dezbinat, i-a separat, i-a lipsit pe primii oameni unul de altul, a purtat dialoguri diferite cu ei ca să-i poată învinge (cf. Gen 3,1-7). Diavolul este interesat să ne despartă, de aceea să nu permitem ca cineva să ne despartă, nici unul de altul, nici de Cristos, de la Liturghie, de la rugăciune, de la Euharistie, pentru că puterea este în doi sau trei, cu Isus în mijlocul nostru (cf. Rom 8,38-39). Demonii știu că doi sau trei îi pot pune pe fugă, căci este putere supranaturală în armonie înaintea lui Dumnezeu. Unde doi sau trei se adună în numele meu, spune Isus, acolo este și el în mijlocul lor... că funia în trei nu se rupe ușor.

Puterea lui Dumnezeu de doi la zece mii se arată bine în poporul ales unit în dorința de libertate, redată magistral astăzi de psalmul 95. Puterea supranaturală a lui Dumnezeu este arătată și la mântuirea evreilor din sclavia Egiptului, putere care deșteaptă strigăte de bucurie. Păcat însă că au uitat curând de asta la Massa și Meriba (cf. Ex 17,7). De aceea Biblia ne spune: "Astăzi, dacă auziți glasul lui, nu vă împietriți inimile, ci ascultați glasul Domnului ca să intrați în odihna lui" (cf. Evr 3,7.11).

Revenim la puterea supranaturală de doi la zece mii, și chiar de doi la două milioane, care se arată în primul rând în familii. Unirea spirituală n-o face nimeni din afara casei: părinții, prietenii, sau păstorii, deși au și ei rolul lor, ci soțul și soția se strâng împreună cu fiii lor pentru rugăciune și meditarea Cuvântului divin, ei fac unirea spirituală cu Isus în mijlocul lor. Dacă doi pun pe fugă zece mii, sau două milioane, atunci câți pun pe fugă 3, 5, 10, 16, după logica lui Dumnezeu?

Dar și potrivnicul nostru, diavolul, are o putere supranaturală, dar nu mai mare decât a noastră: "Căci noi nu avem o luptă împotriva sângelui și trupului, ci împotriva conducătorilor, împotriva autorităților, împotriva puterilor acestei lumi a întunericului, împotriva duhurilor răului care sunt în locurile cerești" (Ef 6,12)! Diavolului nu-i place în văzduh, nici în pustiu, ci în locurile cerești, adică în locurile sfinte: stă în casă, stă în Biserică, stă lângă noi și privește mereu la noi și la punctele noastre slabe ca să ne atace. De exemplu: ne ridică de la rugăciune pentru a auzi o știre, o vorbă zadarnică, sau de a face o treabă fără importanță. Ne scoate din zona puterii divine pentru că el vrea să introducă în zona lui de discordie și dezastru, ca să ne fure mai întâi puterea supranaturală și apoi mântuirea. Să ne gândim la Iuda care în momentul cel mai sfânt, Cina de Taină, memorialul pătimirilor, morții și învierii lui Isus, a fost scos afară din Cenacol (cf. In 13,30) pentru 30 de arginți, dar și pentru pierzarea lui (cf. Mt 27,5).

Diavolul fură moral, fură spiritual, fură din noi, ne fură pe noi. Fură binecuvântarea căsătoriei prin nerăbdarea tinerilor din timpul logodnei, fură valoarea Liturghiei prin scoaterea afară sau gânduri străine (cf. Evr 10,25), fură rodul căsătoriei prin evitarea nașterilor (cf. Gen 38,9), fură orice bun, fură tot. Se folosește de prieteni ușuratici, de vedete din orice domeniu prin care să poată introduce în suflete conduita sa: adulterul, viața fără Dumnezeu, plăcerile nepermise, alcoolismul, drogurile, homosexualismul, concubinajul, avortul etc. Și vedem că toate acestea prin tot mai mult în poporul, zis creștin. Încotro ne ducem?

Vrăjmașul nostru este real, are nume: legiune; are voință de a intra în oameni și animale; are planuri; are inteligență; vorbește; face dialog; se folosește de oameni, de prieteni, de apropiați, s-a folosit chiar de Apostolul Petru fără nici o rușinare, ca să nu mai vorbim de Iuda și de oameni ca el care au devenit mulți astăzi. Scopul lui este să ne distrugă pe veci împreună cu Biserica lui Cristos. De aceea, să strângem rândurile: să ne luăm de mână și să cădem în genunchi pentru rugăciune în armonie, să facem corectarea fraternă cu toți cei amăgiți cu separarea, să fim străjeri unii pentru alții (cf. Ez 33,7-8) și să păzim poruncile în frunte cu dragostea (cf. Rom 13,8-10), căci "Dumnezeu era în Cristos, împăcând lumea cu sine și punând în noi cuvântul reconcilierii" (2Cor 5,19).

Dacă este rău între noi este numai din cauza noastră, căci am uitat că puterea divină care începe cu minim doi, chiar puterea de a lega și dezlega lanțurile pierzării: "Dacă eu îi scot pe diavoli cu degetul lui Dumnezeu, atunci împărăția lui Dumnezeu a ajuns la voi. Când un om puternic, bine înarmat, își păzește casa, ceea ce are el este în siguranță; dar dacă vine unul mai puternic decât el și îl învinge, îi ia armele în care se încredea și împarte prada" (Lc 11,20-22). Iar acest om mai puternic care este de partea noastră este Isus Cristos. Să-i dăm voie lui Isus cu puterea sa divină să intre în casa noastră și în sufletul nostru ca să-l deposedeze pe diavol într-o clipită de toate armele lui.

Într-un oraș din Statele Unite ale Americii, un copil de creștini a fost prins într-o grupare de droguri: Părinții au prins repede de veste și au început să se roage împreună pentru el. Rugăciunea a avut efect rapid, copilul s-a lăsat de bandă, dar unii din bandă n-au fost mulțumiți, îl voiau pe tânăr în slujba lor pentru câștigul pe care îl aducea, de aceea telefonau și amenințau cu moartea. Părinții copilului au pregătit o masă și i-au invitat pe cei nemulțumiți din bandă, care au venit. În timpul mesei părinții le-au spus că ei sunt creștini, să le lase copilul în pace și să se convertească și ei, căci ei se roagă și au puterea rugăciunii. Hoții au râs și au spus: "Să vedem care pe care!" Într-un timp nu prea lung, într-o anume zi, deși locuiau în orașe diferite, la aceeași oră, bandiții au fost toți arestați! Asta este puterea rugăciunii făcute în comun!

Era într-o zi de Vinerea Mare, o zi de după Revoluția din 1989. Eram paroh tânăr. În sat a sosit o mașină cu operatori de film care a început să cheme tineretul și lumea la film. Le-am spus că noi, catolicii, suntem în Vinerea Mare și le-am cerut politicos să renunțe și să vină într-o altă zi din săptămâna care urmează. Nu au acceptat! Le-am spus că mă duc în Biserică să mă rog și ei au râs. Era adorația de Vinerea Mare. Pe drum am găsit o bătrânică care mergea la biserică. I-am cerut să ne rugăm împreună pentru liniște. Când am ieșit de la rugăciune nu mai erau acolo. Oamenii care mai rămăseseră mi-au spus că, după un timp, aparatul lor de emisie a luat foc și a trebuit să-l oprească și să plece. În drum spre Piatra Neamț, căci de acolo veniseră, o roată de la mașină a sărit din mers și două pneuri au explodat! N-au mai venit! E fapt real, știe un sat întreg! Asta e puterea rugăciunii în doi! Curaj pentru toți!

Ce bine este ca frații să trăiască împreună pentru că acolo este puterea lui Dumnezeu (cf. Ps 132,1-2)! Ne stă în putere să dezlegăm forțe divine care vină peste noi, să dezlegăm orice bine și să legăm orice rău ce stă să vină asupra noastră și asupra Bisericii. Amin.

Pr. Ioan Lungu

* * *

Predici la Radio Iași: Duminica a 23-a de peste an


 

lecturi: 709.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat