Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatra Dornei: Hramul bisericii și lansare de carte

Pe fața lui strălucea gloria Tatălui!
Prin revelarea gloriei sale de Fiu,
Isus ne-a revelat măreția noastră de fii.

Duminică, 2 august 2020, s-a celebrat hramul bisericii "Schimbarea la Față a lui Isus" din Vatra Dornei. Ținând cont de restricțiile impuse de situația sanitară actuală, Liturghia solemnă a hramului s-a celebrat afară. În biserică, la ora 9.30, s-a celebrat Liturghia în ritul greco-catolic. Cadrul nu a fost ca în alți ani, în interiorul lăcașului de cult frumos împodobit cu abundență de aranjamente florale și ghirlande. Domnul ne-a binecuvântat însă și a dat strălucire sărbătorii prin caldele raze ale soarelui. Oricât ar vrea dușmanul bucuriei să ne copleșească cu întunericul tulburărilor de tot felul, gloria prezenței Domnului ne-a inundat sufletul.

Celebrantul principal a fost pr. Ciprian Antălucă, decan de Suceava, iar predica a ținut-o pr. dr. Ștefan Lupu, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică Iași. În cuvântul de învățătură, părintele Ștefan ne-a invitat să contemplăm lumina Taborului care de pe chipul lui Isus se revarsă asupra lumii întregi. Glasul Tatălui: "Acesta este Fiul meu preaiubit, în care este mulțumirea mea; ascultați de el!" (Mt 17,5) și norul care i-a învăluit, semnul prezenței Duhului, vor avea un efect de durată în conștiința apostolilor astfel că Petru va spune mai târziu: "Noi am fost martori oculari ai măreției lui... Noi înșine am auzit acest glas venit din cer când eram cu el pe muntele cel sfânt" (2Pt 1,16.18).

La finalul Liturghiei a fost prezentată o monografie a Parohiei: "Din istoricul bisericii și comunității romano-catolice Vatra Dornei". La 6 august se împlinesc 115 ani de la sfințirea bisericii. Autorul, dl. Paul Brașcanu, un pasionat cercetător al istoriei Țării Dornelor, ne prezintă pe parcursul a 500 de pagini, presărate cu multe fotografii vechi și noi, evoluția comunității catolice dornene, de la formare până azi, și multe detalii despre construcția bisericii. Este edificator să citești despre implicarea credincioșilor, organizați în diferite asociații, la ridicarea lăcașului de cult. Poate părea o curiozitate să găsești în listele de donatori pentru construirea bisericii, nu doar catolici, ci și ortodocși sau evrei, acesta fiind spiritul bucovinean. Este impresionant să afli că preotul catolic, în timpul Primului Război Mondial, a fost mai bine de un an și primar al orașului. Aflăm despre "bisericile călătoare", schițele originale ale bisericii, istoria clopotelor, cele cinci tuburi de proiectil din zidurile bisericii etc. Dar mai presus de toate, ca un fir roșu, ni se descoperă modul de trăire a credinței de către credincioșii catolici din Vatra Dornei și din împrejurimi.

Prezentarea cărții a făcut-o pr. Ștefan Lupu în calitate de director al Editurii "Sapientia". În continuare, a luat cuvântul primarul municipiului Vatra Dornei, dl. Ilie Boncheș, un demn urmaș al lui Gheorghe Boncheș, țăranul dornean ales în Dieta Bucovinei de la Cernăuți. La final, autorul, dl. Paul Brașcanu, succint, a evidențiat câteva aspecte semnificative din conținutul cărții și câteva motive pentru care merită citită această carte, nu doar de catolici, ci și de alți doritori de a cunoaște ceva mai mult despre spiritul acestor minunate locuri - Țara Dornelor.

Paroh, pr. Iosif Răchiteanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 august: Vatra Dornei: Hramul bisericii și lansare de carte
 


lecturi: 2566.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat