Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (2 august 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică ne prezintă minunea înmulțirii pâinilor (cf. Mt 14,13-21). Scena se desfășoară într-un loc pustiu, unde Isus s-a retras cu discipolii săi. Însă oameni ajung la El pentru a-l asculta și pentru a fi vindecați: de fapt, cuvintele sale și gesturile sale vindecă și dau speranță. La apusul soarelui mulțimile încă erau acolo și discipolii, oameni practici, îl invită pe Isus să le dea drumul pentru ca să poată merge ca să-și procure de mâncare. Însă El răspunde: "Dați-le voi să mănânce" (v. 16). Să ne imaginăm fețele discipolilor! Isus știe bine ce urmează să facă, însă vrea să schimbe atitudinea lor: să nu spună "dă-le drumul, ca să se descurce, ca să găsească ei de mâncare", nu, ci "ce anume ne oferă Providența de împărtășit?". Două atitudini contrare. Și Isus vrea să-i ducă la a doua atitudine, pentru că prima propunere este propunerea unui om practic, dar nu este generoasă: "dă-le drumul, ca să meargă pentru a găsi, pentru a se descurca". Isus gândește într-un alt mod. Isus, prin această situație, vrea să-i educe pe prietenii săi de ieri și de astăzi la logica lui Dumnezeu. Și care este logica lui Dumnezeu pe care o vedem aici? Logica de a ne îngriji de celălalt. Logica de a nu ne spăla pe mâini, logica de a nu privi în altă parte. Logica de a ne îngriji de celălalt. Acel "să se descurce" nu intră în vocabularul creștin.

Imediat ce unul din cei doisprezece spune, cu realism: "Aici nu avem decât cinci pâini și doi pești!", Isus răspunde: "Aduceți-mi-le aici" (v. 17-18). Ia acea hrană în mâinile sale, își ridică ochii spre cer, recită binecuvântarea și începe să frângă și să dea discipolilor porțiile pentru a le distribui. Și acele pâini și acei pești nu se termină, sunt îndeajuns și chiar prisosesc pentru mii de persoane.

Cu acest gest Isus manifestă puterea sa, însă nu în mod spectaculos, ci ca semn al carității, al generozității lui Dumnezeu Tatăl față de fiii săi obosiți și nevoiași. El este cufundat în viața poporului său, îi înțelege oboselile, îi înțelege limitele, dar nu lasă ca nimeni să se piardă sau să dispară: hrănește cu al său Cuvânt și dăruiește hrană îmbelșugată pentru întreținere.

În această relatare evanghelică se percepe și referința la Euharistie, mai ales acolo unde descrie binecuvântarea, frângerea pâinii, încredințarea ei discipolilor, împărțirea ei mulțimii (v. 19). Și trebuie notat cât de strânsă este legătura între pâinea euharistică, hrana pentru viața veșnică, și pâinea cea de toate zilele, necesară pentru viața pământească. Înainte de a se oferi pe sine însuși Tatălui ca Pâine a mântuirii, Isus se îngrijește de hrană pentru cei care-l urmează și care, numai pentru a rămâne cu El, au uitat să-și ia provizii. Uneori se contrapune spirit și materie, însă în realitate spiritualismul, ca și materialismul, este străin de Biblie. Nu este un limbaj al Bibliei.

Compasiunea, duioșia pe care Isus a arătat-o față de mulțimi nu este sentimentalism, ci manifestarea concretă a iubirii care se îngrijește de necesitățile persoanelor. Și noi suntem chemați să ne apropiem de masa euharistică având aceleași atitudini ale lui Isus: [înainte de toate] compasiune față de nevoile celuilalt. Acest cuvânt care se repetă în Evanghelie atunci când Isus vede o problemă, o boală sau acești oameni fără hrană. "I s-a făcut milă". Mila nu este un sentiment pur material; adevărata compătimire este a pătimi cu, a lua asupra noastră durerile altuia. Probabil că ne va face bine astăzi să ne întrebăm: eu am compătimire? Când citesc știrile despre războaie, despre foamete, despre pandemii, atâtea lucruri, am compătimire față de acei oameni? Eu am compătimire față de oamenii care sunt aproape de mine? Sunt capabil să pătimesc cu ei, sau privesc în altă parte sau spun "să se descurce ei"? Să nu uităm acest cuvânt "compătimire", care este încredere în iubirea providențială a Tatălui și înseamnă împărtășire curajoasă.

Preasfânta Maria să ne ajute să parcurgem drumul pe care Domnul ni-l indică în Evanghelia de astăzi. Este parcursul fraternității, care este esențial pentru a înfrunta sărăciile și suferințele din această lume, în special în acest moment grav, și care ne proiectează dincolo de lumea însăși, pentru că este un drum care începe de la Dumnezeu și se întoarce la Dumnezeu.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Mă gândesc la poporul din Nicaragua care suferă din cauza atentatului la catedrala din Managua, unde a fost aproape distrusă imaginea atât de venerată a lui Cristos, care a însoțit și a susținut în timpul secolelor viața poporului credincios. Iubiți frați nicaraguani, sunt aproape de voi și mă rog pentru voi.

De ieri și până la miezul nopții de astăzi este "Iertarea de la Assisi", darul spiritual pe care sfântul Francisc l-a obținut de la Dumnezeu prin mijlocirea Fecioarei Maria. Este vorba de o indulgență plenară care se poate primi apropiindu-ne de sacramentele Spovezii și Euharistiei și vizitând o biserică parohială sau franciscană, recitând Crezul, Tatăl Nostru și rugându-ne pentru papa și intențiile sale. Indulgența poate să fie destinată și unei persoane răposate. Cât de important să se repună mereu în centru iertarea lui Dumnezeu, care "generează paradis" în noi și în jurul nostru, această iertare care vine din inima lui Dumnezeu care este milostiv!

Vă salut cu afect pe voi prezenți aici, romani - atâția! - și pelerini: văd alpinii din Palasco acolo, îi salut! Și atâția brazilieni acolo, cu steagurile. Îi salut pe toți, și pe cinstitorii Neprihănitei, mereu prezenți.

Și lărgind gândul la toți cei care sunt conectați, urez ca în această perioadă mulți să poată trăi câteva zile de odihnă și de contact cu natura, în care să reîncarce și dimensiunea spirituală. În același timp doresc ca, prin angajarea convergentă a tuturor responsabililor politici și economici, să se relanseze munca: fără muncă familiile și societatea nu pot să meargă înainte. Să ne rugăm pentru asta care este și va fi o problemă a post-pandemiei: sărăcia, lipsa locului de muncă. Și este nevoie de multă solidaritate și multă creativitate pentru a rezolva această problemă.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 679.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat