Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (9 august 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Textul evanghelic din această duminică (cf. Mt 14,22-33) relatează despre Isus care merge pe apa lacului aflat în furtună. După ce a săturat mulțimile cu cinci pâini și doi pești - așa cum am văzut duminica trecută -, Isus le poruncește discipolilor să urce în barcă și să se întoarcă pe țărmul celălalt. El dă drumul mulțimii și apoi urcă pe munte, singur, ca să se roage. Se cufundă în comuniunea cu Tatăl.

În timpul traversării nocturne a lacului, barca discipolilor este blocată de o furtună neprevăzută. Acest lucru este obișnuit, pe lac. La un moment dat, ei văd pe cineva care merge pe apă venind spre ei. Tulburați, se gândesc că este o fantasmă și strigă de frică. Isus îi asigură: "Curaj, eu sunt, nu vă temeți!". Atunci Petru - Petru, care era așa de hotărât - răspunde: "Doamne, dacă ești tu, poruncește să vin la tine pe apă". O provocare. Și Isus îi spune: "Vino!" Petru coboară din barcă și face câțiva pași; apoi vântul și valurile îl înspăimântă și începe să se scufunde. "Doamne, salvează-mă!", strigă el, și Isus îl prinde de mână și îi spune: "Om cu puțină credință, pentru ce te-ai îndoit?"

Această relatare este o invitație de a ne abandona cu încredere lui Dumnezeu în fiecare moment al vieții noastre, în special în momentul încercării și al tulburării. Când simțim puternic îndoiala și frica ni se pare că ne scufundăm, în momentele dificile ale vieții, unde totul devine întuneric, nu trebuie să ne rușinăm să strigăm, ca Petru: "Doamne, salvează-mă!" (v. 30). A bate la inima lui Dumnezeu, la inima lui Isus: "Doamne, salvează-mă!". Este o rugăciune frumoasă. Putem s-o repetăm de atâtea ori: "Doamne, salvează-mă!" Și gestul lui Isus, care imediat întinde mâna sa și o prinde pe cea a prietenului său, trebuie contemplat îndelung: Isus este acesta, Isus face asta, Isus este mâna Tatălui care nu ne abandonează niciodată; mâna puternică și fidelă a Tatălui, care vrea mereu și numai binele nostru. Dumnezeu nu este marele zgomot, Dumnezeu nu este uraganul, nu este incendiul, nu este cutremurul - așa cum amintește astăzi și relatarea despre profetul Ilie -; Dumnezeu este adierea ușoară - literalmente spune așa: este acel "fir de tăcere sonoră" - care nu se impune, dar cere să se asculte (cf. 1Rg 19,11-13). A avea credință înseamnă, în mijlocul furtunii, a ține inima îndreptată spre Dumnezeu, spre iubirea sa, spre duioșia sa de Tată. Isus asta voia să-l învețe pe Petru și pe discipoli, precum și pe noi astăzi. În momentele întunecate, în momentele de tristețe, El știe bine că toată credința noastră este săracă - noi suntem oameni cu puțină credință, noi toți, și eu, toți - și că drumul nostru poate să fie anevoios, blocat de forțe adverse. Însă El este Cel Înviat! Să nu uităm asta: El este Domnul care a străbătut moartea pentru a ne salva. Încă înainte ca noi să începem să-l căutăm, El este prezent alături de noi. Și ridicându-ne din căderile noastre, ne face să creștem în credință. Probabil că noi, în întuneric, strigăm: "Doamne! Doamne!", crezând că este departe. Și El spune: "Sunt aici!". Ah, era cu mine! Așa este Domnul.

Barca aflată în voia furtunii este imagine a Bisericii, care în fiecare epocă întâlnește vânturi potrivnice, uneori încercări foarte dure: să ne gândim la anumite persecuții lungi și înverșunate din secolul trecut, precum și astăzi, în unele părți. În acele momente, poate avea ispita de a crede că Dumnezeu a abandonat-o. Însă în realitate tocmai în acele momente strălucește mai mult mărturia credinței, mărturia iubirii, mărturia speranței. Prezența lui Cristos înviat în Biserica sa dăruiește harul mărturiei până la martiriu, din care răsar noi creștini și roade de reconciliere și de pace pentru lumea întreagă.

Mijlocirea Mariei să ne ajute să perseverăm în credință și în iubirea fraternă, când întunericul și furtunile vieții pun în criză încrederea noastră în Dumnezeu.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

În urmă cu 75 de ani, la 6 și 9 august 1945, au avut loc bombardamentele atomice tragice de la Hiroshima și Nagasaki. În timp ce îmi amintesc cu emoție și recunoștință vizita pe care am făcut-o în acele locuri anul trecut, reînnoiesc invitația de a ne ruga și de a ne angaja pentru o lume total liberă de arme nucleare.

În aceste zile, gândul meu se întoarce adesea la Liban - acolo văd un steag al Libanului, un grup de libanezi. Catastrofa de marțea trecută îi cheamă pe toți, începând de la libanezi, să colaboreze pentru binele comun al acestei țări iubite. Libanul are o identitate specială, rod al întâlnirii diferitelor culturi, evidențiată în decursul timpului ca un model al trăirii împreună. Desigur, această conviețuire acum este foarte fragilă, știm asta, dar mă rog pentru ca ea, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu participarea leală a tuturor, să poată renaște liberă și puternică. Invit Biserica din Liban să fie aproape de popor în Calvarul său, așa cum face în aceste zile, cu solidaritate și compasiune, cu inima și mâinile deschise la împărtășire. În afară de asta, reînnoiesc apelul pentru un ajutor generos din partea comunității internaționale. Și, vă rog, cer episcopilor, preoților și călugărilor din Liban să fie aproape de popor și să trăiască un stil de viață inspirat de sărăcia evanghelică, fără lux, pentru că poporul vostru suferă, și suferă mult.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări - multe steaguri aici - familii, grupuri parohiale, asociații. Îndeosebi, salut tinerii din Pianengo, Dieceza de Crema - iată-i..., gălăgioși! -, care au parcurs via Francigena de la Viterbo la Roma. Bravo, felicitări!

Trimit un salut cordial participanților la Tour de Pologne - mulți polonezi sunt aici! -, întrecere ciclistă internațională desfășurată anul acesta în amintirea sfântului Ioan Paul al II-lea, la centenarul nașterii sale.

Vă urez vouă tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 514.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat