Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatra Dornei: O zi dedicată familiei și Sfintei Liturghii

La inițiativa Oficiului pentru Pastorația Familiei, comunitatea din Vatra Dornei s-a bucurat, duminică, 19 iulie 2020, de o zi dedicată familiei și Sfintei Liturghii. Moderatorul întâlnirii a fost pr. Felician Tiba, coordonatorul pastorației familiei din cadrul Curiei diecezane de Iași. Evenimentul a putut avea loc prin bunăvoința și la inițiativa părintelui paroh, Iosif Răchiteanu.

Auzisem de mult despre o astfel de inițiativă la nivel de parohiile din dieceză și la modul cel mai sincer mă întrebam de ce nu și la Vatra Dornei. Părintele Felician ne-a explicat că motivul poate fi legat și de alfabet! Dar a venit și ziua mult așteptată!

După ce am fost anunțați din timp de către părintele paroh și entuziasmați inclusiv de către pr. Felician printr-un mesaj video, ținând cont de "bulinele" puse pe bănci pentru a indica locul pe care trebuia să-l ocupe fiecare, dat fiind pandemia de Covid 19, cu măștile pe față, ne-am prezentat la întâlnirea cu Dumnezeu din cadrul Sfintei Liturghii de duminică și cu mesajul dedicat familiei.

"Împărăția cerurilor se aseamănă cu un om care a semănat sămânță bună în ogorul său, a citit pr. Felician la evanghelie. Din start avem de-a face cu ceva bun, a continuat el. Dumnezeu nu a creat nimic rău. Oamenii sunt buni. Fiecare viață de familie are un început care este, nu bun, ci nespus de bun, o perioadă în care băiatul cucerește fata, iar ea răspunde acestui efort, când cei doi se iubesc atât de mult, încât și-ar da viața unul pentru celălalt. Momentul Căsătoriei, celebrată în cadrul Sfintei Liturghii, corespunde atât de bine cu gestul semănătorului care aruncă sămânță bună pe ogorul său. Problema e că, pe când oamenii dormeau, a venit dușmanul semănătorului, a semănat neghină prin grâu și a plecat. Atunci când iubirea este adormită între cei doi soți, vine diavolul și seamănă sămânța zâzaniei, a neînțelegerii și relația dintre cei doi se îngreunează, ei continuă să crească greu, pentru că de data aceasta trebuie să facă față și neghinei, zâzaniei, dușmăniei, care se poate traduce prin lipsa iubirii, prin infidelitate, egoism, fugă de responsabilitate, suferință, uneori divorț și ferească Dumnezeu, uneori și crimă".

O viață de familie fericită nu are un secret anume, a continuat părintele, ci înseamnă muncă, înseamnă continuarea acelui efort de cucerire de la început, efort care trebuie să dureze și să fie dus la infinit întreaga viață.

Comunitatea din Vatra Dornei se alătură părintelui paroh, Iosif Răchiteanu, și-i mulțumesc părintelui Felician pentru efortul de a ne fi vizitat comunitatea, pentru toate cuvintele despre Dumnezeu, Liturghie și familie și îl mai așteptăm.

Mihai Celenschi

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 iulie: Vatra Dornei: O zi dedicată familiei și Sfintei Liturghii


 

lecturi: 1732.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat