Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un vis împlinit - pr. Francisc Anton Tasso s-a întors la Răchiteni

Când au început demersurile pentru aducerea la Răchiteni a rămășițelor pământești ale preotului Francisc Anton Tasso, prof. Dănuț Doboș m-a rugat să particip și eu cu câteva gânduri personale la volumul care se pregătea pentru marcarea acestui moment. Volumul a apărut la Editura Sapientia sub titlul "Tasso din Savona. «Sfântul de la Răchiteni»".

Am văzut totul ca pe dorința înaintașilor noștri de a-l avea în mijlocul lor pe "preotul cel sfânt", dar și ca pe o sete a "preotului cel sfânt" de a se întoarce în mijlocul comunității sale.

Visul s-a împlinit. Comunitatea din Răchiteni, duminică, 30 august 2020, în frunte cu parohul și cu câțiva preoți fii ai satului, precum și preoți și credincioși din parohiile învecinate, un număr restrâns, totuși, ținând cont de condițiile sanitare speciale, împreună cu episcopul Iosif Păuleț, au marcat în mod solemn cu inimi pline de bucurie întoarcerea părintelui Francisc Anton Tasso acasă.

Sfinții cheamă la sfințenie. Sperăm ca prezența părintelui Francisc Anton să aducă roade în sufletele credincioșilor din Răchiteni și nu numai, și să fie un imbold în înaintarea pe urmele lui Isus.

* * *

Părintele nostru

Francisc Anton TASSO de Savona

(din "Tasso din Savona. «Sfântul de la Răchiteni»")

Familia preotului este comunitatea pe care o slujește. Mai ales în cazul când un preot a slujit o perioadă mai îndelungată într-o comunitate, și închide ochii pentru acest pământ în comunitatea respectivă, trupul său este înmormântat acolo, în mijlocul celor pe care i-a slujit ani de zile. Alături de cei cu care a parcurs mare parte din pelerinajul său pământesc. Pentru ei și împreună cu ei s-a rugat lui Dumnezeu, au celebrat împreună sacramentele, botezându-i pe nou-născuți, binecuvântând iubirea tinerilor în taina Căsătoriei, împărțind binecuvântarea iertării sacramentale celor cu sufletul împovărat, frângând și oferind Pâinea Vieții și conducând pe mulți pe ultimul drum. Preotul, trimisul lui Dumnezeu, devine fratele tuturor, fratele fiecăruia dintre membrii comunității. Și așa cum preotul s-a rugat împreună cu ei și pentru ei în timpul vieții, la fel, credincioșii se vor ruga lângă el și pentru el după plecarea lui la Domnul.

Așa îl văd cu ochii sufletului pe părintele nostru Francisc Anton. Cred că l-au plâns și s-au rugat pentru el îndelung. Întreaga comunitate. Și așa cum mergeau la el, în timpul vieții, când aveau sufletul împovărat, la fel s-or fi ducând și după ce nu le mai putea da sfat părintesc prin viu grai. Și găseau alinare la mormântul părintelui. Cu atât mai mult cu cât l-au văzut în timpul vieții ca pe un adevărat om al lui Dumnezeu. A murit în faimă de sfințenie.

Vino, Părinte, acasă!

Motivele transferării osemintelor părintelui Francisc Anton la Iași ni le oferă istoricii. Astăzi îndrăznim să căutăm în Cartea Sfântă un cuvânt care ne poate lumina evenimentul întoarcerii părintelui nostru acasă. Este istoria patriarhului Iosif. Trimis de Dumnezeu în Egipt pentru o misiune specială, când i-a sosit timpul plecării din această lume, i-a pus pe fiii lui Israel să jure că atunci când se vor întoarce în țara pe care Dumnezeu le-a promis-o, îl vor lua cu ei: "Când Dumnezeu vă va vizita, să luați oasele mele de aici" (Gen 50,25). După mai multe generații, la ieșirea din Egipt, "Moise a luat cu sine oasele lui Iosif" (Ex 13,19). Apoi, "oasele lui Iosif, pe care le aduseseră fiii lui Israel din Egipt, au fost îngropate la Sihem, în partea ogorului pe care-l cumpărase Iacob de la fiii lui Hamor, tatăl lui Sihem, și care este moștenirea fiilor lui Iosif" (Ios 24,32). Dacă patriarhul Iosif a cerut el însuși să fie dus în pământul strămoșilor săi, în cazul părintelui Tasso comunitatea pe care a păstorit-o, prin urmașii celor care l-au prețuit, îl cheamă înapoi: "Vino, Părinte, în mijlocul nostru! Vino, Părinte, acasă! Aici e casa ta. Fii alături de noi, cum ai fost alături de părinții noștri!"

"Iată, te-am gravat pe palmele mele" (Is 49,16a).

Acest cuvânt al Domnului ne dă o bucurie nemăsurată și devine exemplu și datorie pentru slujitorul lui Dumnezeu. Așa cum Domnul mă păstrează mereu sub ochii săi, "gravat pe palmele lui", la fel și eu, păstor de suflete, trebuie să-i iubesc și să-i păstrez mereu înaintea ochilor pe cei pe care Domnul mi i-a încredințat. Aceasta este misiunea păstorului. Pentru că a simțit bucuria de a fi iubit de Dumnezeu, din preaplinul inimii sale se revarsă lumină și căldură în cei care se apropie de el.

Iată cum a înțeles o mare iubitoare de Dumnezeu, Angela Merici, - scriindu-le surorilor sale, în Testamentul spiritual - să dea mai departe ceea ce ea însăși a primit din abundență: "Vă rog să țineți cont de fiecare dintre fiicele voastre și să aveți gravat în inimile voastre nu numai numele lor, ci și întreaga lor situație și stare. Acest lucru nu vă va fi greu dacă le veți înconjura cu o iubire vie. Căci și mamele după trup, chiar dacă ar avea o mie de copii, îi au pe toți gravați în inimă, fără să uite vreodată pe vreunul dintre ei, deoarece așa lucrează în ei adevărata iubire. Ba, mai mult, se pare că, cu cât au mai mulți copii, cu atât cresc iubirea și grija deosebită față de fiecare dintre ei. Prin urmare, maicile mele preaiubite, dacă le veți iubi pe aceste fiice ale noastre cu o iubire vie și sinceră, va fi imposibil să nu le aveți pe toate și pe fiecare gravate în memoria și în inima voastră."

Parte din comoara spirituală a satului nostru

Întoarcerea Părintelui nostru acasă e ca descoperirea unei comori. A fost mereu acolo la doi pași de temelia casei sau la rădăcina unui copac, dar cei care știau locul nu au mai apucat să transmită "secretul". Valurile istoriei au fost puternice. Au acoperit entuziasmul inițial. Sau poate că nu uitarea ci prețuirea au făcut să fie transferat la Iași și depus tocmai în catedrală. Pentru că era o comoară prețioasă. Abia atunci însă, despărțit de comunitatea sa, de fiii săi spirituali, memoria Părintelui s-a diminuat până la dispariție din conștiința răchitenenilor. Este meritul domnului Dănuț că a scos la lumină această comoară spirituală a comunității noastre. Fiu al satului, dând la o parte praful arhivelor, domnul Doboș ne deschide ochii și ne invită să conștientizăm importanța aducerii acasă a Părintelui nostru. Circumstanțele care au dus la transferarea Părintelui la Iași au trecut. E timpul să-l aducem acasă. Prezența lui, radiind de prezența divină, sperăm să contribuie la creșterea spiritului de credință și de rugăciune. Anii care vor veni vor putea da mărturie despre importanța acestui eveniment istoric pentru răchiteneni.

Pe vremea regelui Iosia (640-609 î.C.), în timp ce se făcea o renovare generală a templului din Ierusalim (622 î.C.), a fost regăsită comoara cea mai de preț a israeliților, Cartea Sfântă: "Atunci, marele preot Hilchia i-a zis lui Șafan, secretarul: «Am găsit Cartea Legii în templul Domnului». Hilchia i-a dat cartea lui Șafan și el a citit-o. Șafan, secretarul, i-a adus la cunoștință regelui: «Preotul Hilchia mi-a dat o carte». Apoi Șafan a citit-o înaintea regelui. Regele a trimis și i-a adunat la sine pe toți bătrânii lui Iuda și ai Ierusalimului. Regele a urcat la templul Domnului împreună cu toți oamenii lui Iuda și cu toți locuitorii Ierusalimului, preoții, profeții și tot poporul, de la cel mai mic până la cel mai mare. A citit înaintea lor toate cuvintele din Cartea Alianței care fusese găsită în templul Domnului. Regele a încheiat alianța înaintea Domnului că-l va urma pe Domnul și va păzi poruncile lui, mărturiile lui și hotărârile sale din toată inima și din tot sufletul, întărind cuvintele acestei alianțe scrise în această carte. Și tot poporul a consimțit la alianță". (cf. 2Rg 22,8.10; 23,1-3)

Aceeași a fost atitudinea poporului la citirea cuvântului lui Dumnezeu la întoarcerea din exilul babilonian: "Preotul Esdra a adus Cartea Legii înaintea adunării alcătuită din bărbați și femei și din toți cei care puteau s-o înțeleagă ca s-o asculte. Esdra a citit din ea de când s-a luminat până la amiază în fața bărbaților, a femeilor și a celor care puteau să înțeleagă. Esdra a deschis cartea înaintea întregului popor. Când a deschis-o, tot poporul s-a ridicat în picioare. Apoi s-au plecat cu fața la pământ și s-au prosternat înaintea Domnului. Citeau fragmente din Cartea Legii lui Dumnezeu și explicau ceea ce citeau. Guvernatorul Nehemia, preotul și scribul Esdra și leviții care explicau poporului au zis întregului popor: «Ziua aceasta este sfântă pentru Domnul Dumnezeul vostru; nu jeliți și nu plângeți!» - căci tot poporul plângea în timp ce asculta cuvintele legii. Ei le-au zis: «Nu fiți triști, pentru că bucuria Domnului este forța voastră!». Au făcut veselie mare pentru că au înțeles cuvintele care li se făcuseră cunoscute." (cf. Neh 8)

Da, o comoară uitată și regăsită. Va fi nevoie însă de timp, de ascultarea brazdelor în care a curs sudoarea părinților și bunicilor, de ascultarea Cuvântului proclamat zi de zi de la amvon, de înțelegerea rostului preotului într-o comunitate, de rugăciune și înălțarea inimii la cele sfinte pentru a simți marele dar pe care ni-l face cerul prin "repatrierea" Părintelui nostru. Nu mulțimea anilor ci intensitatea trăirii, în credința și iubirea evangheliei, au făcut din preotul Francisc Anton o lumină pentru răchitenenii cărora le-a predicat evanghelia și alături de care a trăit și sperăm ca și noi, cei de azi, să vedem mai bine drumul credinței și al iubirii divine.

Suntem rodul rugăciunilor și muncii lor

Sfânta Scriptură ne oferă pagini impresionante de laudă adusă lui Dumnezeu pentru minunile săvârșite de el în istorie.

La finalul cărții lui Ben Sirah, după preamărirea lui Dumnezeu în creație (Sir 42,15-43,33) urmează preamărirea lui Dumnezeu în istorie (Sir 44-50). Lumea întreagă este lucrarea lui Dumnezeu. Dar și istoria își urmează cursul condusă de mâna atotputernică a lui Dumnezeu care a lucrat și lucrează prin marile personalități. Suntem cu toții pietre vii în marele edificiu pe care Dumnezeu însuși îl înalță de la o generație la alta. Dumnezeu însă îi alege pe unii pentru misiuni speciale. El însuși îi călăuzește pe cei pe care îi pune în fruntea poporului său. Puterea, vitejia, înțelepciunea și toate darurile marilor lideri vin de la Dumnezeu. Patriarhii, regii și profeții sunt darul lui Dumnezeu pentru poporul ales. Pentru că și-a iubit poporul le-a dat lideri destoinici. Ca un fir roșu, dincolo de abilitățile umane, găsim la toți pietatea, spiritul de ascultare în credință, fidelitatea în urmarea planului lui Dumnezeu. Cu toții sunt oameni ai lui Dumnezeu.

"Prin credință, Abraham, Isac, Iacob, Moise, David, Samuel și mulți alții, au ascultat de Dumnezeu atunci când le-a spus să plece spre un loc pe care aveau să-l primească drept moștenire, au cucerit regate, au înfăptuit dreptatea, au dobândit promisiunile, au astupat gura leilor, au stins puterea focului, au fugit de ascuțișul sabiei; torturați n-au acceptat eliberarea, ca să dobândească o înviere mai bună; alții, apoi, au primit batjocură și biciuire, ba chiar lanțuri și închisoare." (cf. Evr 11,8.32-36)

Părintele Tasso a fost un om al credinței. Credința l-a făcut să lase viața trăită pentru sine și să se dedice slujirii lui Dumnezeu în predicarea învățăturii lui Isus. Credința l-a făcut să-și lase patria, familia și prietenii și să plece departe de casă. Credința l-a făcut să stea în mijlocul unor oameni a căror limbă n-o cunoștea. Dumnezeu, prin credință, a făcut din el o lumină pentru răchiteneni. Acum vrem să lăsăm lumina să lumineze, să o punem în candelabru, să scoatem comoara la suprafață, să prețuim darul pe care Dumnezeu ni l-a făcut în acest slujitor al său.

"Lăudați-l pe Domnul, faceți cunoscute faptele lui minunate!" (Ps 105/104,1). Dacă privim cu admirație spre marile personaje biblice și spre marile personalități ale istoriei, cu aceeași admirație trebuie să privim și spre eroii noștri locali. Să-i cinstim pe înaintașii noștri: părinți, bunici, preoți, profesori, medici, mari ctitori, cei care au construit biserica și școala cu sacrificii semnificative etc.

Să facem sărbătoare!

David, la aducerea arcei alianței la Ierusalim, plin de bucurie și entuziasm, dansa și cânta. "David și toată casa lui Israel cântau înaintea Domnului cu tot felul de instrumente din lemn de chiparos, cu harpe, alăute, timpane, țitere și cimbale. Atunci David a adus arca lui Dumnezeu în cetatea lui David cu bucurie. Când cei care duceau arca Domnului făceau șase pași, el jertfea un bou și un vițel gras. David dansa din toate puterile înaintea Domnului." (cf. 2Sam 6,5.12-14)

Să facem sărbătoare! E Dumnezeu cel care ne oferă acest dar neașteptat. Este un adevărat har dăruit întregii comunități. De noi depinde să-l facem să rodească.

Nu pentru a-i tulbura odihna veșnică dorim să-l aducem acasă, ci pentru a fi alături de cei pe care i-a iubit și care l-au prețuit, și pentru a ne entuziasma și pe noi, generația de azi, pentru trăirea evangheliei, spre slava lui Dumnezeu.

Pr. Iosif Răchiteanu

* * *

Răchiteni: În bucurie și sărbătoare cu "sfântul" Francisc Anton Tasso


 

lecturi: 1734.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat