Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Limbajul lui Dumnezeu
Reflecții despre tăcere

De Emiliano Antenucci

Tăcerea este limba lui Dumnezeu și este limbajul iubirii. Dumnezeu creează lumea în tăcere, se întrupează în sânul tăcut al unei femei și îl răscumpără pe om în tăcerea unei cruci. Întrebarea fundamentală a omului din toate timpurile este aceasta: "Unde este Dumnezeu?". Dumnezeu nu este în zgomot, în haos, în gălăgie, ci, ca pentru profetul Ilie, "în briza ușoară a vântului divin" (cf. 1Rg 19,12). Tăcerea este sânul Cuvântului lui Dumnezeu și este "cuvântul" care dintre toate cuvintele dă origine și original. Din tăcere se naște cuvântul, scrierea, arta, muzica, poezia, sfințenia și toată frumusețea pe care Dumnezeu a pus-o pe pământ. Tăcerea este "vaccinul" împotriva dictaturii gălăgiei care există în societate și "bârfa" care uneori este "sportul" mai practicat și în Biserică. Este fundamental a face tăcere, pentru a asculta glasul lui Dumnezeu înăuntrul nostru și chiar pe noi înșine și pe ceilalți. A face tăcere pentru "a rumega" Cuvântul lui Dumnezeu și a le dărui celorlalți cuvinte autentice, luminoase și pline de speranță.

Marele papă Paul al VI-lea scrie: "Prima manieră de a ne ruga este aceea de a tăcea. Nu vom face niciodată suficient loc demn tăcerii, reculegerii. Tăcerea ni se prezintă sub o formă negativă, și asta cu excludere a zgomotelor, a cuvintelor profane, a spiritualităților false. Este o ascetică a spiritului care mutilează, care curăță pomul vieții spirituale de cuvintele inutile, atât de sever încât uneori pare să-l priveze de spontaneitatea sa, de vitalitatea sa, de orice curiozitate, erudiție, conversație, de nevoia sa de a se exprima, de nevoia sa de a înțelege, de a-i întâlni pe ceilalți, de a vorbi cu ceilalți și de a se hrăni din comunicarea altuia. [...] Trebuie să fim săraci în duh (Mt 5,3), adică tăcuți, și să concentrăm toată activitatea spirituală în cuvântul interior. Este nevoie să învățăm să tăcem, să ne reculegem, să stăm singuri, să adorăm în tăcere și să compunem în interior vreun cuvânt vrednic de Dumnezeu, să ne extaziem la ecoul cuvintelor Domnului, să le ascultăm, să le repetăm, să le recităm, să le lăsăm să se depoziteze în adâncul sufletului pentru a le decanta după aceea de orice caracter profan până când devin limpezi și mângâietoare" (Meditazioni, Dehoniane, Bologna, 1994, pag. 67).

Tăcerea este limbajul lui Dumnezeu, geamătul sfinților, pensula colorată a artiștilor, nota fundamentală a muzicienilor, briza ușoară a vântului, cântarea naturii, șoapta îngerilor, palpitația inimii, ultimul strigăt al răposaților. O privesc pe Maria, Fecioara tăcerii și mă gândesc adesea la cuvintele unui mistic: "Destinul Fecioarei este acela de a sta în tăcere. Este condiția sa, calea sa, viața sa. Viața sa este o viață de tăcere care adoră Cuvântul veșnic. Văzând în fața ochilor săi, a sânului său, în brațele sale, chiar acest Cuvânt, Cuvântul substanțial al Tatălui, mut și redus la tăcere datorită condiției deosebite a copilăriei sale, Fecioară se închide într-o nouă tăcere, unde este transformată după exemplul Cuvântului întrupat care este Fiul său, unica sa iubire. Și viața sa trece astfel de la o tăcere la alta, de la o tăcere de adorație la o tăcere de transformare. Maria tace, captivată de tăcerea Fiului său, Isus. Unul dintre efectele sacre și divine ale tăcerii lui Isus este acela de a o pune pe Mama sa preasfântă într-o viață de tăcere: tăcere umilă, profundă, care știe să adore înțelepciunea întrupată în mod mai sfânt și mai elocvent decât reușesc atât cuvintele oamenilor cât și cele ale îngerilor. Tăcerea Fecioarei nu este efectul bâlbâielilor și al neputinței; este o tăcere de lumină și de extaz, o tăcere mai elocventă, în laudele aduse lui Isus, decât elocvența însăși... (Pierre de Bérulle, Opuscules de pieté, 39). Maria, Fecioară a tăcerii, învățătoare și mamă spirituală, să ne învețe să primim darul tăcerii pentru a-l asculta pe Dumnezeu; să ne învețe să tăcem pentru a nu cădea în ispita vorbirii de rău despre alții, a invidiei și a calomniei.

(După L'Osservatore Romano, 4 august 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 1998.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat