Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Răchiteni: În bucurie și sărbătoare cu "sfântul" Francisc Anton Tasso

O parte din osemintele preotului misionar Francisc Anton Tasso de Savona, originar din Italia și mort în faimă de sfințenie la Răchiteni, la 5 martie 1765, au fost reînhumate printr-o celebrare pontificală, în după-amiaza zilei de duminică, 30 august 2020.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de Excelența Sa Iosif Păuleț, episcop de Iași, cu participarea mai multor preoți din dieceză și preoți originari din Răchiteni și Izvoarele. Liturghia a avut loc la altarul "Sfântul Anton de Padova" din curtea bisericii.

Cu bucurie, în acorduri de fanfară, părintele paroh Inocențiu Arcana, primarul comunei, Petre Doboș, și credincioșii din Răchiteni l-au primit în comunitatea lor pe Excelența Sa Iosif Păuleț. Tinerii din Acțiunea Catolică s-au implicat în momentele importante ale sărbătorii, iar credincioșii au scos din "lada de zestre" frumosul port popular. Cu credință și evlavie s-au alăturat la acest eveniment înălțător și credincioși din Izvoarele și din alte sate învecinate.

Predicatorul, pr. Vasile Petrișor, fiul satului Izvoarele, a evidențiat faptul că trebuie să mergem mereu în spatele lui Cristos și să-l imităm, pentru că el este modelul suprem de iubire și caritate. Să privim și la exemplul de iubire pe care ni l-a lăsat părintele Anton Tasso, care era un om extraordinar de generos, un preot care împărțea ceea ce avea cu cei care aveau nevoie, care l-a urmat pe Cristos cu adevărat și care a lăsat o mărturie autentică la Răchiteni. Chiar dacă nu este declarat sfânt de către Biserică, el rămâne pentru noi un model de sfințenie, care ne îndeamnă și pe noi să dăm mai departe frumusețea credinței pe care am moștenit-o.

După binecuvântarea oferită de episcop la sfârșitul Sfintei Liturghii, sicriul cu osemintele preotului misionar Francisc Anton Tasso de Savona a fost reînhumat într-un mormânt nou, amenajat în biserică în absida din partea dreaptă. La ceremonia din biserică, sub îndrumarea părintelui paroh, a participat un număr restrâns de persoane, dar credincioșii au rămas în rugăciune afară, așteptând cu atenție următoarele momente ale sărbătorii.

Au urmat cuvintele părintelui Alois Moraru, membru al Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" al Episcopiei Romano-Catolice de Iași. El a explicat din punct de vedere istoric care a fost drumul parcurs de părintele Francisc Anton Tasso în cei doi ani cât a fost paroh la Răchiteni, dar și nenumăratele reînhumări ale sale până la reîntoarcerea sa la Răchiteni. Totodată a încurajat credincioșii să apeleze la ajutorul "sfântului" care poate aduce multe haruri.

Părintele Ștefan Lupu l-a felicitat pe domnul dr. Dănuț Doboș pentru inițiativa pe care a avut-o de a aduna aceste informații despre părintele misionar într-un volum cu titlul: Tasso de Savona "Sfântul de la Răchiteni". Părintele Lupu i-a felicitat pe toți cei care au scris în acest volum, dându-i apoi cuvântul domnului primar Petre Doboș.

Primarul a explicat care au fost demersurile care s-au făcut către Episcopia de Iași pentru readucerea la Răchiteni a osemintelor părintelui Tasso, precum și faptul că primăria a alocat sume de bani pentru cercetarea și editarea acestei cărți, dar și pentru amenajarea mormântului părintelui Francisc Anton Tasso. După ce i-a mulțumit Preasfințitului pentru ajutorul acordat în tot acest demers, domnul primar i-a acordat o diplomă de excelență pentru contribuția adusă la manifestările prilejuite de reînhumarea în biserica din Răchiteni a osemintelor preotului misionar franciscan Francisc Anton Tasso din Savona. De asemenea, a oferit diplome preoților și persoanelor care au contribuit în scrierea lucrării sus menționate și în organizarea acestui eveniment înălțător. La sfârșit, primarul a asigurat că va ajunge la fiecare familie din comună câte un exemplar din această lucrare și-i mulțumim pe această cale.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă creștină în mod tradițional, cu sarmale preparate de gospodinele din sat și un pahar de vin ca o pomenire a celor plecați din această lume și în special a părintelui paroh Francisc Anton Tasso din Savona.

Îi mulțumim încă o dată Preasfințitului pentru venirea printre noi, pentru binecuvântările acordate și pentru cuvintele frumoase adresate. Dumnezeu să-l însoțească pas cu pas în drumul său, iar noi îl asigurăm de rugăciunile și sprijinul nostru în misiunea încredințată.

Îi mulțumim părintelui paroh pentru toate eforturile făcute în comunitatea noastră, pentru inițiativa de a transforma biserica din Răchiteni într-o adevărată bijuterie, cât și pentru organizarea în amănunt a acestui eveniment istoric din viața comunității noastre.

Le mulțumim tuturor preoților prezenți la celebrare, iar preoților născuți pe aceste locuri le transmitem toată bucuria pe care o simțim ori de câte ori se întorc în comunitatea unde s-au născut și crescut.

Domnului dr. Dănuț Doboș, care a coordonat volumul Tasso din Savona "Sfântul de la Răchiteni" și care ne surprinde în mod plăcut de fiecare dată cu lucrările sale, îi mulțumim în mod special și-l asigurăm de prețuirea și aprecierea noastră. Sperăm ca munca sa asiduă de cercetare să ajungă la urmașii noștri prin scrierile sale și totodată să le păstreze vie credința străbunilor noștri.

Îl rog pe fratele Francisc Anton Tasso de Savona, pe care îl considerăm un sfânt, să ne ajute în această vale de lacrimi și ori de câte ori vom alerga cu credință la el, să mijlocească la bunul Dumnezeu în nevoile noastre!

Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să trăim aceste clipe emoționante!

Prof. Cristina Ghercă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 august: Răchiteni: În bucurie și sărbătoare cu "sfântul" Francisc Anton Tasso


 

lecturi: 1823.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat