Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Sfânta Liturghie de mulțumire la un an de la hirotonirea episcopală a PS Iosif Păuleț și redeschiderea Librăriei "Presa Bună" (6 august, ora 18.00)

La un an de la hirotonirea episcopală, Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, va celebra o Sfântă Liturghie de mulțumire în solemnitatea "Schimbarea la Față a Domnului", joi, 6 august 2020, la ora 18.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. La sfârșitul Sfintei Liturghii va fi prezentată Asociația "Presa Bună", nou înființată, și va fi inaugurat și sfințit noul sediu al Librăriei "Presa Bună" a Episcopiei Romano-Catolice de Iași. La celebrare va participa și PS Petru Gherghel, episcop emerit. Sfânta Liturghie și momentul inaugurării noii locații a Librăriei "Presa Bună" vor fi transmise în direct prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași: www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) și pe canalul YouTube (www.youtube.com/user/ercisro); dar și pe Maria TV și la Radio Maria.

În sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului, marți, 6 august 2019, Mons. Iosif Păuleț a fost hirotonit episcop și a luat în posesie canonică Dieceza Romano-Catolică de Iași, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne celebrate în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, a fost co-consacrator, alături de ÎPS Aurel Percă, care era atunci episcop auxiliar de Iași, acum fiind arhiepiscop mitropolit de București. La celebrare au participat și ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, alți 15 episcopi din țară și din străinătate, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, ing. Abraham Ghiltman, președintele Comunității Evreilor din Iași, aproximativ 400 de preoți, oficialități, persoane consacrate și peste 3.000 de credincioși laici. În catedrală, PS Iosif Păuleț a fost însoțit de multe rude și apropiați, printre care a fost și pr. Petru Păuleț, fratele Preasfinției Sale.

La un an de la acest moment important pentru PS Iosif Păuleț și pentru Dieceza de Iași, vor fi înălțate rugăciuni de mulțumire pentru toate harurile primite de la Dumnezeu prin noul păstor de Iași în primul an de episcopat.

La sfârșitul Sfintei Liturghii va fi prezentată Asociația "Presa Bună", care are ca scop coordonarea, gestionarea cât mai bună și dezvoltarea mijloacelor de comunicare ale Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Fiind înființată la 15 iulie 2020, Asociația "Presa Bună" dorește să ducă mai departe eforturile făcute în Dieceza de Iași pentru răspândirea veștii celei bune prin toate mijloacele de comunicare. O astfel de asociație a mai fost înființată în Dieceza de Iași în anul 1926, de către neobositul Mons. Anton Gabor, personalitatea care și-a legat cel mai mult numele, în prima jumătate a secolului al XX-lea, de apariția și dezvoltarea presei catolice din Dieceza de Iași și nu numai. Prin "Actul constitutiv al Institutului «Presa Bună» din Iași", un regulament de funcționare cu zece articole, se preciza clar scopul Institutului "Presa Bună": "Editarea și răspândirea scrierilor bune cu conținut atât religios, cât și profan". În acele timpuri, printre propunerile acestui institut a fost și deschiderea unei librării. Asociația "Presa Bună" vrea să ducă mai departe acest deziderat, alăturând scrierilor bune și răspândirea veștii celei bune și prin mijloacele audio-video.

Prin grija pr. Cornel Cadar, de pioasă amintire, Librăria "Presa Bună" s-a deschis la 16 noiembrie 1994 în baza Decretului episcopal de la 1 martie 1994. În decursul anilor Amalia Bulai (Căliman) (noiembrie 1994 - decembrie 1995), Maria Zapodeanu (decembrie 1995 - august 1996, iunie-august 1998), Veronica Bulai (septembrie 1996 - februarie 1997), Liliana Titirez (Martin) (iulie-septembrie 1998), Gema Băcăoanu (octombrie-decembrie 1998), Manuela Marian (1997 - mai 1998, ianuarie 1999 - decembrie 2007) și Camelia Cuzuc (din ianuarie 2008), prin activitatea de la Librărie, au contribuit și la răspândirea presei bune în țară, mai ales prin serviciul "Cartea prin poștă". Camelia Cuzuc și Ina Ciutea vor continua să răspândească presa bună și obiecte de cult și devoționale în noul sediu al Librăriei "Presa Bună" a Episcopiei Romano-Catolice de Iași, care va fi sfințit și inaugurat de Preasfințitul Iosif Păuleț, locație situată pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 26.

La Librăria "Presa Bună" se comercializează obiecte de cult și devoționale care îi însoțesc pe credincioși în trăirea vieții de credință și au în vedere educația religioasă a credincioșilor din Iași și din Dieceză. De asemenea, pot fi găsite și diferite suveniruri, care să amintească de capitala Moldovei și de locurile sacre de aici. Un loc special îl ocupă cărțile religioase, care sunt de un real folos pentru hrana sufletească. Părinții Bisericii și sfinții din zilele noastre au afirmat constant importanța lecturii spirituale în dezvoltarea și maturizarea vieții creștine. Sfântul Grigore cel Mare spunea: "Cărțile spirituale sunt asemenea unei oglinzi pe care Dumnezeu ne-o pune dinainte, pentru ca privindu-ne în ea să îndepărtăm greșelile și să ne îmbrăcăm cu toate virtuțile". La librărie pot fi procurate cărți de spiritualitate și de teologie din domenii diferite, apărute la Editura "Presa Bună" și la celelalte edituri catolice, cât și la alte edituri creștine din țară.

Noul spațiu a fost amenajat în așa fel încât să fie cât mai primitor și cu o ofertă cât mai diversificată de cărți, articole religioase și suveniruri.

Sfânta Liturghie aniversară și momentul inaugurării noii locații a Librăriei "Presa Bună" vor fi transmise în direct prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași: www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) și pe canalul YouTube (www.youtube.com/user/ercisro); dar și pe Maria TV și la Radio Maria.

Pr. Adrian Blăjuță
 


lecturi: 1314.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat