Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Hramul Sanctuarului Maicii Domnului de la Cacica

O sărbătoare a Maicii Domnului ne oferă întotdeauna binecuvântatul prilej de a stărui duhovnicește asupra semnificațiilor profunde ale sărbătorii, dar și de a ne reaminti că cinstirea Maicii Domnului a reprezentat o constantă a Bisericii chiar de la începuturile ei.

Vorbind despre cultul Preasfintei Fecioare Maria, trebuie să spunem că el debutează odată cu vestea arhanghelului Gabriel, adresată în timpul apariției de la Nazaret, când i-a vestit că va naște pe Mântuitorul lumii: "Bucură-te, Marie, cea plină de dar, Domnul este cu tine!" Este important să înțelegem că mai întâi s-a împământenit evlavia față de Maica Domnului în sânul poporului și după aceea dogmele de credință au venit să întărească ceea ce creștinii trăiau deja.

Oare ce este în sufletul miilor de pelerini care veneau ani de ani la Cacica, iar acum, timorați și neputincioși, tânjesc după acele vremuri când veneau cu drag, în număr mare, la Măicuța Domnului să-i vorbească despre off-ul lor, despre toți cei dragi ai lor? Unii credincioși mărturiseau că era singurul concediu pe care îl aveau în decursul unui an.

Trăim cu nostalgia vremurilor frumoase, dar e imperios necesar să nu deznădăjduim. Suntem convinși că în multe suflete în aceste zile există un clocot interior. Pentru cei care nu reușiți să ajungeți anul acesta la Sanctuar pentru celebrarea Hramului "Adormirea Maicii Domnului", vă asigurăm că, împreună cu păstorul diecezei noastre, vă vom purta în rugăciunile noastre către Maica Domnului de la Cacica.

Totodată, vă informăm că în mare parte celebrările vor fi transmise (de către echipa ERCIS Media) în direct prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași: pe site-ul Episcopiei la adresa www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) și pe canalul YouTube (www.youtube.com/ercisro); de asemenea, vor fi distribuite și pe paginile sanctuarului (https://www.facebook.com/sanctuarcacica.ro). Aceste transmisiuni vor fi preluate de Radio Maria, Maria TV, TVR Iași (Sfânta Liturghie de hram de sâmbătă, 15 august, ora 11.00).

Așa cum deja și faceți mulți dintre dumneavoastră, vă așteptăm și în cursul anului!

Sfânta Fecioară Maria să vă binecuvânteze!

Pr. Anton Mărăndescu

* * *

Chiar dacă nu va mai fi organizat pelerinajul ca în anii trecuți, fiind o sărbătoare cu o atât de mare însemnătate pentru comunitatea din Cacica, se va celebra hramul "Adormirea Maicii Domnului" cu celebrările premergătoare solemnității după următorul program:

Vineri, 14 august 2020
10.00 - Celebrare penitențială
12.00 - Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a hramului, prezidată de părintele provincial al Fraților Minori Conventuali din România, Damian-Gheorghe Pătrașcu;
15.00 - Adorație euharistică
16.00 - Calea Sfintei Cruci
18.00 - Sfânta Liturghie pentru tineri, seminariști și persoane consacrate
22.00 - Priveghere mariană.

Sâmbătă, 15 august 2020
06.00 - Sfânta Liturghie de dimineață (în română)
07.00 - Sfânta Liturghie greco-catolică (în biserică)
08.15 - Sfânta Liturghie în limba maghiară (la grotă)
09.15 - Sfânta Liturghie în limba polonă (în biserică)
09.15 - Sfânta Liturghie în limba germană (la grotă)
11.00 - Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, care va fi prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț, împreună cu episcopul emerit Petru Gherghel, generalul Ordinului Franciscan Carlos A. Trovarelli, pr. provincial Damian-Gheorghe Pătrașcu, cu preoții din Bucovina și din alte regiuni.

Cei care veți veni la Hramul Sanctuarului de la Cacica, precum și la celebrările premergătoare acestei sărbători, vă rugăm să vă conformați restricțiilor promovate de autoritățile civile care sunt spre binele nostru, al tuturor, pe care le atașăm mai jos.

Persoane de contact:
- Pr. Adrian Blăjuță (tel. 0766/689853)
- pr. Anton Mărăndescu (tel. 0230/237009, 0763/318635)

* * *

Reguli privind accesul și desfășurarea activităților
1. Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase se face astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane.
2. La intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase persoanele sunt obligate să își dezinfecteze mâinile cu dezinfectant, pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios.
3. În interiorul lăcașului de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.
4. Accesul credincioșilor care, după efectuarea triajului observațional, prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, temperatură), nu este permis.
5. Se vor plasa, la loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de igienă și distanțare fizică în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase.
6. La activitățile religioase din interiorul lăcașului de cult și din locațiile unde se organizează slujbe, acolo unde este posibil, se organizează circuite separate de intrare și ieșire, semnalizate explicit.
7. Slujbele oficiate de către personalul de cult, în aer liber (în curtea lăcașului de cult), se desfășoară cu menținerea distanței de 1,5 m între persoane.
8. Slujbele religioase desfășurate în curtea lăcașurilor de cult, nu sunt considerate adunări publice.

Măsuri sanitare specifice
1. În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult cu care credincioșii intră în contact, acestea se dezinfectează după fiecare utilizare.
2. Se dezinfectează periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse (de exemplu, mânerele ușilor, balustrade, scaune).


 


lecturi: 5260.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat