Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fundu Răcăciuni: Zile dedicate familiei și Sfintei Liturghii

La inițiativa părintelui paroh, Ciprian Laslău, cu susținerea Oficiului pentru Pastorația Familiei și disponibilitatea părintelui Felician Tiba, în perioada 13-16 august 2020, în Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul creștinilor" din Fundu Răcăciuni s-au desfășurat "Zilele familiei și ale Sfintei Liturghii", în acord cu propunerea pastorală pentru anul acesta a PS Iosif Păuleț, episcop de Iași.

Încă de joi seara, de la deschiderea acestor zile, prin prezența și vorbele sale, părintele Felician ne-a "avertizat" că va fi foarte sincer cu noi și că ne va transmite doar învățătura Bisericii, inspirată din Sfânta Scriptură și din Magisteriu, chiar dacă pe alocuri s-ar putea ca anumite aspecte să nu ne placă tuturor și că "vom avea de lucru...", adică că va trebui să schimbăm ceea ce chiar nu funcționează în casele și în familiile noastre.

Astfel, am început acest "drum" în care, încă din prima seară, părintele ne-a reamintit importanța noastră, a fiecăruia dintre noi. A încercat să ne reamintească un adevăr pe care noi, în "furtuna" problemelor de zi cu zi, poate îl uităm, și anume că omul este "capodopera creației", că este creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și că avem datoria să ne comportăm ca atare. Prin urmare, fiecare dintre noi este special tocmai pentru că este creat de Dumnezeu. Și înainte de a fi orice, suntem și trebuie să rămânem oameni!

Soțul și soția, oameni ca oricare alții, s-au primit unul pe celălalt ca dar de la Dumnezeu, tocmai de aceea trebuie să se comporte unul cu celălalt cu grijă, cu prețuire și respect. Așa cum ne avertizase, nu s-a dat înlături de la a "tăia" acolo unde a fost nevoie și de a "mângâia" cu tact și răbdare, de asemenea, acolo unde a considerat că trebuie acționat astfel.

Un punct foarte bine surprins a fost problema violenței în familie. "E important ce văd copiii la părinți, spunea părintele, cu ce model de familie merg în viață, cu ce se prezintă părinții în fața lor, cum se relaționează cu ei, cum discută și ce discută, cât le permit și ce nu le permit". La fel s-a pus problema și cu privire la divorț. "Divorțul - spune părintele Felician - este o ofensă nu doar la adresa persoanei vătămate, ci și a lui Dumnezeu care i-a oferit pe cei doi unul altuia. Divorțul lovește în indisolubilitatea familiei, în bunurile ei, iar victimele cele mai sigure, pe lângă cei doi soți, sunt copiii".

Printre temele propuse au fost: "Omul, capodopera creației", "Bărbat și femeie i-a creat!", "O familie întemeiată pe Cristos", "Femeia înveșmântată în soare și familia", "Familia, Sfânta Fecioară Maria și Sfânta Liturghie", "Biserica și familia" și "Familia și darul credinței".

La ultima întâlnire, părintele le-a oferit tuturor părinților un mare și frumos îndemn, acela de a-și educa copiii în credință, de a le sta alături pe acest drum, nu atât prin cuvintele lor, cât mai ales prin exemplul lor concret. "Fundu Răcăciuni, altă dată pepinieră pentru seminarii și mănăstiri, a precizat părintele predicator, are misiunea și astăzi de a oferi Bisericii din fiii și fiicele sale, să meargă în secerișul Domnului, care este mare, dar care dă semne că nu prea mai are secerători".

În aceste zile, pe lângă mesajul propriu-zis pe care l-am primit cu multă deschidere, comunitatea din Fundu Răcăciuni s-a pliat efectiv pe cele patru zile dedicate familiei și Sfintei liturghii, părintele Felician împreună cu părintele paroh participând și la o înmormântare, la un botez și la o cununie, toate, culmea, neprogramate cu prea mult timp, afară de căsătorie.

La Sfânta Liturghie de încheiere, după ce a transmis și salutul episcopului Iosif Păuleț, pr. Felician Tiba ne-a dat binecuvântarea cu indulgența plenară, așa acum cum se obișnuiește cu ocazia acestor zile speciale. În același timp, a avut grijă părintele să ne spună că în realitate aceste zile nu se încheie, ci ele continuă cu fiecare gest sau învățătură pe care familiile se vor angaja să le trăiască printr-o reînnoire a făgăduințelor de la căsătorie, dar și printr-o atitudine caracterizată de iubire și dăruire reciprocă.

Împreună cu părintele paroh, Ciprian Laslău, comunitatea din Fundu Răcăciuni mulțumește lui Dumnezeu pentru o astfel de oportunitate, mulțumește păstorului diecezei pentru că susține pastorația familiei și îndeamnă toate familiile să fie receptive la mesajul Bisericii cu privire la căsătorie și familie.

Alin-Iulian Adam

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-16 august: Fundu Răcăciuni: Zile dedicate familiei și Sfintei Liturghii


 

lecturi: 2518.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat