Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Cateheză: "Lectio Divina" - tema a IX-a din Timpul de peste An (a XXVII-a din Anul A): "Trei parabole ale împărăției lui Dumnezeu"

"Trei parabole ale împărăției lui Dumnezeu" este a noua temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste An (Anul A). Textul biblic prezintă trei parabole care compun partea finală a discursului parabolelor: comoara ascunsă, negustorul care caută mărgăritare de mare valoare și năvodul aruncat în mare (Mt 13,44-52).

Cu respectarea normelor date de autoritățile civile privind măsuri de prevenire și de răspândire a COVID-19, întâlnirea Lectio Divina se va desfășura, întâlnirea Lectio Divina se va desfășura în următoarele centre:

- "Casa Surorilor Dominicane din Siret (SV), marți, 21 iulie 2020, ora 20:00;

- Sanctuarul "Fericitul Ieremia Valahul" din Onești (BC), sâmbătă, 25 iulie 2020, ora 19:00.

Rembrandt,
Parabola comorii ascunse (1630)
Evangheliile cuprind multe parabole ale lui Isus. Sfântul Matei ajunge chiar să spună: "Isus spunea mulțimilor toate acestea în parabole și nu le spunea nimic fără parabole" (Mt 13,34). Era metoda folosită de obicei la acea vreme pentru a învăța. În acest mod se făcea înțeles Isus de către oameni. În parabole, Isus pornește de la lucruri destul de obișnuite ale vieții, pe care le folosește ca termen de comparație pentru a ajuta oamenii să înțeleagă mai bine realitățile mai puțin cunoscute ale împărăției lui Dumnezeu.

Isus nu explică parabola despre comoara ascunsă într-un ogor. Și aici rămân valabile cele spuse mai devreme: "Cine are urechi să asculte!" (Mt 13,9.43). Altfel spus: "Împărăția lui Dumnezeu este aceasta. Ați ascultat. Acum, încercați să înțelegeți!" Dacă Isus nu explică parabola, nu o explic nici eu. Este sarcina fiecăruia, a fiecăruia dintre noi. Aș dori, totuși, să dau un sfat pornind de la ceea ce am înțeles eu. Ogorul reprezintă viața noastră. În viața fiecăruia dintre noi există o comoară ascunsă, o comoară neprețuită, mai valoroasă decât orice alte bogății. Cine o găsește ar da oare tot ceea ce îi aparține pentru a cumpăra acea comoară? Tu ai găsit-o?

În prima parabolă, termenul de comparație era "comoara ascunsă într-un ogor". În parabola negustorului de mărgăritare de mare valoare, accentul este diferit. Termenul de comparație nu este mărgăritarul de mare valoare, ci activitatea, efortul negustorului în căutare de mărgăritare de mare valoare. Toți știu că există astfel de mărgăritare. Ceea ce este important nu este a ști că există, ci a le căuta fără încetare până sunt găsite.

Iată două aspecte fundamentale ale împărăției lui Dumnezeu. Împărăția există, este ascunsă în viața noastră, în așteptarea celui care o găsește. Împărăția este rodul unei căutări și al unei întâlniri. Acestea sunt cele două dimensiuni fundamentale ale vieții omenești: recunoștința de iubire care vine la noi și ne primește și respectarea fidelă care ne duce la întâlnirea Celuilalt.

Versiunile text și pdf ale acestei cateheze pot fi descărcate de pe site-ul Oficiului pentru Cateheză: www.cateheze.ro.

Pr. Mihai Roca


 

lecturi: 404.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat