Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopi din SUA și Japonia: Apel pentru abolirea armelor nucleare
"A ne aminti înseamnă a ne angaja pentru pace"

De M. Chiara Biagioni

Abolirea imediată a armelor nucleare și ratificarea din partea tuturor țărilor a Tratatului Națiunilor Unite de non-proliferare nucleară. Asta cer episcopii catolici din Japonia și din Statele Unite într-un video publicat pe situl Conferinței Episcopale Japoneze și realizat de Universitatea Catolică din Statele Unite și de Comitetele Dreptate și Pace din Conferințele Episcopale din SUA și Japonia. "Little Boy" și "Fat Man": așa se numeau cele două bombe care în urmă cu 75 de ani, la 6 și la 9 august 1945, au distrus Hiroshima și Nagasaki, schimbând cursul istoriei în mod ireversibil. Din cauza Coronavirusului, multe din inițiativele de comemorare, care se desfășoară în fiecare an în această perioadă, au fost anulate sau limitate, însă Conferința Episcopală Japoneză propune și anul acesta celebrarea de la 6 la 15 august cele "10 zile de rugăciune pentru pace". În afară de asta, materialul video care a fost publicat vrea să fie "un semn al angajării episcopilor din SUA și Japonia să lucreze și să se roage împreună pentru pace".

Foarte emoționantă este mărturia ca "supraviețuitor" a arhiepiscopului de Nagasaki, Mons. Joseph Mitsuaki Takami, președinte al Conferinței Episcopale Japoneze. "M-am născut - spune el - la 26 martie 1946 și eram un făt de 3 luni când a fost bombardat Nagasaki. Deci nu pot să dau mărturie directă despre scenele oribile pe care le-a lăsat bombardamentul în oraș. Bunica mea maternă a suferit arsuri pe tot corpul și a murit de durere după o săptămână fără a primi îngrijiri medicale. Au murit și două surori ale mamei mele și, la 14 ani după sfârșitul războiului, unul dintre verișorii mei a început dintr-o dată să resimtă simptomele unei boli post-atac atomic și a murit la vârsta de 17 ani". Arhiepiscopul relatează doliul trăit de familiile supraviețuitoare, orașul în dărâmături sub negura întunecată a norului atomic. Cel care a supraviețuit a petrecut restul existenței sale în frică din cauza arsurilor și victimă a discriminărilor deoarece era considerat "genetic inabil", deci refuzat ca posibil partener. Și astăzi, după 75 de ani, Japonia se confruntă cu efectele radiațiilor, însă daunele cele mai grave ale acelei tragedii nu sunt nici distrugerea a două orașe întregi, nici bolile și dezabilitățile îndurate. "Este pierderea de încredere în umanitate după ce a experimentat răutatea sufletului uman". În materialul video, arhiepiscopul de Nagasaki amintește cuvintele rostite în 1981 de Papa Ioan Paul al II-lea în vizita sa la memorialul din Hiroshima: "Războiul este lucrare a omului. Războiul este distrugere a vieții umane. Războiul este moarte". "A ne aminti de trecut înseamnă a ne angaja pentru viitor". "A ne aminti de Hiroshima înseamnă a detesta războiul nuclear. A ne aminti de Hiroshima înseamnă a ne angaja pentru pace".

Cuvinte care au răsunat anul trecut când papa Francisc a lansat de la Hiroshima un avertisment marilor puteri care încearcă să se sustragă de la Tratate, ca acela despre interzicerea armelor nucleare. "Doresc să reafirm cu convingere că folosirea energiei atomice pentru scopuri de război este, astăzi mai mult ca oricând, o crimă" și că "folosirea energiei atomice pentru scopuri de război este imorală. Așa cum este și posesia armelor atomice".

După aceea, în materialul video ia cuvântul episcopul David J. Malloy, președinte al Comitetului Dreptate și Pace din Conferința Episcopală din Statele Unite, subliniind importanța de "a ține vie amintirea" astăzi pentru a nu uita "costurile teribile pe care le au războaiele și folosirea armelor de distrugere în masă în termeni de vieți umane și suferință". Războiul "este o crimă împotriva lui Dumnezeu și împotriva umanității", spune episcopul. "Să nu se mai repete vreodată Nagasaki, să nu se mai repete vreodată Hiroshima".

Însă există un alt front în care episcopii din Japonia sunt deosebit de angajați și este acela de a cere guvernului abolirea tuturor centralelor nucleare din țară. Un front de angajare care are ca dată de început acea zi fatidică de 11 martie 2011 când, la ora 2.46 p.m., a avut loc un cutremur cu magnitudinea 9.0 în adâncul mării la 130 km de peninsula Oshika în prefectura Miyagi. Un cutremur care a produs după aceea, la circa o oră, un tsunami cu valuri înalte de la 14 la 15 metri care s-au izbit de centrala nucleară din Fukushima. În luna iulie, Conferința Episcopală din Japonia a publicat un Document/Apel de 239 de pagini. "Noi care trăim în Japonia - scriu episcopii - am îndurat în mod repetat dezastre provocate de energia nucleară. De aceea, avem responsabilitatea de a aminti istoria cum am suferit și provocat daune nucleare și să relatăm lumii această istorie". "Cerem guvernului și tuturor firmelor implicate în industria nucleară să reconsidere diferitele probleme asociate cu folosirea energiei nucleare din punct de vedere etic, adică din punct de vedere al dreptății și al egalității, și să ne întrebăm sincer dacă merită să continuăm pe acest drum pentru viitor".

(După agenția SIR, 6 august 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 430.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat