Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (23 august 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică (cf. Mt 16,13-20) prezintă momentul în care Petru mărturisește credința sa în Isus ca Mesia și Fiu al lui Dumnezeu. Această mărturisire a apostolului este provocată de Isus însuși, care vrea să-i conducă pe discipolii săi să facă un pas decisiv în relația lor cu el. De fapt, tot drumul lui Isus cu aceia care-l urmează, în special cu cei doisprezece, este un drum de educare a credinței lor. Înainte de toate el întreabă: "Cine spun oamenii că este Fiul Omului?" (v. 13). Apostolilor le plăcea să vorbească despre oameni, ca și nouă tuturor. Bârfa este plăcută. Pentru aceasta, a vorbi despre alții nu este atât de angajantă pentru că ne place; precum și "a jupui" pe alții. În acest caz este deja cerută perspectiva credinței și nu bârfa, adică el întreabă: "Cine spun oamenii că sunt eu?". Și discipolii par să se ia la întrecere în a prezenta diferitele opinii, pe care probabil în mare parte ei înșiși le împărtășeau. Ei înșiși le împărtășeau. În substanță, Isus din Nazaret era considerat un profet (v. 14).

Cu a doua întrebare, Isus îi atinge pe viu: "Dar voi, cine spuneți că sunt eu?" (v. 15). În acest moment, ni se pare că percepem câteva clipe de tăcere, pentru că fiecare dintre cei prezenți este chemat să intre în joc, manifestând motivul pentru care-l urmează pe Isus; pentru aceasta este mai mult decât legitimă o anumită ezitare. Chiar dacă eu acum v-aș întreba pe voi: "Pentru tine, cine este Isus?", va fi un pic de ezitare. Îi scoate din încurcătură Simon, care declară cu elan: "Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului cel viu" (v. 16). Acest răspuns, așa de deplin și luminos, nu-i este dat de impulsul său, oricât era de generos - Petru era generos - ci este rod al unui har deosebit al Tatălui ceresc. De fapt, însuși Isus îi spune: "Nu carnea și sângele ți-au revelat aceasta - adică nu cultura, nu ceea ce ai studiat - nu, acestea nu ți-au revelat aceasta. Ți-a revelat aceasta Tatăl meu care este în ceruri" (v. 17). A-l mărturisi pe Isus este un har al Tatălui. A spune că Isus este Fiului Dumnezeului cel viu, care este Răscumpărătorul, este un har pe care noi trebuie să-l cerem: "Tată, dă-mi harul de a-l mărturisi pe Isus". În același timp, Domnul recunoaște corespunderea promptă a lui Simon la inspirația harului și atunci adaugă, în ton solemn: "Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui" (v. 18). Cu această afirmație, Isus îi dă de înțeles lui Simon sensul noului nume pe care i l-a dat, "Petru": credința pe care tocmai a manifestat-o este "piatra" de neclintit pe care Fiul lui Dumnezeu vrea să construiască Biserica sa, și anume Comunitatea. Și Biserica merge înainte mereu pe credința lui Petru, pe acea credință pe care Isus o recunoaște [în Petru] și îl face conducător al Bisericii.

Astăzi, auzim adresată fiecăruia dintre noi întrebarea lui Isus: "Dar voi, cine spuneți că sunt eu?". Fiecăruia dintre noi. Și fiecare dintre noi trebuie să dea un răspuns nu teoretic, ci unul care implică credința, adică viața, deoarece credința este viață! "Pentru mine ești...", și să spunem mărturisirea lui Isus. Un răspuns care ne cere și nouă, ca primilor discipoli, ascultarea interioară a glasului Tatălui și consonanța cu ceea ce Biserica, adunată în jurul lui Petru, continuă să proclame. Este vorba de a înțelege cine este Cristos pentru noi: dacă el este centrul vieții noastre, dacă el este scopul fiecărei angajări a noastre în Biserică, a angajării noastre în societate. Cine este Isus Cristos pentru mine? Cine este Isus Cristos pentru tine, pentru tine, pentru tine... Un răspuns pe care noi ar trebui să-l dăm în fiecare zi.

Însă fiți atenți: este indispensabil și lăudabil ca pastorația din comunitățile noastre să fie deschisă la multele sărăcii și urgențe care sunt peste tot. Caritatea este mereu calea maestră a drumului de credință, a perfecțiunii credinței. Însă este necesar ca operele de solidaritate, operele de caritate pe care noi le facem, să nu abată de la contactul cu Domnul Isus. Caritatea creștină nu este simplă filantropie ci, pe de o parte, înseamnă a-l privi pe celălalt cu înșiși ochii lui Isus și, pe de altă parte, înseamnă a-l vedea pe Isus în chipul săracului. Aceasta este calea adevărată a carității creștine, cu Isus în centru, mereu. Maria Preasfântă, fericită pentru că a crezut, să ne fie ghid și model pe drumul credinței în Cristos și să ne facă să fim conștienți că încrederea în el dă sens deplin carității noastre și întregii noastre existențe.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri s-a celebrat Ziua Mondială în amintirea victimelor actelor de violență bazate pe religie și pe crez. Să ne rugăm pentru acești frați și surori ai noștri și să susținem cu rugăciunea și solidaritatea și pe cei care - și sunt atâția - și astăzi sunt persecutați din cauza credinței lor religioase. Atâția!

Mâine, 24 august, este a zecea aniversare a masacrării a șaptezeci și doi de migranți și Sfântul Fernando, la Tamaulipas, în Mexic. Erau persoane din diferite țări care căutau o viață mai bună. Exprim solidaritatea mea familiilor victimelor care și astăzi invocă dreptate și adevăr cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Domnul ne va cere cont de toți migranții căzuți în călătoriile speranței. Au fost victime ale culturii rebutului.

Mâine se împlinesc și patru ani de la cutremurul care a lovit Italia centrală. Reînnoiesc rugăciunea pentru familiile și comunitățile care au suferit daune mari, pentru ca să poată merge înainte cu solidaritate și speranță; și îmi doresc să se accelereze reconstrucția, pentru ca oamenii să poate trăi din nou senin în aceste teritorii foarte frumoase din Appennino.

În afară de asta, doresc să reafirm apropierea mea de populația din Cabo Delgado, în nordul Mozambicului, care suferă din cauza terorismului internațional. Fac asta cu amintirea vie a vizitei pe care am făcut-o în acea țară iubită cam în urmă cu un an.

Adresez un salut cordial vouă tuturor, romani și pelerini. Îndeosebi, tinerilor din parohia din Cernusco sul Naviglio - aceștia care sunt în galben, acolo - plecați din Siena cu bicicleta și ajunși astăzi la Roma de-a lungul Via Francigena. Ați fost buni! Și salut și grupul de familii din Carobbio degli Angeli (provincia Bergamo), venite în pelerinaj în amintirea victimelor lui Coronavirus. Și să nu uităm, să nu uităm victimele lui Coronavirus. În această dimineață am auzit mărturia unei familii care i-a pierdut pe bunici în aceeași zi, fără a-și putea rămas bun și a-i saluta. Atâta suferință, atâtea persoane care și-au pierdut viața, victime ale bolii; și atâția voluntari, medici, infirmieri, surori, preoți, care și ei și-au pierdut viața. Să ne amintim de familiile care au suferit din această cauză.

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 773.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat