Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranţei
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaşi
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitaţiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditaţie


 VIAŢA DIECEZEI 

Hramul Sanctuarului Maicii Domnului de la Cacica

O sărbătoare a Maicii Domnului ne oferă întotdeauna binecuvântatul prilej de a stărui duhovniceşte asupra semnificaţiilor profunde ale sărbătorii, dar şi de a ne reaminti că cinstirea Maicii Domnului a reprezentat o constantă a Bisericii chiar de la începuturile ei.

Vorbind despre cultul Preasfintei Fecioare Maria, trebuie să spunem că el debutează odată cu vestea arhanghelului Gabriel, adresată în timpul apariţiei de la Nazaret, când i-a vestit că va naşte pe Mântuitorul lumii: "Bucură-te, Marie, cea plină de dar, Domnul este cu tine!" Este important să înţelegem că mai întâi s-a împământenit evlavia faţă de Maica Domnului în sânul poporului şi după aceea dogmele de credinţă au venit să întărească ceea ce creştinii trăiau deja.

Oare ce este în sufletul miilor de pelerini care veneau ani de ani la Cacica, iar acum, timoraţi şi neputincioşi, tânjesc după acele vremuri când veneau cu drag, în număr mare, la Măicuţa Domnului să-i vorbească despre off-ul lor, despre toţi cei dragi ai lor? Unii credincioşi mărturiseau că era singurul concediu pe care îl aveau în decursul unui an.

Trăim cu nostalgia vremurilor frumoase, dar e imperios necesar să nu deznădăjduim. Suntem convinşi că în multe suflete în aceste zile există un clocot interior. Pentru cei care nu reuşiţi să ajungeţi anul acesta la Sanctuar pentru celebrarea Hramului "Adormirea Maicii Domnului", vă asigurăm că, împreună cu păstorul diecezei noastre, vă vom purta în rugăciunile noastre către Maica Domnului de la Cacica.

Totodată, vă informăm că în mare parte celebrările vor fi transmise (de către echipa ERCIS Media) în direct prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iaşi: pe site-ul Episcopiei la adresa www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) şi pe canalul YouTube (www.youtube.com/ercisro); de asemenea, vor fi distribuite şi pe paginile sanctuarului (https://www.facebook.com/sanctuarcacica.ro). Aceste transmisiuni vor fi preluate de Radio Maria, Maria TV, TVR Iaşi (Sfânta Liturghie de hram de sâmbătă, 15 august, ora 11.00).

Aşa cum deja şi faceţi mulţi dintre dumneavoastră, vă aşteptăm şi în cursul anului!

Sfânta Fecioară Maria să vă binecuvânteze!

Pr. Anton Mărăndescu

* * *

Chiar dacă nu va mai fi organizat pelerinajul ca în anii trecuţi, fiind o sărbătoare cu o atât de mare însemnătate pentru comunitatea din Cacica, se va celebra hramul "Adormirea Maicii Domnului" cu celebrările premergătoare solemnităţii după următorul program:

Vineri, 14 august 2020
10.00 - Celebrare penitenţială
12.00 - Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a hramului, prezidată de părintele provincial al Fraţilor Minori Conventuali din România, Damian-Gheorghe Pătraşcu;
15.00 - Adoraţie euharistică
16.00 - Calea Sfintei Cruci
18.00 - Sfânta Liturghie pentru tineri, seminarişti şi persoane consacrate
22.00 - Priveghere mariană.

Sâmbătă, 15 august 2020
06.00 - Sfânta Liturghie de dimineaţă (în română)
07.00 - Sfânta Liturghie greco-catolică (în biserică)
08.15 - Sfânta Liturghie în limba maghiară (la grotă)
09.15 - Sfânta Liturghie în limba polonă (în biserică)
09.15 - Sfânta Liturghie în limba germană (la grotă)
11.00 - Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, care va fi prezidată de Preasfinţitul Iosif Păuleţ, împreună cu episcopul emerit Petru Gherghel, generalul Ordinului Franciscan Carlos A. Trovarelli, pr. provincial Damian-Gheorghe Pătraşcu, cu preoţii din Bucovina şi din alte regiuni.

Cei care veţi veni la Hramul Sanctuarului de la Cacica, precum şi la celebrările premergătoare acestei sărbători, vă rugăm să vă conformaţi restricţiilor promovate de autorităţile civile care sunt spre binele nostru, al tuturor, pe care le ataşăm mai jos.

Persoane de contact:
- Pr. Adrian Blăjuţă (tel. 0766/689853)
- pr. Anton Mărăndescu (tel. 0230/237009, 0763/318635)

* * *

Reguli privind accesul şi desfăşurarea activităţilor
1. Accesul credincioşilor în lăcaşul de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase se face astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 m între persoane.
2. La intrarea în lăcaşul de cult sau în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase persoanele sunt obligate să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant, pus la dispoziţie de organizatorii evenimentului religios.
3. În interiorul lăcaşului de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase este obligatorie purtarea măştii, astfel încât să acopere gura şi nasul.
4. Accesul credincioşilor care, după efectuarea triajului observaţional, prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, temperatură), nu este permis.
5. Se vor plasa, la loc vizibil, anunţuri scrise privind regulile de igienă şi distanţare fizică în lăcaşul de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase.
6. La activităţile religioase din interiorul lăcaşului de cult şi din locaţiile unde se organizează slujbe, acolo unde este posibil, se organizează circuite separate de intrare şi ieşire, semnalizate explicit.
7. Slujbele oficiate de către personalul de cult, în aer liber (în curtea lăcaşului de cult), se desfăşoară cu menţinerea distanţei de 1,5 m între persoane.
8. Slujbele religioase desfăşurate în curtea lăcaşurilor de cult, nu sunt considerate adunări publice.

Măsuri sanitare specifice
1. În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult cu care credincioşii intră în contact, acestea se dezinfectează după fiecare utilizare.
2. Se dezinfectează periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafeţele frecvent atinse (de exemplu, mânerele uşilor, balustrade, scaune).


 


lecturi: 5260.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat