Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tineri curajoși

Începând cu anul 2014, Oficiul pentru Pastorația Familiei organizează cursuri pentru logodnici pentru toți tinerii care doresc să se căsătorească. Locul desfășurării lor sunt cele zece centre decanale ale Diecezei de Iași, cu o insistență deosebită pe Iași, Roman și Bacău. Partea pe care și-a impus-o Oficiul nu ține de formarea religioasă, aceasta revenind preoților în parohiile în care tinerii își anunță logodna, ci mai degrabă ține de partea de specialitate, cu referință directă la antropologie, psihologie, pedagogie și metode naturale de concepere.

Până anul acesta au trecut pragul acestui curs 421 de perechi de tineri din toată dieceza. Anul acesta, deși în timp de pandemie, au participat la curs 46 de perechi de logodnici.

De ce cu atâta insistență un curs pentru logodnici organizat de către Oficiul pentru Pastorația Familiei? Pentru că situația de pe teren o cere! Pentru că Biserica, imediat după Conciliul al II-lea din Vatican, îl recomandă cu fermitate, iar papii din ultimul timp aproape îl imploră.

De ce organizat de către un Oficiu coordonat de către un preot care nu este căsătorit și deci, care, conform spuselor unora "nu știe ce înseamnă viața de familie"? Pentru că preotul are o echipă de specialiști în domeniu și care îl susțin în desfășurarea acestui curs; pentru că preotul are o specializare în Teologia Căsătoriei și a Familiei și pentru că și preotul provine la rândul său dintr-o familie, dintr-o familie numeroasă.

De ce organizat în toate cele zece centre decanale ale Diecezei? Pentru a ușura participarea tuturor tinerilor logodnici și nu doar a lor, ci și a tinerilor care doresc să știe mai multe despre o prietenie în vederea viitoarei vieți de familie, dar și a familiilor deja constituite care doresc să reînnoiască hotărârile luate cu ocazia căsătoriei lor.

De ce un curs din partea diecezei? Nu este suficientă pregătirea pe care o fac preoții în parohii? Viața de familie este, pe cât de frumoasă pe atât de complexă, ca atare este nevoie de mult mai mult. Și oricât de mult ar fi, tot nu ar fi suficient! Preoții în parohii, prin statutul lor, nu pot sau poate nu au curajul să atingă probleme și problematici profunde din anumite domenii care țin de viața de familie, cum ar fi: actul conjugal, cu tot ceea ce ține de morala și moralitatea lui sau probleme de metode naturale de concepere, care țin de o anumită specializare.

De ce participarea la acest curs este redusă în comparație cu numărul căsătoriilor care au loc în dieceză? Pentru că nu toți tinerii au reușit să știe de existența acestui curs; pentru că mulți tineri, mai ales din străinătate, vin în țară cu foarte puțin timp înainte de căsătorie, nemaifiind timp să se încadreze să participe la acest curs, iar cei din țară lucrează de multe ori și sâmbăta.

În realitate însă, cursul pentru logodnici organizat de către Oficiul pentru Pastorația Familiei aduce un plus în viața tinerilor logodnici. Este vorba de un plus care presupune noi responsabilități, noi hotărâri, un efort în plus de a-l cunoaște și de a-l accepta pe celălalt. Vorbim și de un efort în plus, care înseamnă de multe ori să renunți la anumite obiceiuri pe care tinerii le-au văzut în familiile de origine, la anumite vicii din societate, la un anumit mod de a percepe femeia sau bărbatul.

Papa Francisc, în exortația apostolică Amoris laetitia, spune despre cursul pentru logodnici: "Realitatea socială complexă și provocările pe care astăzi familia este chemată să le înfrunte cer o mai mare angajare a întregii comunități creștine pentru pregătirea logodnicilor la căsătorie..." (Amoris laetitia, 206).

Felicitări tuturor tinerilor care prin prezența lor au dat mărturie de iubirea care i-a întâlnit și care i-a orientat spre viața de familie! Felicitări preoților și părinților, precum și tuturor celor care i-au îndreptat pe tineri spre aceste cursuri!

Vom continua!

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Tineri curajoși la cursurile pentru logodnici organizate de Oficiul pentru Pastorația Familiei în anul 2020


 

lecturi: 1477.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat