Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Considerație la duminica a 22-a de peste an - Anul A - 2020

Ier 20,7-9; Ps 63; Rom 12,1-2; Mt 16,21-27

"Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze" (Mt 16,24)!

După ce timp de trei ani i-a pregătit pe apostolii și școala era de acum terminată, iar ei erau educați și pregătiți să meargă în toată lumea ca să predice evanghelia Isus, rămânând numai o singură lecție importantă, la Cezareea lui Filip, care este undeva în nordul Palestinei, în Munții Libanului, departe de jurisdicția lui Irod care-i căuta moartea, Isus le-o predă și pe aceasta. În cadrul acestei lecții, Isus își descoperă în mod concis misiunea venirii sale pe acest pământ. Venise pentru a-și căuta "pietre vii" pentru lucrarea pe care Tatăl ceresc i-a încredințat-o s-o înfăptuiască, zidirea Bisericii sale, adică din toate popoarele lumii, din toate limbile pământului să culeagă oameni care să-l slăvească pe Dumnezeu și să fie cu el în eternitate și în glorie.

Și cum avea el să-și zidească Biserica sa? Mai întâi își va lua prima "piatră vie" pe care el a ales-o și a numit-o așa (cf. In 1,42), adică îl va lua pe Simon căruia el îi schimbase numele în Petru (piatră) și pe cărei tărie de credință a testat-o dacă vine de sus, când i-a întrebat pe ucenici: "Cine zic ei că este el, Fiul Omului?", iar Petru, insuflat de Dumnezeu Tatăl ceresc, a răspuns: "Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu" (Mt 16,16)! Apoi, i-a zis lui Petru: "Fericit ești Simon, fiul lui Iona, căci nu carnea și sângele ți-au revelat aceasta, ci Tatăl meu care este în ceruri. Și eu îți zic: Tu ești Petru și pe această piatră îmi voi zidi eu Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui" (Mt 16,17-18).

Desigur, aceste cuvinte arată și importanța lui Petru în planul divin al Bisericii sale, dar accentul din aceste cuvinte nu cade pe Petru, ci pe Isus, care afirmă fără echivoc că pe această piatră "el își va zidi Biserica sa". Și în clipa aceea, cu ochii săi de Dumnezeu Isus vede că, în momentul în care el va începe să-și zidească Biserica, tot iadul va năvăli să-i distrugă Biserica. De aceea el imediat adaugă: "Nu vă temeți pentru că niciodată iadul nu va birui Biserica mea" (Mt 16,18)! Și așa a fost, este și va fi: zece prigoane mari numai în primele trei secole, nu au putut zdruncina Biserica. Un număr incalculabil de eretici din toate timpurile nu au putut clătina Biserica. Un mare număr de schismatici și dușmani fățiși și aprigi nu au putut dărâma Biserica lui Isus! Vorbele lor s-au întors ca un bumerang împotriva lor, iar statuile pe care și le-au înălțat au căzut, adeverind cuvintele Scripturii: "A arătat puterea brațului său: i-a risipit pe cei mândri în cugetul inimii lor, i-a dat jos de pe tron pe cei puternici și i-a înălțat pe cei umiliți" (Lc 1,51-52).

Acesta este tema pericopei evanghelice de astăzi (cf. Mt 16,21-27), Isus îi spune lui Petru: Eu voi zidi Biserica mea, dar tu ești o piatră de temelie, tu ești implicat în zidirea Bisericii mele. Imediat urma să spună mai mult despre aceasta. Acum în momentul în care a anunțat marele proiect al zidirii Bisericii sale, adică, din toate popoarele lumii, din toate limbile pământului să culeagă oameni care să-l slăvească pe Dumnezeu și să fie cu el în gloria veșnică, oamenii vor zice: Cum ai să-ți împlinești tu acest mare proiect? Răspunsul se reduce la două lucruri:

1. Eu mă voi duce la Ierusalim, voi fi arestat, judecat, condamnat, torturat, voi fi întins pe cruce și voi fi chinuit și ucis. Așa îmi voi zidi Biserica mea! Petru scandalizat a sărit în sus ca ars și i-a spus: "Să te ferească Dumnezeu, Doamne, să ți se întâmple una ca asta" (Mt 16,22). Domnul Isus a trebuit ca delicat să-i spună "Înapoia mea satană" și să-l potolească (cf. Mt 16,23). Mai târziu la Ierusalim, Domnul Isus avea să le explice ceea ce poate acum nu au înțeles: Înțelegeți voi ucenicii mei, noi suntem ca niște boabe de grâu. "Adevăr, adevăr vă spun: dacă bobul de grâu care cade în pământ nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult (cf. In 12,24). Și când eu voi fi înălțat pe cruce, așa îi voi atrage pe toți oamenii la mine (cf In 12,32). Abia de pe crucea aceea voi zidi eu Biserica mea. Prin crucea mea îi voi atrage pe oameni la mine. Cine nu acceptă moartea, rămâne singur, rămâne fără rod, iar dacă mă întind pe crucea aceea, așa voi zidi Biserica mea. Aceasta este prima parte a răspunsului, cum îmi voi zidi eu Biserica mea.

Și Epistola a doua din Romani ne spune până în capitolul 11 ceea ce a făcut Dumnezeu pentru noi. Capitolele 12-15 ne învață ceea ce Dumnezeu așteaptă acum de la noi. Domnul și-a câștigat toate drepturile asupra vieților noastre, răscumpărându-ne ci sângele său (cf. 1Pt 1,19). De aceea, să-i prezentăm Domnului ceea ce îi aparține lui: trupurile noastre, ca o jertfă vie (spre deosebire de jertfele moarte aduse potrivit cultului iudaic), astfel ca el să poată lucra prin ele.

2. După ce Isus a explicat cum își va zidi Biserica sa, se uită țintă la Petru care a protestat și îi spune: Petre, te-ai speriat de crucea mea, nu-i așa? Te-ai speriat când ai auzit că mă voi duce la cruce? Acuma aș vrea să-ți spun ceva: Crucea mea nu-i destul, îmi trebuie și crucea ta, îmi trebuie și crucea voastră a tuturor: "Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze" (Mt 16,24). Să fim atenți, Domnul Isus le-a zis: mergem la Ierusalim să-mi zidesc Biserica mea răstignindu-mă pe cruce. Dacă vrea cineva să vină după mine? Ce însemnează asta? Înseamnă: dacă vrea cineva să mi se asocieze, dacă vrea cineva să-mi fie partener, atunci trebuie să facă ceea ce fac eu. Eu îmi voi lua crucea mea și el trebuie să-și iei crucea lui și să fii răstignit! Ce însemnează acum să-mi fi partener? Domnul Isus îi cheamă pe ucenicii lui să-și ia crucea lor și să vină după el. A-l urma pe Domnul Isus înseamnă a face exact ceea ce face el (cf. 1In 2,6), înseamnă a face aceeași lucrare pe care a făcut-o el. Eu mă duc să fiu răstignit la cruce, dar vă cer și vouă care doriți să fiți ucenicii mei, să vă luați crucea voastră și să mă urmați.

Isus spune: Eu voi zidi Biserica mea, prin crucea mea și prin crucea ta. Este un loc unde cele două cruci se aseamănă și un loc unde crucea lui Isus este unică. Se aseamănă: A-ți lua crucea înseamnă a suferi pentru alții. Însă el când și-a luat crucea și s-a răstignit, el nu trebuia să fie răstignit, căci el nu era păcătos. Noi însă eram păcătoși, iar plata păcatului este moartea (cf. Rom 6,23). A-ți lua crucea înseamnă să te jertfești, să te cheltuiești pe tine pentru alții. Aici crucea lui Isus și a noastră sunt identice.

Crucea lui Isus a însemnat împăcarea noastră cu Dumnezeu, căci cu ea a plătit păcatele noastre. Iar crucea lui Isus este completă și nu mai trebuie adăugat nimic la ea. Crucea lui Isus are valoare răscumpărătoare, crucea mea, crucea noastră, este doar o implicare a mea, a noastră, la crucea lui Isus pentru ca mântuirea lui să ajungă și la alții, pentru a le deschide mintea să înțeleagă Scripturile și pentru a-i aduce și pe ei la mântuire. Isus Cristos ne-a câștigat mântuirea pe verticală murind pe cruce pentru a ne împăca cu Dumnezeu. Eu cu crucea mea duc mântuirea pe orizontală ajungând la alți oameni nemântuiți. Pe scurt și pe înțeles: Crucea lui Isus este pentru împăcare. Crucea noastră este pentru propagare. Crucea lui Isus este pentru mântuire. Crucea noastră este pentru răspândire.

"Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze" (Mt 16,24)! Această acțiune a ucenicilor de a-și lua fiecare crucea lui și să îl urmeze, este foarte importantă pentru Isus, de vreme ce de cel puțin de cinci ori în Evanghelii, el repetă această chemare (cf. Mt 10,37-39; Mt 19,21; Mc 8,34-5; Lc 14,26-27).

Ce însemnează să-mi iau crucea mea și să merg după Isus (cf. Mt 16,24)? Unii spun că soțul, soția, copilul, serviciul greu, o boală grea sunt cruce; da, într-un anumit sens, pot fi cruce, dar nu în adevăratul sens al cuvântului, căci crucea este ceva voluntar, ceva pe care eu pot să iau sau ceva pe care pot să nu iau. Iar căsătoria, soțul, soția, copilul și chiar lucrul, nu este ceva pe care legal poți lua și lăsa în același timp. Isus mergea la Ierusalim, putea să-și ia crucea și putea să se apere de acei oameni cu 12 legiuni de îngeri (cf. Mt 26,53). Am putere să-mi dau viața și putere să o iau înapoi... nimeni nu mi-o ia... eu îmi dau viața (cf. In 10,18)... E greu, dar cum vrei tu, Doamne (cf. Lc 22,42)! Putea să o ia și putea s-o refuze fără nici un păcat, dar a ales să o ia.

Ce vrea Domnul să spună Isus prin: Ia-ți crucea și vino după mine (cf. Mt 16,24; Mc 8,34)? Răspunsul este: Eu trebuie să-mi zidesc prin cruce Biserica mea la Ierusalim, iar voi sunteți pietrele implicate în procesul zidirii; lucrăm împreună pentru a ne bucura împreună. Eu voi lua crucea mea, voi veți lua crucile voastre. Veniți după mine, adică faceți și voi ce fac eu. Eu accept să fiu răstignit, dar și voi trebuie să acceptați să fiți răstigniți. Cine își pierde viața din pricina mea și din pricina evangheliei, o va mântui, va ajunge în cer (cf. Mc 8,35).

Așa cum pentru David pustiul a rămas pustiu fără să se schimbe, tot astfel crucea rămâne cruce pentru noi fără să se schimbe nimic. Ceea ce s-a schimbat pentru David a fost numai modul în care este străbătut pustiul, cu credința în Dumnezeu care conduce toate, de aceea devine capabil să cânte de bucurie (cf. Ps 63,3.5.7). Pentru că sufletul nostru aude promisiunile lui Dumnezeu, găsește și el puterea de a purta crucea cu bucurie: "Pentru oricine va da mărturie pentru mine înaintea oamenilor, voi da și eu mărturie pentru el înaintea Tatălui meu cel din ceruri. Căci Fiul Omului va veni în gloria Tatălui cu îngerii săi și atunci va da fiecăruia după ceea ce a făcut" (Mt 16,27).

Ce înseamnă: Eu îmi voi zidi Biserica mea? Înseamnă răspândirea evangheliei. "Mergând în toată lumea, predicați evanghelia la toată făptura! Cine va crede și va fi botezat se va mântui; iar cine nu va crede va fi condamnat" (Mc 16,15-16). Așa se zidește Biserica, răspândind vestea cea bună că Isus a murit și a înviat și că dacă vii la Isus devii copilul lui Dumnezeu. Aceasta este evanghelia.

Pentru răspândirea evangheliei, Isus îi cheamă pe oameni să moară literalmente. Fiecare dintre ei trebuia să meargă din loc în loc cu evanghelia și să se consume și să moară acolo: Petru la Roma, Iacob la Ierusalim, Ioan la Efes, Andrei în Grecia, Toma în India, Matei în Etiopia, Bartolomeu în Armenia, Filip în Hierapolis, Iacob al lui Alfeu în Persia etc.

Ce mai înseamnă: Eu îmi voi zidi Biserica mea? Îmi voi zidi Biserica mea înseamnă și rugăciune pentru mântuirea oamenilor. Isus s-a rugat pentru toți aceia care i-au fost dați, apostolii s-au rugat pentru oamenii de mântuit, la fel trebuie să ne rugăm și noi. "Faceți rugăciuni, căci Dumnezeu vrea ca toți oamenii să ajungă la mântuire (cf. 1Tim 2,1.4). Deci, pentru ca mântuirea să ajungă la ei oameni se cere pe lângă jertfă și evanghelizare și rugăciune constantă. Avem noi o listă de rugăciune pentru oamenii de mântuit? Rugăciunea este egal și cu a lua crucea, iar crucea înseamnă o moarte a eului nostru. Sfânta Monica a predicat, s-a jertfit și s-a rugat 18 ani pentru convertirea soțului ei, Patriciu, și 30 de ani pentru convertirea fiului ei, Augustin, udând cu lacrimi locul în care se ruga. Mulți păcătoși se pierd pentru că nu se găsește cine să se roage pentru ei și pentru asta vom răspunde toți într-o zi.

Ce mai înseamnă: Eu îmi voi zidi Biserica mea? Înseamnă lucrători mărturisitori ai evangheliei, la scoală, la serviciu, pe stradă. Avem nevoie de oameni care să se mute din loc în loc din motiv de evanghelizare și susținere a celor slabi. Mulți oameni merg în iad pentru că nu au auzit de mântuirea de la cruce, de iertarea de la cruce. Bobul de grâu dacă nu moare nu aduce rod. Isus s-a dus înaintea noastră, ca noi să facem ca el. A predicat, la mare, pe munte, pe câmp, în oraș, în sat, în casă, în templu, pe cruce. Noi?

Pentru a ne încuraja, Isus ne-a arătat slava sa cerească: la schimbarea la față, la înviere, la înălțare. Atunci i s-a dat toată puterea în cer și pe pământ și gloria cerească (Mt 28,16-18). Isus știa asta și mai știa că unii (mai puțin Iuda) vor vedea împărăția, gloria și toată puterea lui. Isus ne va trimite la moarte sigură, dar nu ne va lăsa să mergem înainte ca să-i vedem gloria și să fim pe deplin convinși că unde este el acolo vom ajunge și noi, ca apoi să avem putere să ne consumăm și să murim pentru el.

"Cu ochii ațintiți la Isus, începutul și desăvârșirea credinței, care, în vederea bucuriei ce îi era propusă, a îndurat crucea și, neținând seama de rușinea ei, s-a așezat la dreapta tronului lui Dumnezeu" (Evr 12,2)! Pentru bucuria care îi era pusă înainte, a suferit crucea și acum vede rodul muncii sufletului său și se bucură în veci (cf. Is 53,11). Iar în cartea Apocalipsului citim: "Vrednic ești tu să primești cartea și să desfaci sigiliile sale, pentru că ai fost înjunghiat și ai cumpărat pentru Dumnezeu prin sângele tău oameni din toate triburile, limbile, popoarele și neamurile și i-ai făcut pentru Dumnezeul nostru o împărăție și preoți și vor domni pe pământ" (Ap 5,9-10).

Nu numai Isus a ajuns în gloria cerească, ci și toți cei care credem în el, care ne-am luat crucea noastră și l-am urmat până la cheltuirea noastră, până la moartea noastră, vom ajunge în gloria cerească, alături de mulțimea nenumărată din Apocalips (cf. Ap 7,9), căci am fost cumpărați de Isus cu prețul sângelui său prețios vărsat pe lemnul crucii (cf. 1Cor 6,20; 7,23; 1Pt 1,19).

Dea bunul Dumnezeu ca noi toți, cei care credem în Cristos, toți până la ultimul dintre noi, care ne-am luat crucea și ne-am cheltuit pentru cauza mântuirii, să putem spune bucuroși: "M-ai sedus, Doamne, și eu m-am lăsat sedus. M-ai prins cu putere și ai fost mai puternic" (Ier 20,7). Cred că lecturile biblice de astăzi, astfel au fost aranjate, ca noi să spunem cu Sfântul Augustin (354-430): "Târziu te-am iubit, frumusețe atât de veche și atât de nouă, târziu te-am iubit. Și iată că tu erai înlăuntrul meu și eu eram în afară, și acolo te căutam!" "Ne-ai făcut pentru tine, Doamne. Și neliniștit este sufletul meu până nu-și va afla odihna întru tine!" Amin.

Pr. Ioan Lungu

Predici la Radio Iași: Duminica a 22-a de peste an


 

lecturi: 693.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat