Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Hălăucești: Jubilee de 70 de ani și 25 de ani de profesiune călugărească cu Surorile Franciscane Misionare de Assisi

Duminică, 19 iulie 2020, în Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Hălăucești, două surori din Congregația "Surorilor Franciscane Misionare de Assisi" au celebrat jubileul de 70 de ani de consacrare lui Dumnezeu, iar alte șapte surori i-au mulțumit Domnului pentru cei 25 de ani de slujire. Liturghia a fost prezidată de PS Iosif Păuleț.

I-am mulțumit împreună Domnului pentru darul fidelității a nouă surori din familia noastră, a Surorilor Franciscane Misionare de Assisi. Sr. Francisca Pârțac (Adjudeni) și sr. Roza Pal (Luizi-Călugăra) au celebrat frumosul jubileu de 70 de ani de consacrare lui Dumnezeu, iar alte șapte surori: sr. Magda Antal, sr. Tatiana Ciuraru, sr. Catrina Patrașcu, sr. Maria Dămoc, sr. Genoveva Farțade, sr. Maria Farțade și sr. Maria Antal, i-au mulțumit Domnului pentru cei 25 de ani de slujire.

Sr. Francisca Pârțac (Adjudeni) și sr. Roza Pal (Luizi-Călugăra) au celebrat frumosul jubileu de 70 de ani de consacrare lui Dumnezeu. Decenii de timp care au trecut prin viața acestor surori încercându-le, uneori, precum aurul se încearcă în foc. Deși au cunoscut durerea războiului și a refugiului, deși au trecut prin deșertul persecuției comuniste, ele au continuat să rămână fidele lui Isus, slujindu-l în parohiile în care au lucrat, fiind modele de slujire, credință și statornicie neclintită, ajutând tineretul și copii prin cărți tipărite în ascuns, învățăminte și sfaturi, vizitându-i și îngrijindu-se de bătrâni și bolnavi. După căderea comunismului, după ani și ani de așteptare, s-au bucurat în sfârșit de libertate, și au putut să vadă cum grâul căzut în pământ bun a adus un rod atât de bogat. Nimic nu a putut să le despartă de iubirea lui Cristos. Acum ne sunt modele de fidelitate, mai ales nouă celor mai tinere. Privindu-le, nu poți să nu-ți dorești să ajungi și tu la un asemenea jubileu de 70 de ani de consacrare Domnului!

Celelalte șapte surori: sr. Magda Antal, sr. Tatiana Ciuraru, sr. Catrina Patrașcu, sr. Maria Dămoc, sr. Genoveva Farțade, sr. Maria Farțade și sr. Maria Antal, adunate astăzi împreună, din multe locuri în care slujesc în prezent, i-au mulțumit Domnului pentru cei 25 de ani de slujire în familia noastră religioasă. Un sfert de veac țesut din bucurii, dar și din momente de suferință, din lumini și umbre, toate menite să le întărească în răbdare și statornicie și să le ajute să înainteze pe calea sfințeniei.

Celebrarea Sfintei Liturghii în cadrul căreia surorile au reînnoit jurământul lor de fidelitate față de Cristos sărac și răstignit, a avut loc la ora 11.00 și a avut o solemnitate aparte prin prezența păstorului nostru, PS Iosif Păuleț. L-am primit în mijlocul nostru cu mare bucurie mai ales că "pășea pentru prima dată pragul comunității din Hălăucești în calitate de episcop al diecezei noastre" așa cum a subliniat în salutul de primire pr. Ioan Ciuraru, parohul comunității care a găzduit sărbătoarea noastră.

La cuvântul de învățătură PS Iosif Păuleț, introducându-ne în profunzimea "celei mai greu de înțeles dintre parabole", a grâului și a neghinei propusă astăzi de Cuvântul Domnului, ne-a îndemnat pe fiecare să vedem partea bună a lucrurilor și să fugim de ispita de a ne opri numai la "neghină", căci, pe plan spiritual "și neghina poate deveni grâu bun... după cum vrea Dumnezeu". Și, arătând spre Răstignitul de lângă altar, a insistat "să nu uităm cât de mult l-a costat pe Dumnezeu iubirea noastră!"

Episcopul a avut un cuvânt de felicitare și pentru surorile sărbătorite:

"Pentru voi, dragi surori, care sunteți sărbătorite astăzi, vreau să vă aduc un cuvânt de felicitare pentru că acel DA pe care l-ați spus acum 70 de ani, respectiv, 25 de ani, l-ați reînnoit cu siguranță zilnic în viața voastră. Iată că Dumnezeu v-a ajutat să fiți astăzi mărturie tuturor că se poate să rămânem statornici în ceea ce am promis lui Dumnezeu... ne rugăm ca Dumnezeu să vă ajute să rămâneți statornice în acest Da până la ultima suflare, când vă veți prezenta înaintea lui Dumnezeu și într-o bună zi să ne întâlnim cu toții acolo, în marea familie a copiilor lui Dumnezeu."

La finalul frumoasei celebrări, sr. Maria Antal, în numele surorilor în sărbătoare, a mulțumit tuturor, și în mod particular, păstorului diecezei noastre pentru prezență și pentru cuvintele adresate, părintelui decan, Petru Blaj, părintelui vicar provincial al Fraților Minori Conventuali, pr. Sorin Giurgi, părintelui paroh, Ioan Ciuraru, și preoților din Parohia din Hălăucești pentru disponibilitatea cu care ne-au primit, precum și tuturor preoților, surorilor, familiarilor, organistului și corului care au cântat atât de frumos, prietenilor și credincioșilor care au participat, sporind prin prezența lor bucuria și recunoștința noastră.

Împreună cu aceste surori să-l preamărim și noi pe Dumnezeu, căruia i se cuvine să-i aducem mulțumirea noastră profundă, pentru ceea ce suntem și avem. El ne-a creat din iubire, ne-a chemat să-l slujim și ne susține cu harul său ca să rămânem cu toții fideli vocației primite, pentru a ne sfinți. Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dea acest har așa cum a făcut-o în toți acești frumoși ani pe care surorile noastre i-au trăit în slujirea lui.

Sr. Irina Giurgică (SFMA)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 iulie: Hălăucești: Jubilee de 70 de ani și 25 de ani de profesiune călugărească cu Surorile Franciscane Misionare de Assisi


 

lecturi: 1905.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat