Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Șumuleu Ciuc: PS Iosif Păuleț și PS Petru Gherghel la consacrarea Mons. Lászlo Kerekes

PS Iosif Păuleț și PS Petru Gherghel au participat sâmbătă, 29 august 2020, la consacrarea noului episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba-Iulia, Mons. Lászlo Kerekes. Evenimentul a avut loc în sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc, cu participarea majorității membrilor Conferinței Episcopilor Catolici din România, a autorităților civile și a numeroși credincioși.

Mons. Lászlo Kerekes a fost numit de către Papa Francisc, la 26 mai 2020, episcop titular de Tharros și auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia. Episcopul consacrator al Mons. Kerekes a fost ÎPS Gergely Kovács - arhiepiscop de Alba Iulia, iar episcopii co-consacratori ÎPS Gyorgy Jakubinyi - arhiepiscop emerit, și PS József Tamás - episcop auxiliar emerit al aceleiași Arhidieceze. La eveniment au participat majoritatea episcopilor membri ai Conferinței Episcopilor Catolici din România.

Prin gestul lor, episcopii din Dieceza de Iași au subliniat relațiile de comuniune eclezială cu episcopii celei mai vechi arhidieceze de pe teritoriul României.

Pr. Cristian Diac

* * *

Înregistrarea video a transmisiunii în direct a Liturghiei de consacrare a Mons. Lászlo Kerekes din sanctuarul de la Șumuleu Ciuc:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment au fost publicate de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia pe site-ul www.romkat.ro, de unde a fost preluată și imaginea de mai sus.

* * *

Pr. Lászlo Kerekes s-a născut la 23 iulie 1968 în Târgu Secuiesc și a copilărit la Ghelința. Și-a început studiile la Ghelința, apoi le-a continuat la Târgu Secuiesc. în anul 1986 după bacalaureat și-a continuat studiile în Seminarul Mic din Alba Iulia. în anul 1987 a început studiile filozofice și teologice în cadrul Seminarului Mare din Alba Iulia. Din anul 1990 a studiat în Seminarul Central din Budapesta unde și-a terminat studiile în anul 1992. A fost hirotonit preot la 16 mai 1993 în Biserica "Sfântul Emeric" din Ghelința. Din anul 1994 și-a continuat studiile în cadrul Universității "Sfântul Paul" din Ottawa (Canada), unde a obținut licența în drept canonic, și mai apoi în anul 2004 doctoratul în drept canonic.

În timpul celor 26 de ani de preoție părintele Lászlo Kerekes a fost implicat în mai multe slujiri pastorale: între anii 1994 și 2000 a fost vicar judecătoresc al Tribunalului Bisericesc din cadrul Arhiepiscopiei de Alba Iulia, prefect și profesor de drept canonic al Seminarului Mare din Alba Iulia, din anul 1996 a predat retorică, omiletică și pedagogie. Este co-fondatorul revistei științifice "Studia Theologica Transsylvaniensia" din cadrul Seminarului Mare. Din anul 2004 devine preotul paroh al Parohiei "Fericitul Eusebiu" din Târgu Secuiesc. În afară de limba maternă vorbește cursiv limba română și limba engleză.

* * *

Noul episcop auxiliar pentru Arhidieceza de Alba Iulia va fi consacrat la Șumuleu Ciuc

Papa Francisc l-a numit pe Mons. László Kerekes episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia


 

lecturi: 1569.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat