Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Liturghia crismei

În sărbătoarea "Schimbarea la Față a Domnului", 6 august 2020, PS Iosif Păuleț a celebrat Liturghia crismei, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, începând cu ora 11.00. Prezenți la celebrare au fost PS Petru Gherghel, episcop emerit, Consiliul Prezbiteral al Episcopiei de Iași și câțiva credincioși. Au fost sfințite uleiurile pentru bolnavi și catecumeni, precum și sfânta crismă. Preoții, prezenți fizic și prin intermediul transmisiunii on-line și-au reînnoit promisiunile din ziua hirotonirii preoțești.

În mod obișnuit, episcopul diecezan celebrează această sfântă Liturghie a crismei, unică în timpul anului liturgic, în Joia Mare, ziua în care Mântuitorul Isus a săvârșit prima sfântă Liturghie ca Mare Preot al Noului Legământ și a întemeiat sacramentele Euharistiei și Preoției. La ea sunt prezenți toți preoții, diecezani și călugări, de pe teritoriul unei dieceze, pentru a marca unirea lor de slujire cu episcopul și a-și reînnoi făgăduințele din ziua hirotonirii preoțești.

Pandemia din acest an a împiedicat un asemenea moment euharistic solemn care să permite o adunare sacerdotală mare în biserica mamă a unei dieceze, catedrala episcopală, locul obișnuit de celebrare a Liturghiei crismei. Participarea a fost redusă numeric, ținându-se cont de restricțiile timpului și de prevenirea răspândirii noului coronavirus, la membrii Consiliului Prezbiteral și la preoții din Iași. Solemnității specifice acestei slujbe nu i-a lipsit altfel nimic, Dumnezeu primind lauda și mulțumirea care i se cuvinte din partea celor prezenți fizic și a celor care au urmărit celebrarea, preoți în primul rând, dar și credincioși din țară și din străinătate.

În cadrul omiliei, PS Iosif Păuleț, făcând memoria consacrării episcopale petrecute cu un an în urmă, și-a exprimat regretul că de data aceasta nu pot fi de față atât de mulți oameni, referindu-se cu precădere la preoți. Trei idei călăuzitoare au format structura predicii ținute de păstorul Diecezei de Iași: în primul rând, omul doritor de cunoașterea lui Dumnezeu trebuie să facă experiența muntelui și a rugăciunii. Acestea sunt locurile în care Domnul intră în viețile oamenilor, după cum mărturisește în multe părți Sfânta Scriptură. Isus a ales Muntele Tabor ca loc al transfigurării sale. În al doilea rând, chipurile pe care le au oamenii sunt desfigurate de multe cauze: durere, singurătate, suferință, deznădejde, dușmănie, invidie. Ele pot fi transfigurate la sfânta Liturghie, căci, "sfânta Liturghie este muntele Tabor pe care suntem îndemnați să-l urcăm zilnic cu credință și umilință." În al treilea rând, referindu-se la recenta Instrucțiune dată de Congregația pentru Cler în configurarea vieții parohiale, PS Iosif a spus că suntem cu toții chemați să găsim cu responsabilitate și creativitate moduri de a-i transfigura și pe alții cu mesajul evanghelic.

În încheiere s-a adresat preoților Diecezei de Iași pe care i-a felicitat pentru munca, devotamentul și realizările lor pastorale și ecleziale, conchizând: "Totodată vă încurajez să rămâneți tari în credință, plini de speranță și uniți în dragoste!"

După terminarea rugăciunii euharistice, unul dintre diaconi a adus înaintea altarului ulei pentru bolnavi. După ritul împărtășaniei a fost sfințit și uleiul pentru catecumeni. A urmat sfânta Crisma care a primit suflul episcopului și rugăciunea de epicleză, preoții participanți întinzând cu toții mâna dreaptă în semn de binecuvântare.

La finalul celebrării i s-a dat cuvântul PS Petru Gherghel care a exprimat un gând de laudă adusă lui Dumnezeu și o urare către PS Iosif Păuleț pentru misiunea lui de episcop. Tuturor le-a dorit să aibă mereu bucuria de a trăi în compania Domnului și de a împărtăși cu alții bucuria.

Cântările au fost animate la această Liturghie de o schola cantorum formată ad hoc din preoți care slujesc în cadrul Episcopiei, animați la orgă de Octavian Bișoc.

Domnul să primească ofranda de slujire a tuturor preoților, iar prin uleiurile sfințite, Duhul cel viu și sfințitor al lui Dumnezeu să acționeze asupra credincioșilor care își trăiesc viața de credință alimentați de tainele sfinte.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 august: Iași (catedrală): Liturghia crismei

* * *


 


lecturi: 2523.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat