Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Singuri nu ne distrăm

Vizită neașteptată a Papei Francisc la micii oaspeți de la "Vara copiilor în Vatican"

De Nicola Gori

"Persoanele care știu să se distreze numai singure sunt egoiste, pentru a se distra trebuie să fie împreună, cu prietenii". Cu aceste cuvinte Papa Francisc s-a adresat celor o sută de fetițe și băieți care frecventează inițiativa "Vara copiilor în Vatican". Dialogul a avut loc luni, 20 iulie 2020, când pontiful a ajuns pe neașteptate în aula "Paul al VI-lea", unde cei mici luau micul dejun înainte de a se dedica jocurilor, aventurilor și sportului. A prezentat acest eveniment directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni, care a explicat că "după ce a trecut printre mese, papa a vizitat spațiile pentru jocuri instalate în aulă și s-a întreținut cu participanții", întorcându-se la Casa Sfânta Marta la ora 10.00, nu fără a le fi mulțumit "individual" lucrătorilor pentru munca lor.

Un animator prezent la întâlnire, Sergio Garozzo, a subliniat că l-a văzut pe Francisc "foarte bucuros". "I-a felicitat pe copii - a spus el - pentru lucrarea foarte bună, pentru rezultatele pe care le obținem, pentru fericirea copiilor și pentru că a auzit că toți vorbesc bine despre această experiență așa încât se gândește s-o repropună în timp. După aceea i-a stimulat să facă tot mai bine". Copiii l-au primit pe papa cu muzică, dansuri și cântarea strofelor alese pentru "Vara copiilor". Garozzo a relatat că o fetiță avea curiozitatea să știe ce făcea papa în timpul zilei și "el a răspuns că este un preot și face ceea ce fac toți preoții". Alta a vorbit despre propriul bunic răposat și l-a întrebat pe pontif dacă paradisul era așa cum i l-a descris: un loc frumos, fericit și liniștit. Episcopul de Roma a asigurat-o binecuvântând un lănțișor care îi amintea de bunicul iubit.

Nu putea să fie epilog mai bun pentru acest centru estival care se îndreaptă către încheiere. Printre plonjările în piscină, turnee de fotbal de sală, tenis, baschet și ping-pong, dar și vizite ghidate în Grădinile Vaticane, copiii și adolescenții au putut să învețe și să se formeze și în spiritul lui don Bosco. De fapt, inițiativa a fost animată de salezieni împreună cu asociația "Tutto in una festa" ["Totul într-o sărbătoare"]. Promovată de Guvernatoratul statului Cetatea Vaticanului, a implicat câteva sute de băieți și fete care în fiecare săptămână, din 6 iulie, au fost primiți în interiorul zidurilor leonine pentru a se distra, a învăța și a se juca în toată siguranța, în pofida epidemiei de covid-19. Vorbește în acest interviu la "L'Osservatore Romano", retrăind momentele de uimire și recunoștință pentru vizita papei, părintele Franco Fontana, coordonator al eventualului, superior al comunității saleziene în Vatican și capelan al Direcției Serviciilor de Siguranță și de Protecție Civilă și al Muzeelor Vaticane.

Cum ați trăit vizita neașteptată a Papei Francisc?

A fost o mare surpriză pentru noi. Eu nu eram în aula "Paul al VI-lea", dar am fost anunțat despre venirea papei, deci m-am întors. El a ieșit singur din Casa Sfânta Marta și s-a îndreptat spre aulă pentru a-i saluta pe copii care urmau să termine micul dejun. A trecut printre mese, mai întâi s-a întreținut cu cei mai mici, apoi cu cei de la elementare și de la medii. S-a interesat despre ce anume fac ei, cum petrec ziua, i-a întrebat dacă erau mulțumiți.

Putem să ne imaginăm uimirea copiilor...

Au fost așa de uluiți încât au rămas complet în tăcere. Apoi, după drumul făcut, am coborât la aula "Paul al VI-lea", am făcut ceea ce facem în fiecare dimineață, n-am tulburat orarele. Papa însuși a voit să fie așa. Trei i-au pus întrebări pe care le-am formulat săptămâna trecută, pentru că era intenția noastră să-i scriem. El a răspuns în mod foarte simplu. În sfârșit, ne-a adresat un salut general și apoi le-a mulțumit cu căldură celor 22 de animatori. Ne-am făcut și o fotografie toți împreună. După aceea pontiful s-a întors pe jos la Sfânta Marta. Copiii au rămas impresionați de familiaritatea, de simplitatea și de paternitatea papei care a voit să trăiască acest moment.

Câți au participat la "Vara copiilor în Vatican"?

Au frecventat inițiativa câteva sute de băieți și fete, implicând circa 140 de familii. În fiecare săptămână au fost 125 de copii. Unii dintre ei au făcut o singură săptămână, cei mai mulți două săptămâni, un anumit număr vor face trei săptămâni. Câțiva vor participa toată luna iulie intervenind la toate cele patru săptămâni de programare. Cât privește proveniențelor pot spune că vin din diferitele locuri în care trăiesc părinții lor care lucrează în Vatican.

Care au fost obiectivele inițiativei?

Obiectivul primar a fost acela de a-i face pe copii să descopere frumusețea de a fi împreună, de a se juca, dar de "a se juca în grup chiar și la un metru de distanță", de a împărtăși pasiuni, emoții și zâmbete. Mesajul pe care am vrea să fi trecut este că Biserica, din totdeauna, nu-i închide și nu-i abandonează pe copii în voia lor mai ales în această fază istorică. Biserica, prin pasiunea educativă care o caracterizează, nu vrea să renunțe la angajarea proprie și tipică în creșterea și în formarea noilor generații, mai ales în acest moment în care îngrijirea copiilor și a adolescenților nu poate să rămână numai în responsabilitatea familiilor.

Cât se regăsește în schema educativă din învățătura Sfântului Ioan Bosco?

Don Bosco a fost un visător, așadar, noi suntem fii ai unui visător. Ne-am dat câteva linii, rod al efortului unei echipe de visători și de persoane pasionate de educație, care în filigran au ținut cont de sistemul preventiv al fondatorului nostru. Dacă papa ne stimulează să visăm la lucruri mari, noi nu ne-am dat înapoi. Motiv pentru care deși este un timp de vacanță, totuși copiii au avut o ofertă de activități implicatoare și intense. Mare ritm și prospețime, pentru a fi în pas cu sufletul celor mai mici, mereu curioși și plini de energie! Astfel "curtea" lui don Bosco devine jocul, însă jucându-se, se încearcă noi reguli și noi dinamici. Fără să se piardă vreodată ideea de joc și voința de a se juca. În cele din urmă o atenție față de structuri și față de ambiente. Și ambientul îi educă pe copii, deci a fost o grijă în a face primitoare și colorată fiecare zonă utilizată.

Ce temă a inspirat această experiență estivală?

Tema aleasă pentru acest an a fost "Fericire și Fericiri". A fost găsit un parcurs educativ pedagogic care se sprijină pe o istorie captivantă situată în lumea sportului pentru a vorbi despre importanța fericirii adevărate ca obiectiv și stil al vieții fiecăruia la orice vârstă. Fericirea nu se cumpără la supermagazin sau pe internet, ci se cucerește și atunci când se ajunge la ea dă bucurie. Și iată că intră în joc sportul care înseamnă angajare, oboseală, statornicie, gestionare a înfrângerilor și împărtășire a tuturor acestor aspecte cu ceilalți componenți ei echipei. Sportul cere angajarea fiecăruia și sprijinul întregii echipe pentru a obține o victorie și când vine înfrângerea, ea este înfruntată de toți împreună și nu singuri. Fiecare zi pentru a trăi "O viață de campion". Legătura fericire și fericiri se naște de când Isus din Nazaret a folosit opt frate care începeau toate cu "Fericiți". Mesajul era simplu: fiți senini, nu vă fie frică, pentru că eu sunt alături de voi și atunci când totul pare pierdut. Fiți fericiți pentru că eu sunt alături de voi.

Cât a influențat epidemia de covid-19 în desfășurare?

Desigur, a cerut atenții deosebite. Am lucrat, și lucrăm, pentru a implementa toate acele care sunt actualele indicații ale liniilor călăuzitoare ale statului. Obiectivul este de a pune în teren acțiuni menite să garanteze siguranța copiilor și a staff-ului. Dispozitive de siguranță, distanțare, măsurarea temperaturii, măști, gel igienizant, dezinfectarea ambientelor și a instrumentelor, împreună cu formarea animatorilor, și cu sensibilizarea copiilor. Cu toate acestea și conștienți de piedicile pe care trebuia în mod inevitabil să le înfruntăm, aceste atenții au permis încă de acum, și vor permite, să se gestioneze diferitele faze ale "Vara copiilor" în siguranță.

(După L'Osservatore Romano, 22 iulie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1117.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat