Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 2 septembrie 2020

Cateheze - "A vindeca lumea": 5. Solidaritatea și virtutea credinței

Iubiți frați și surori, bună ziua!

După atâtea luni reluăm întâlnirea noastră față în față și nu ecran în ecran. Față în față. Acest lucru este frumos! Pandemia actuală a evidențiat interdependența noastră: toți suntem legați, unii cu alții, atât în rău cât și în bine. De aceea, pentru a ieși mai buni din această criză, trebuie să facem asta împreună. Împreună, nu singuri, împreună. Singuri nu, pentru că nu se poate! Ori se face împreună ori nu se face. Trebuie să facem asta împreună, toți, în solidaritate. Acest cuvânt aș vrea să-l subliniez: solidaritate.

Ca familie umană avem originea comună în Dumnezeu; locuim într-o casă comună, planeta-grădină, pământul în care Dumnezeu ne-a așezat; și avem o destinație comună în Cristos. Însă atunci când uităm toate acestea, interdependența noastră devine dependență a unora de alții - pierdem această armonie a interdependenței în solidaritate - mărind inegalitatea și marginalizarea; se slăbește țesutul social și se deteriorează ambientul. Este mereu același mod de a acționa.

De aceea, astăzi principiul de solidaritate este mai necesar ca oricând, așa cum a învățat Sfântul Ioan Paul al II-lea (cf. Enciclica Sollicitudo rei socialis, 38-40). Într-o lume interconectată, experimentăm ce înseamnă a trăi în același "sat global". Este frumoasă această expresie: marea lume nu este altceva decât un sat global, pentru că totul este interconectată. Însă nu întotdeauna transformăm această interdependență în solidaritate. Există un drum lung între interdependență și solidaritate. Egoismele - individuale, naționale și ale grupurilor de putere - și rigiditățile ideologice alimentează dimpotrivă "structuri de păcat" (ibid., 36).

"Cuvântul «solidaritate» s-a uzat puțin și uneori se interpretează rău, însă indică mult mai mult decât vreun act sporadic de generozitate. Cere să se creeze o nouă mentalitate care să gândească în termeni de comunitate, de prioritate a vieții tuturor față de aproprierea bunurilor din partea câtorva" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 188). Asta înseamnă solidaritate. Nu este numai problema de a-i ajuta pe ceilalți - acest lucru este bine de făcut, însă este mai mult -: este vorba de dreptate (cf. Catehismul Bisericii Catolice, 1938-1940). Interdependența, pentru a fi solidară și a aduce roade, are nevoie de rădăcini puternice în uman și în natura creată de Dumnezeu, are nevoie de respectarea chipurilor și a pământului.

Biblia, încă de la început, ne avertizează. Să ne gândim la relatarea despre Turnul Babel (cf. Gen 11,1-9), care descrie ceea ce se întâmplă când încercăm să ajungem la cer - ținta noastră - ignorând legătura cu umanul, cu creația și cu Creatorul. Este un mod de a spune: asta se întâmplă ori de câte ori unul vrea să urce, să urce, fără a ține cont de ceilalți. Eu singur! Să ne gândim la turn. Construim turnuri și zgârie-nori, dar distrugem comunitatea. Unificăm edificii și limbi, dar mortificăm bogăția culturală. Vrem să fim stăpâni ai pământului, dar ruinăm biodiversitatea și echilibrul ecologic. V-am relatat într-o altă audiență despre acei pescari din San Benedetto del Tronto care au venit anul acesta și mi-au spus: "Am scos din mare 24 de tone de gunoaie, dintre care jumătate era plastic". Gândiți-vă! Aceștia au spiritul de a prinde peștii, e adevărat, dar și gunoaiele și să le ducă afară pentru a curăța marea. Însă această [poluare] înseamnă a ruina pământul, a nu avea solidaritate cu pământul care este un dar și cu echilibrul ecologic.

Amintesc o relatare medievală care descrie acest "sindrom de la Babel", care există atunci când nu este solidaritate. Această relatare medievală spune că, în timpul construirii turnului, atunci când cădea un om - erau sclavi - și murea, nimeni nu spunea nimic, maxim: "Sărmanul, a greșit și a căzut". În schimb, dacă o cărămidă cădea, toți se plângeau. Și dacă era cineva vinovatul, era pedepsit! De ce? Pentru că o cărămidă era scumpă de făcut, de pregătit, de copt. Era nevoie de timp și de muncă pentru a face o cărămidă. O cărămidă valora mai mult decât viața umană. Fiecare dintre noi să se gândească la ce se întâmplă astăzi. Din păcate și astăzi se poate întâmpla ceva de acest gen. Cade vreo cotă din piața financiară - am văzut asta în ziare în aceste zile - și știrea este în toate agențiile. Cad mii de persoane din cauza foamei, a mizeriei și nimeni nu vorbește despre asta.

Diametral opus lui Babel sunt Rusaliile, am auzit asta la începutul audienței (cf. Fap 2,1-3). Duhul Sfânt, coborând de sus ca vânt și foc, cuprinde comunitatea închisă în cenacol, revarsă în ea forța lui Dumnezeu, o determină să iasă, să-l vestească tuturor pe Isus Domnul. Duhul creează unitatea în diversitate, creează armonia. În relatarea despre Turnul Babel nu exista armonia; exista acel a merge înainte pentru a câștiga. Acolo, omul era un simplu instrument, simplă "forță de muncă", însă aici, la Rusalii, fiecare dintre noi este un instrument, dar un instrument comunitar care participă cu toată ființa sa la edificarea comunității. Sfântul Francisc de Assisi știa bine asta și animat de Duhul dădea tuturor persoanelor, ba chiar, creaturilor, numele de frate sau soră (cf. LS, 11; cf. Sfântul Bonaventura, Legenda maior, VIII, 6: FF 1145). Chiar și fratele lup, ne amintim.

Cu Rusaliile, Dumnezeu se face prezent și inspiră credința comunității unite în diversitate și în solidaritate. Diversitate și solidaritate unite în armonie, acesta este drumul. O diversitate solidară posedă "anticorpii" pentru ca singularitatea fiecăruia - care este un dar, unic și irepetabil - să nu se îmbolnăvească de individualism, de egoism. Diversitatea solidară posedă și anticorpii pentru a vindeca structuri și procese sociale care s-au degenerat în sisteme de nedreptate, în sisteme de oprimare (cf. Compendiu de Doctrină Socială a Bisericii, 192). Deci, astăzi solidaritatea este drumul de parcurs spre o lume post-pandemie, spre vindecarea bolilor noastre interpersonale și sociale. Nu există un alt drum. Ori mergem înainte cu drumul solidarității ori lucrurile vor fi mai rele. Vreau să repet: dintr-o criză nu ieșim la fel ca înainte. Pandemia este o criză. Dintr-o criză se iese ori mai buni ori mai răi. Trebuie să alegem noi. Și solidaritatea este tocmai un drum pentru a ieși din criză mai buni, nu cu schimbări superficiale, cu o zugrăveală așa și totul este în ordine. Nu. Mai buni!

În mijlocul crizei, o solidaritate condusă de credință ne permite să traducem iubirea lui Dumnezeu în cultura noastră globalizată, nu construind turnuri sau ziduri - și câte ziduri se construiesc astăzi - care despart, însă după aceea se prăbușesc, ci țesând comunități și susținând procese de creștere cu adevărat umană și solidă. Și pentru aceasta ajută solidaritatea. Pun o întrebare: eu mă gândesc la nevoile celorlalți? Fiecare să răspundă în inima sa.

În mijlocul crizelor și furtunilor, Domnul ne interpelează și ne invită să trezim și să activăm această solidaritate capabilă de a da soliditate, sprijin și un sens acestor ore în care totul pare să naufragieze. Creativitatea Duhului Sfânt să ne poată încuraja ca să generăm noi forme de ospitalitate familială, de fraternitate rodnică și de solidaritate universală. Mulțumesc.

________________________

APEL PENTRU LIBAN

Iubiți frați și surori, la o lună de la tragedia care a lovit orașul Beirut, gândul meu se îndreaptă iar spre iubitul Liban și spre populația sa deosebit de încercată. Și acest preot care este aici, a adus steagul Libanului la această audiență.

Așa cum Sfântul Ioan Paul al II-lea a spus în urmă cu treizeci de ani într-un moment crucial al istoriei țării, repet și eu astăzi: "În fața repetatelor drame, pe care fiecare dintre locuitorii acestei țări le cunoaște, noi conștientizăm pericolul extrem care amenință însăși existența țării. Libanul nu poate să fie abandonat în singurătatea sa" (Scrisoarea apostolică adresată tuturor episcopilor din Biserica Catolică despre situația din Liban, 7 septembrie 1989).

Timp de peste o sută de ani, Libanul a fost o țară de speranță. Și în timpul perioadelor cele mai întunecate ale istoriei sale, libanezii au păstrat credința lor în Dumnezeu și au demonstrat capacitatea de a face din țara lor un loc de toleranță, de respect, de conviețuire unică în regiune. Este profund de adevărată afirmația că Libanul reprezintă ceva mai mult decât un stat: Libanul "este un mesaj de libertate, este un exemplu de pluralism atât pentru Orient cât și pentru Occident" (ibid.). Pentru binele însuși al țării, dar și al lumii, nu putem permite ca acest patrimoniu să fie împrăștiat.

Îi încurajez pe toți libanezii să continue să spere și să regăsească forțele și energiile necesar pentru a porni din nou. Cer politicienilor și liderilor religioși să se angajeze cu sinceritate și transparență în opera de reconstrucție, lăsând să cadă interesele de parte și privind la bunul comun și la viitorul națiunii. Reînnoiesc de asemenea invitația adresată comunității internaționale să susțină țara pentru a o ajuta să iasă din criza gravă, fără să fie implicată în tensiunile regionale.

În mod deosebit mă adresez locuitorilor din Beirut, greu încercați de explozie: reluați curaj, fraților! Credința și rugăciunea să fie forța voastră. Nu abandonați casele voastre și moștenirea voastră, nu faceți să cadă visul celor care au crezut în viitorul unei țări frumoase și prospere.

Dragi păstori, episcopi, preoți, consacrați, consacrate, laici, continuați să-i însoțiți pe credincioșii voștri. Și vouă, episcopi și preoți, vă cer zel apostolic; vă cer sărăcie, fără lux, sărăcie cu poporul vostru sărac care suferă. Dați voi exemplul de sărăcie și de umilință. Ajutați-i pe credincioșii voștri și poporul vostru să se ridice și să fie protagoniști ai unei noi renașteri! Fiți toți făcători de înțelegere și reînnoire în numele interesului comun, ai unei adevărate culturi a întâlniri, ai trăirii împreună în pace, ai fraternității. Un cuvânt atât de îndrăgit de Sfântul Francisc: fraternitate. Fie ca această înțelegere să fie o reînnoire în interesul comun. Pe acest fundament se va putea asigura continuitatea prezenței creștine și contribuția voastră inestimabilă la țară, la lumea arabă și la toată regiunea, într-un spirit de fraternitate între toate tradițiile religioase care există în Liban.

Pentru acest motiv doresc să-i invit pe toți să trăiască o zi universală de rugăciune și post pentru Liban, vinerea viitoare, 4 septembrie. Eu am intenția de a trimite un reprezentant al meu în acea zi în Liban pentru a însoți populația: va merge secretarul de stat în numele meu, pentru a exprima apropierea și solidaritatea mea. Să oferim rugăciunea noastră pentru tot Libanul și pentru Beirut. Să fim aproape și cu angajarea concretă a carității, ca în alte ocazii asemănătoare. Invit și frații și surorile din alte confesiuni și tradiții religioase să se asocieze la această inițiativă în modalitățile pe care le vor considera mai oportune, însă toți împreună.

Și acum vă cer să încredințăm Mariei, Stăpâna Noastră de Harissa, angoasele și speranțele noastre. Ea să-i susțină pe cei care-i plâng pe cei dragi ai lor și să reverse curaj în toți cei care și-au pierdut casele lor și cu ele parte din viața lor. Să mijlocească la Domnul Isus, pentru ca Țara Cedrilor să reînflorească și să reverse parfumul trăirii împreună în toată regiunea Orientului Mijlociu.

Și acum invit pe toți, pe cât posibil, să ne ridicăm în picioare în tăcere și să ne rugăm în tăcere pentru Liban.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 964.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat