Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj adresat tinerilor adunați la Medjugorje pentru întâlnirea anuală

Preaiubiților!

Întâlnirea anuală a tinerilor la Medjugorje este un timp bogat în rugăciune, în cateheză, în fraternitate. Ea vă oferă vouă tuturor posibilitatea de a-l întâlni pe Isus Cristos viu, în special în Euharistie, celebrată și adorată, și în Reconciliere. Și astfel vă ajută să descoperiți un alt mod de a trăi, diferit de cel pe care-l oferă cultura provizoriului, conform căreia nimic nu poate fi definitiv, ci contează numai a profita de momentul prezent. În acest climat de relativism, în care este greu de găsit răspunsurile adevărate și sigure, cuvintele-călăuzitoare ale Festivalului: "Veniți și vedeți!" (In 1,39), adresate de Isus discipolilor, sunt o binecuvântare. Isus își îndreaptă privirea și spre voi și vă invită să mergeți și să rămâneți cu el.

Nu vă fie frică! Cristos trăiește și vrea că fiecare dintre voi să trăiască. El este adevărata frumusețe și tinerețe din această lume. Tot ceea ce atinge el devine tânăr, devine nou, se umple de viață și de sens (cf. exortația apostolică Christus vivit, 1). Vedem asta tocmai în acea scenă evanghelică, atunci când Domnul îi întreabă pe cei doi discipoli care-l urmează: "Ce căutați?" Și ei răspund: "Rabi, unde locuiești?" Și Isus spune: "Veniți și vedeți" (cf. In 1,35-39). Și ei merg, văd și rămân. În amintirea acelor discipoli a rămas atât de imprimată experiența întâlnirii cu Isus, încât unul dintre ei a înregistrat chiar și ora: "Era cam pe la ceasul al zecelea" (v. 39).

Evanghelia ne relatează că după ce au fost în casa Domnului, cei doi discipoli au devenit "mediatori" care le permit altora să-l întâlnească, să-l cunoască și să-l urmeze. Andrei a mers imediat să-i spună fratelui său Simon și l-a condus la Isus. Când l-a văzut pe Simon, Învățătorul i-a dat imediat un supranume: "Chefa", adică "Piatră", care va deveni numele Petru (cf. In 1,40-42). Asta arată că atunci când cineva îl întâlnește pe Isus, devine o persoană nouă și primește misiunea de a transmite această experiență altora, însă îndreptând mereu privirea spre el, spre Domnul.

Preaiubiți tineri, ați întâlnit această privire a lui Isus care vă întreabă: "Ce căutați?" Ați auzit glasul său care vă spune: "Veniți și vedeți"? Ați simțit acel impuls de a porni la drum? Luați-vă timp pentru a rămâne cu Isus, pentru a vă umple cu Duhul său și pentru a fi gata pentru aventura fascinantă a vieții. Mergeți în întâmpinarea lui, stați cu el în rugăciune, încredințați-vă lui care este expert în inima umană.

Această invitație foarte frumoasă a Domnului: "Veniți și vedeți", relatată de discipolul tânăr și iubit al lui Cristos, este adresată și viitorilor discipoli. Isus vă invită să-l întâlniți și acest Festival devine o ocazie de a putea "veni și a vedea". Cuvântul "a veni", în afară de a indica o mișcare fizică, are un sens mai profund, spiritual. Indică un itinerar de credință al cărui scop este "a vedea", adică de a trăi experiența Domnului și, datorită lui, de a vedea sensul deplin și definitiv al existenței noastre.

Marele model al Bisericii cu inima tânără, gata să-l urmeze pe Cristos cu prospețime și docilitate, rămâne mereu Fecioara Maria. Forța "da"-ului său și a acelui "fie mie" pe care l-a spus îngerului ne impresionează mereu. "Da"-ul său înseamnă implicare și risc, fără altă garanție decât certitudinea de a fi purtătoare a unei promisiuni. Acel "Iată slujitoarea Domnului" (Lc 1,38) al său este exemplul cel mai frumos care ne relatează ce se întâmplă când omul, în libertatea sa, se abandonează în mâinile lui Dumnezeu. Fie ca acest exemplu să vă fascineze și să vă călăuzească! Maria este Mama care veghează "asupra noastră, copiii săi care mergem în viață adesea obosiți, nevoiași, dar cu dorința ca lumina speranței să nu se stingă. Asta este ceea ce vrem: ca lumina speranței să nu se stingă. Mama noastră privește acest popor pelerin, popor de tineri pe care ea îi iubește, care o caută făcând tăcere în propria inimă cu toate că de-a lungul drumului este atâta zgomot, conversații și distrageri" (Christus vivit, 48).

Dragi tineri, "alergați atrași de acea Față atât de iubită, pe care o adorăm în Sfânta Euharistie și o recunoaștem în trupul fratelui suferind. Duhul Sfânt să vă stimuleze în această alergare înainte. Biserica are nevoie de elanul vostru, de intuițiile voastre, de credința voastră" (ibid., 299). În alergarea voastră pentru evanghelie, animată și de acest Festival, vă încredințez pe voi toți mijlocirii Sfintei Fecioare Maria, invocând lumină și putere de la Duhul pentru ca să puteți fi adevărați martori ai lui Cristos. Pentru aceasta mă rog și vă binecuvântez și vă cer și vouă să vă rugați pentru mine.

Roma, "Sfântul Ioan din Lateran", 29 iunie 2020

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 955.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat