Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Familia Fericitului Frederic Ozanam - dragoste și grijă pentru cei nevoiași

Două zile speciale pentru familia vincențiană, 9 septembrie - ziua liturgică a Fericitului Frederic Ozanam și 27 septembrie - ziua Sfântului Vincențiu de Paul "ne obligă" să amintim de carisma vincențiană, care ne interpelează pe toți și în prezent, pentru ca duioșia lui Dumnezeu să prevaleze.

Fericitul Frederic Antoine Ozanam este principalul fondator al Societății "Sfântul Vincențiu de Paul".

Frederic Ozanam s-a născut la 23 aprilie 1813 la Milano (Italia), dintr-o familie franceză, refugiată din Lyon (Franța).

Marie-Josephine-Amelie Soulacroix Ozanam, care avea să devină soția lui, s-a născut la 14 august 1820, la Marsilia (Franța).

S-au căsătorit la 23 iunie 1841 la Lyon, în Biserica "Saint-Nizier", unde există o placă comemorativă, amintind de căsătoria lui Frederic Ozanam.

"Când Dumnezeu a făcut ca două suflete să trăiască împreună, el a pus la aceeași valoare și fericirea lor".

După terminarea studiilor, la Paris (doctorat în litere și drept), Frederic se întoarce la Lyon și profesează mai întâi ca avocat, urmând dorința tatălui său să de a deveni magistrat cinstit și competent, apoi obține în anul 1839 catedra de profesor de drept comercial, iar în anul 1840 devine cel mai tânăr profesor universitar de literatură universală de la Sorbona.

"Nici un alt curs nu este urmărit cu atâta interes ca acela al tânărului profesor".

Frederic Ozanam este impresionat de sensibilitatea cu care Amelie Soulacroix își îngrijește fratele bolnav și este sigur că alături de această tânără, "evlavioasă asemenea unui înger", va putea să-și continue misiunea începută.

Tânăra familie Ozanam este foarte fericită. Frederic își iubește soția foarte mult, se simte împlinit și nu va scăpa nici o ocazie de a-și exprima iubirea profundă pe care i-o poartă. Soția îl urmează peste tot și îl susține în tot ceea ce întreprinde, iar când sunt nevoiți să stea departe unul de celălalt, își vor scrie zilnic.

Tânărul cuplu trăiește intens viața de credință. Întotdeauna merg împreună la Sfânta Liturghie, participă des la sacramente, se roagă împreună și se susțin reciproc în trăirea credinței. Se transformă reciproc și învață unul de la altul. Frederic, un intelectual, învață de la soție să fie atent în aprecierea micilor bucurii zilnice și să guste pacea căminului. Ea îi asigură stabilitatea afectivă care îi permite să se dezvolte. Ambii sunt foarte atenți ca celălalt să poată să crească atât uman, cât și spiritual.

Angajat în Conferințele "Sfântul Vincențiu de Paul", Frederic vizitează, în fiecare duminică, familiile pe care le are în grijă, primește săracii în casa lui. Familia donează săracilor o zecime din venitul lunar, uneori chiar mai mult. Această sumă este prevăzută de la început, iar săracii nu primesc ce rămâne, ci au partea lor.

Soția ia parte la operele de caritate ale soțului, chiar dacă nu este membră a unei Conferințe (la început Conferințele erau formate exclusiv din bărbați). Împreună cu prietenele ei, vizitează familiile sărace, caută fonduri pentru anumite proiecte ale Conferinței și este foarte implicată în ajutorarea tinerelor cu probleme.

Suferința și încercările nu pot distruge temelia acestui cămin creștin. Amelie pierde mai multe sarcini, este chiar în pericol să-și piardă viața, iar Frederic este alături de ea plin de tandrețe și încredere. Însă după multe suferințe se naște singurul lor copil, Marie Josephine Ozanam, la 24 iulie 1845, "un îngeraș pe care ni l-a dat bunul Dumnezeu și Sfânta Fecioară". Acum fericirea lor este deplină: "Vom începe educația lui foarte devreme, după cum și el o va reîncepe pe a noastră, deoarece cred că cerul ni l-a trimis pentru a ne învăța multe și a ne face mai buni".

La 7 februarie 1847, în cadrul audienței private, acordată de Papa Pius al IX-lea, la Roma, micuța fată l-a impresionat atât de mult, încât papa a spus, trei zile mai târziu, amintind de manierele frumoase ale acestui înger mic care a îngenuncheat: "M-a privit ca și cum aș fi bunul Dumnezeu".

Această fericire durează doar câțiva ani, deoarece Frederic începe să se simtă tot mai obosit și mai slăbit. Acum este rândul soției să-l sprijine și să-l ajute, mai ales când amândoi își dau seama că nu există vindecare. Deși face tot posibilul pentru a obține vindecarea, minunea nu se întâmplă. Frederic este conștient de marele sacrificiu pe care trebuie să-l facă: să-și părăsească soția și copilul. Fără a-și ascunde durerea din suflet, este gata să se lase în mâinile Providenței, însoțit de rugăciunile soției. Dragostea conjugală devine o autentică experiență spirituală, nu doar individuală, ci împărtășită.

Relația lor a fost trăită în adevăr, sinceritate și încredere. Au fost deschiși față de Dumnezeu, izvorul iubirii.

Cel care mereu spunea și realiza în fapte "că iubirea efectivă a aproapelui, mai cu seamă a celor mici și fragili, devine cu adevărat concretă și eficace atunci când săracul este privit ca o icoană a lui Cristos", a murit la 8 septembrie 1853, la Marsilia. Sărbătoarea liturgică în Familia vincențiană este la 9 septembrie.

După moartea lui Frederic, soția Amelie s-a îngrijit să apară Cartea bolnavului, o colecție de pasaje biblice extrase de Frederic Ozanam privind suferința, la care bolnavul Frederic medita zilnic.

După o viață dedicată și evlavioasă, Amelie Ozanam a murit după o boală foarte scurtă la 26 septembrie 1894, lăsând în urmă o viață rodnică, dedicată familiei și carității.

Fie ca exemplul dragostei și griji pentru cei nevoiași, arătat de Frederic și Amelie, să fie pe mai departe încurajare pentru noi toți să lucrăm pentru o societate mai dreaptă și mai umană!

"Vreau să cuprind lumea într-o rețea de caritate" (Frederic Ozanam)

Adaptare după
www.ssvpglobal.org
și www.svpromania.ro
de Adrian Petruț


 

lecturi: 681.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat