Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

Catedrala romano-catolică din Iași a fost din nou îmbrăcată în haină festivă de sărbătoare. Sâmbătă, 22 august 2020, în cadrul Liturghiei de seară, a fost celebrat hramul Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină", din Iași. PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a prezidat jertfa sacră. La celebrare au participat PS Petru Gherghel, episcop emerit, pr. Paul Budău, parohul parohiei catedralei și decan de Iași, dar și alți preoți din Iași și din împrejurimi, persoane consacrate, reprezentanți ai autorităților civile și numeroși credincioși.

La începutul Sfintei Liturghii, PS Iosif Păuleț i-a întâmpinat pe cei prezenți, amintind de mozaicul Sfintei Fecioare încoronate din catedrala închinată ei, prin care "o vedem mereu pe Maica Domnului în fața noastră, Maica Domnului încoronată, și Mama noastră, cea mai puternică mijlocitoare pentru noi".

După proclamarea evangheliei, la începutul cuvântului de învățătură, părintele Petru-Sebastian Tamaș (inspector școlar teritorial de Iași) l-a invocat pe Duhul Sfânt pentru ca toți să fim inundați de mireasma Duhului Sfânt ca să trăim evanghelia așa cum a trăit-o Fecioara Maria Regină, cea mai puternică femeie dintre toate, cuplând credința cu viața.

Părintele ne-a încurajat să apelăm mereu la mijlocirea mamei noastre cerești pentru a ne redobândi bucuria inimii și să ne lăsăm mereu călăuziți de ea așa cum a făcut Sfântul Ioan Paul al II-lea, Totus Tuus Maria - Cu totul al tău Marie. În finalul predicii părintele ne-a îndemnat să îl iubim pe Isus așa cum l-a iubit mama sa și să ne rugăm să ne dea harul ca la sfârșitul vieții să intrăm în marea "horă a îngerilor" (așa cum este reprezentată și în mozaicul central din catedrală) să luptăm mereu împotriva celui rău cu armele bunătății și răbdării de partea reginei cerului și a pământului și să ne încredem în Dumnezeu căci la el nimic nu este imposibil.

Pentru ca inimile tuturor credincioșilor să fie cât mai strâns unite cu Dumnezeu și pentru o participare rodnică la Sfânta Liturghie am fost ajutați de frumoasele cântări sacre susținute de corul tinerilor Juvenes Ecclesiae sub îndrumarea domnului dascăl și dirijor Maximilian Husaru și cu ajutorul domnului Octavian Bișoc care cu măiestrie acompaniază la orgă fiecare moment de repetiție sau celebrare.

La finalul sfintei Liturghii, PS Iosif Păuleț a mulțumit PS Petru Gherghel pentru bunăvoința de a fi prezent de asemenea și pentru cuvintele frumoase despre Sfânta Fecioară Maria, mama noastră, a tuturor, amintit că ea este mereu aproape de oameni pentru că este o mamă iubitoare. Un gând de mulțumire s-a îndreptat și către părintele paroh, Paul Budău, pentru munca depusă în a pregăti această sărbătoare, precum și tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a sărbătorii hramului și tuturor preoților și credincioșilor aflați la sărbătoare.

La sărbătoare au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților civile: Mihai Chirica, primarul orașului, care a ținut un scurt discurs, și Costel Alexe, ministrul Mediului.

Bucură-te, Marie, cea plină de har, Domnul este cu tine! Binecuvântată ești tu între femei!

Diac. Paul Varga

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 august: Iași: Hramul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Foto: Ovidiu V. Bișog

Înregistrarea transmisiunii în direct:


 

lecturi: 1379.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat