Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: "Să nu se mai repete vreodată Hiroshima și Nagasaki"

de M. Michela Nicolais

La 75 de ani de la bombardamentul atomic asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki, lumea trăiește "un nou război rece, o puternică instabilitate în Asia Orientală, noi amenințări nucleare și o criză ecologică globală". Scriu asta episcopii japonezi, într-un mesaj trimis cu ocazia celebrărilor organizate de orașul și de Arhidieceza de Nagasaki chiar la a 75-a aniversare a lansării bombelor atomice, respectiv la 6 august și la 9 august 1945. Cuvinte care amintesc de aproape cuvintele istorice rostite de papa în timpul călătoriei sale în Țara Soarelui Răsare (19-26 noiembrie 2019), până acum ultima sa călătorie internațională care a avut prima etapă într-o altă țară asiatică, Thailanda.

Hiroshima, Nagasaki, Tokyo. Trei orașe și un singur mare apel în favoarea păcii și a dezarmării. Întâlnind mica turmă japoneză, papa Francisc lansează un apel insistent de a respinge folosirea armelor nucleare pentru a nu compromite o dată pentru totdeauna viitorul planetei. "Să nu mai fie războiul, pacea este dezarmată", firul roșu care leagă etapele de la Hiroshima și Nagasaki. "Folosirea energiei atomice pentru scopuri de război este, astăzi mai mult ca oricând, o crimă, nu numai împotriva omului și a demnității sale, ci împotriva oricărei posibilități de viitor în casa noastră comună", cuvintele rostite la Hiroshima, locul unde în urmă cu 75 de ani a fost lansată bomba atomică, ce sunt ecou al mesajului citit la Nagasaki. "Folosirea energiei atomice pentru scopuri de război este imorală, așa cum este imorală posesia de arme atomice", accentuă papa la întâlnirea pentru pace de la Memorialul omonim, unde s-a recules în rugăciune tăcută timp de zece minute, înconjurat de eleganta sobrietate tipică a poporului nipon.

Deja de la primul său discurs, adresat episcopilor din Japonia, este prezentă referința la momentul culminant al călătoriei. Întâlnind la Tokyo victimele triplului dezastru din 2011, în afară de cutremur și de tsunami, papa Bergoglio amintește incidentul nuclear de la Daiichi la Fukushima și consecințele sale, exprimând încă o dată "preocuparea sa datorită prelungirii folosirii energiei nucleare". Papa a lansat autorităților un nou apel pentru pace și dezarmare: "Să nu se mai repete niciodată, în istoria omenirii, distrugerea făcută de bombele atomice la Hiroshima și Nagasaki".

Referința la tragedia bombei atomice este introducerea și la Liturghia celebrată pe stadionul de baseball la Nagasaki, leagăn al creștinismului japonez desfigurat de bomba lansată de bombardierul Enola Gay la 9 august 1945. La Bellesalle Hanzomon din Tokyo îmbrățișează victimele "triplului dezastru", seismul cu magnitudinea de 9 care a generat după aceea tsunami-ul care a urmat și incidentul de la centrala nucleară din Fukushima în martie 2011. Răspunzând la întrebările jurnaliștilor în zborul de întoarcere, papa sintetizează etapa sa în Japonia cu aceste cuvinte: "Hiroshima a fost o adevărată cateheză umană despre cruzime. Acolo am reafirmat că folosirea armelor nucleare este imorală, pentru aceasta trebuie să meargă în Catehismul Bisericii Catolice, și nu numai folosirea, și posesia, pentru că un accident, sau nebunia vreunui guvernant, nebunia unuia poate distruge omenirea". Deja înainte de a pleca spre Thailanda și Japonia, în video-mesajul trimis Japoniei, papa a făcut referință la armele nucleare: "Mă rog pentru ca puterea distrugătoare a armelor nucleare să nu se mai dezlănțuie vreodată în istoria omenirii: folosirea armelor nucleare este imorală". "Pacea și stabilitatea internațională sunt incompatibile cu orice tentativă de a construi pe frica distrugerii reciproce sau pe o amenințare de eliminare totală".

Având încă în ochi roadele dramatice ale războiului văzute în călătoria sa în Japonia, în Mesajul pentru a 53-a Zi Mondială a Păcii, papa Francisc reafirmă că "descurajarea nucleară nu poate decât să creeze o siguranță iluzorie. De aceea, nu putem pretinde să menținem stabilitatea în lume prin frica eliminării, într-un echilibru deosebit de instabil, suspendat pe marginea prăpastiei nucleare și închis în interiorul zidurilor indiferenței".

"Da, cu adevărat mi-e frică. Suntem la limită. Este suficient un incident pentru a provoca războiul. Din acest pas situația riscă să se precipite. Deci trebuie distruse armele, să ne străduim pentru dezarmarea nucleară". Așa răspunde papa Francisc, în zborul de la Roma spre Santiago de Chile, la întrebarea unui jurnalist, împărțind mai înainte reporterilor care-l însoțeau o fotografie făcută la Nagasaki după explozia atomică din 1945.

Armele nucleare produc "consecințe umanitare și ambientale catastrofale" și sunt consecința "logicii de frică" ce chinuiește planeta. Este strigătul de alarmă al lui Bergoglio, care primind în audiență participanții la Simpozionul internațional despre dezarmare condamnă cu fermitate amenințarea folosirii armelor nucleare - răspândită de acum și via Internet - însă îndeamnă și să se pună deoparte "pesimismul sumbru" în favoarea unui "realism sănătos". Ca acela care a dus la votul istoric la ONU despre armele nucleare ca instrument ilegitim de război. În fața a 11 premiați Nobel pentru pace, papa afirmă: "Nu putem să nu simțim un profund sentiment de neliniște dacă luăm în considerare consecințele umanitare și ambientale catastrofale care derivă din orice folosire a bombelor nucleare". "A ne angaja pentru tutelarea demnității tuturor persoanelor, în mod deosebit ale celor mai slabe și dezavantajate, înseamnă a lucra cu determinare și pentru a construi o lume fără arme nucleare", explică papa Francisc după Angelus din 10 decembrie 2017.

(După agenția SIR, 6 august 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 408.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat