Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mănăstirea Clariselor din Roman în sărbătoare

Căci mai bine e o zi în curțile tale decât o mie în altă parte" (Ps 84,11)

Cât de bun este Domnul! Spre gloria sa și spre bucuria noastră am putut și anul acesta să sărbătorim solemnitatea Sfintei Clara din Assisi, pregătindu-ne la aceasta cu novena în cinstea ei. Seară de seară am putut savura dulceața tainică a Cuvântului pe care Dumnezeu a rezervat-o iubitorilor săi. Părintele predicator Paul Mârț a subliniat valoarea credinței, a încrederii în Dumnezeu, în viața creștinului, cum să o trăim, să o manifestăm, cum o putem măsura și că mereu e necesar să ne întoarcem la rădăcinile ei.

Marți, 11 august 2020, cu entuziasm și recunoștință a fost primit în mijlocul comunității pentru prima dată, după cum mărturisește Excelența Sa, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, care a prezidat sfânta Liturghie, alături fiind ministrul provincial, fr. Damian-Gheorghe Pătrașcu OFMConv, pr. asistent Alexandru Olaru OFMConv. și mulți alți preoți. Sfânta Liturghie a fost animată de corul de novici franciscani din Prăjești.

Preasfințitul Iosif, în omilia sa, a făcut o incursiune în viața Sfintei Clara încă de la intrarea în mănăstire, și a descris-o ca fiind o femeie curajoasă, decisă, cu o mare capacitate de înțelegere și trăire a carismei Sfântului Francisc, în versiunea feminină, care a știut să-și apere proiectul de viață evanghelică chiar și atunci când alții i s-au împotrivit. Adresează tuturor îndemnul de a-i urma exemplul Sfintei Clara, chiar dacă nu toți optăm pentru clauzura mănăstirii, fiecare în activitățile pe care le desfășoară poate fi considerat un model, un reper.

Discursul Excelenței Sale a fost unul foarte încurajator pentru o viață de sfințenie, chemare adresată de Dumnezeu nu doar călugărilor și călugărițelor, ci tuturor, indiferent de statut sau vârstă, căutarea cu zel a sfințeniei fiind un act de supunere față de Cuvântul lui Dumnezeu: "Fiți sfinți precum Tatăl vostru sfânt este" (Mt 5,48).

În comuniune de rugăciune cu cei adunați în jurul altarului, am putut experimenta prezența vie a lui Cristos în mijlocul nostru. Ne-am bucurat că harul său lucrează cu putere și continuă să cheme suflete la această formă de viață, pentru a fi sarea pământului și lumina lumii.

S-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru toți binefăcătorii noștri, care ne sunt aproape prin generozitate și atenție continuă și pentru darul existenței acestei mănăstiri, care este un dar de binefaceri nu doar pentru această regiune, ci pentru întreaga țară, fiind o oază de rugăciune continuă.

Mesajul pe care Sfânta Clara ni-l poate oferi fiecăruia este importanța de a ne fixa ochii înaintea oglinzii eternității, de a ne fixa sufletul în splendoarea gloriei, de a ne fixa inima în cel care este chipul naturii divine, pentru a ne transforma pe deplin prin intermediul contemplării divinității sale (IF 2888). Privind la Cristos sărac și umil, vom fi iluminați.

Surorile Clarise

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Mănăstirea Clariselor din Roman în sărbătoare (11 august 2020)
 


lecturi: 1743.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat