Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj pe timp de pandemie

Consecințele pandemiei care vrea să domine totul în zilele noastre are repercusiuni și asupra pelerinajelor, vacanțelor, excursiilor etc. Astfel, agențiile de turism și oficiile de pelerinaje au fost nevoite să suspende cele mai multe dintre inițiativele, să-și restrângă activitatea sau chiar să hiberneze. Oficiul pentru Pelerinaje din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași a anulat toate pelerinajele internaționale programate pentru acest și, nefiind încă prognoze optimiste, nu a stabilit un grafic de pelerinaje pentru anul 2021.

Totuși, în aceste luni de restrângere a activității, am avut posibilitatea de a-l cunoaște mai bine pe pr. Javier Quesada și "Asociația Prietenilor Camino de Santiago", un O.N.G. înființat la București, în anul 2016, cu scopul de a promova și împărtăși experiența pelerinajului Camino de Santiago. Astfel de asociații s-au înființat în toată lumea, mai ales după anul 1989, când Papa Ioan Paul al II-lea a fost la Santiago de Compostela. Proiectul "Camino de Santiago în România" dorește să faciliteze parcurgerea drumului spre Santiago de Compostela de cât mai multe persoane, îmbogățindu-se cu experiența acestui pelerinaj deosebit. Asociația are misiunea de a extinde "Camino de Santiago", facilitând accesul pelerinilor din mai multe țări, prin câteva obiective majore: găsirea reperelor istorice lăsate de pelerinii care au pășit pe teritoriul României, stabilirea traseului "Camino de Santiago" pe teritoriul României, publicarea articolului de cercetare istorică despre traseul Camino-ului în țară, obținerea aprobării traseului la autoritățile locale, semnalizarea traseului "Camino de Santiago" în țară, deschiderea de "albergues" pentru pelerini și formarea de "hospitaleros" pentru "albergues". Activitatea "Asociației Prietenilor Camino de Santiago" se axează pe următoarele domenii: a dovedi cu date istorice (documentare și materiale) care a fost traseul pe care l-au parcurs pelerinii de odinioară, semnalizarea traseului "Camino de Santiago" în România: cu scoica și cu săgeată galbenă, a oferi cazare specifică pentru pelerini (după ce este semnalizat traseul), a pregăti "hospitaleros pentru los albergues", informare despre "Camino de Santiago în România" prin diferite canale media, promovarea mărturiilor existente, susținerea de conferințe la Institutul "Cervantes", realizarea unor filme documentare și difuzarea unor materiale pe internet: facebook, blog, site etc.

Cu ajutorul multor voluntari, s-a semnalizat "traseul Camino de Santiago" în toată Europa, dar în România activitatea a început anul trecut, când Papa Francisc a binecuvântat, la 1 iunie, în fața catedralei catolice prima bornă din țară (4.500 km până la Santiago). O bornă similară, dar din piatră, se dorește a fi plasată în fața Palatului Culturii din Iași. După ce s-a făcut o cercetare istorică și geografică, au fost găsite mai multe elemente în legătură cu Camino de Santiago în țara noastră. Având câteva puncte de reper, s-a stabilit un traseu spre Santiago de Compostela, care pleacă de la Iași și merge spre Oradea, prin Bacău - Brașov - Sibiu - Cluj. Traseul prin Dieceza de Iași a fost discutat și binecuvântat de Preasfințitul Iosif Păuleț, după care s-a luat legătura cu autoritățile locale și Consiliile Județene din Iași, Neamț și Bacău, cu care s-au semnat acorduri de asociere. Momentan, se lucrează la ultima parte a recunoaștere și semnalizare a traseului în județul Bacău. Apoi, se va redacta și tipări un ghid "Camino de Santiago în România". Dintr-un material apărut recent, aflăm că peste o săptămână se va deschide la Câmpulung Muscel primul "albergue" din România.

Cei interesați de a afla mai multe despre "Asociația Prietenilor Camino de Santiago", se pot adresa la biroul aflat pe șoseaua Ștefan cel Mare, nr. 24, București (sector 2), sau pot obține informații la telefon 0730.747088 sau pe www.caminoromania.org.

Pornind din București cu mijloace auto și parcurgând câteva zile pe jos o parte din traseul din Moldova, părintele Javier Quesada, însoțit de doi pelerini din București, au poposit în ziua de 9 iulie 2020 în Onești, ocazie cu care le-am solicitat câteva impresii. Ele ne-au fost trimise de unul dintre pelerini și publicate în continuare ca un jurnal de călătorie pe traseul "Lespezi - Slănic-Moldova".

Pr. Alois Moraru,
responsabil al Oficiului pentru Pelerinaje
din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași

* * *

Impresii de pe drum: Camino de Santiago în județul Bacău

"6 iulie 2020. Am ajuns la biserica din Lespezi, cu hramul "Sfânta Ana", o biserica impunătoare, plină de viață. Când am sosit, în curtea parohiei era un grup de tineri care ne-au primit cu bucurie. Pr. vicar ne-a ștampilat prima dată "pașaportul pelerinului" (credencialul). Seara, ne-am cazat la o pensiune din Gârleni.

7 iulie 2020. Ne-am trezit în zori, la ora 5, și am pornit la drum. Am văzut răsăritul și am auzit cântecele păsărilor în liniștea începutului de zi. Am intrat într-o pădure de fagi, unde ne-am întâlnit cu niște căprioare. Era răcoare. Am parcurs un drum forestier cam de 7 km și am ieșit la Trebeș. Acolo, am făcut un popas la biserica "Sfântul Isidor Plugarul", după care am ajuns la Mărgineni, la parohie și la Mănăstirea Asumpționiștilor. Am mers mai departe și am intrat în orașul Bacău, unde am vizitat catedrala ortodoxă, monumentul eroilor, inaugurat recent, și apoi am intrat în biserica "Sfinții Petru și Paul", unde ne-am rugat un pic. L-am salutat pe părintele Dominic. Eram trei pelerini: domnul profesor Ion Nicolae, președintele "Asociației Prietenilor Camino de Santiago", geologul Vasile Mircea si preotul Javier Quesada, parohul comunității spaniole din București. Prin Bacău, ne-a prins ploaia. Am ajuns uzi leoarcă la un restaurant și, după un popas lung, aproape de Sărata, am mers mai departe până la Valea Seacă. La parohie, ne-a oferit cazare părintele paroh; i-am mulțumit foarte mult pentru eram făcuți praf.

8 iulie 2020. Suntem pe Camino de Bacău și împreună trăim momentele pe care le-am trăit de fiecare dată când am făcut un Camino în Spania sau în altă parte de pe acest pământ. Avem locuri de o frumusețe rară, pe care nu știm să ni le punem în valoare, avem locuri care nu sunt cu nimic mai prejos decât cele cu care se mândresc alții! Am fost atât de bine primiți la parohia catolică din Valea Seacă, am participat la Liturghia prezidată de pr. Javier, am fost binecuvântați, așa cum se face cu pelerinii de pe Camino de Santiago. A fost o zi formidabilă cu traversarea porțiunii de Camino dintre Valea Seacă și Dumbrăveni, cu teren variat, cu peisaje minunate, cu popasuri la bisericile catolice din Faraoani, Cleja, Șomușca, Ciucani și, în final, o surpriză la care nu mă așteptam, parohia catolică din Dumbrăveni. Aici am constatat că vorba românească "omul sfințește locul" este perfect adevărată. L-am cunoscut pe parohul bisericii, părintele Iulian Pascaru, adâncit în gospodărirea celor peste 300 de stupi pe care îi are, un om în prezența căruia nu poți să te plictisești și cu care îți face plăcere să stai la masă. A devenit deja un obicei să participăm la Liturghia de seară, unde am cântat împreună cu cei prezenți, iar Javier a celebrat o slujbă în aer liber. Am simțit cât de frumoasă poate fi o comunitate de oameni unită în cuget și simțiri cu bunul Dumnezeu. Finalul unei zile de început de iulie 2020 s-a terminat împrejurul unei mese cu preparate tradiționale din gospodăria părintelui Iulian, udate cu o țuică românească, cu vin de casă și, surpriza serii, un vin de zmeură. Ne retragem în dormitoare, mulțumiți de o zi frumoasă, cu de toate, ajutați fiind de un timp favorabil, lucru care nu ni se întâmplase cu o zi în urmă.

9 iulie 2020. Suntem pe Camino de Bacău, pe una dintre cele mai frumoase porțiuni ale sale, între Ciucani și Tuta, cu cazarea în Dumbrăveni, la părintele Pascaru. O noapte scurtă, cauzată de efectele unei pălinci de prună și a vinului de zmeură, dar și a discuțiilor purtate cu părintele, care se dovedește o enciclopedie în ale apiculturii, grădinăritului, pomiculturii etc. După un somn profund, nu mi-a venit greu să mă trezesc dimineața la 5.00, pentru echipare și mic dejun. Pornim în jurul orei 7.00, însoțiți de ghidul oferit de către părintele Pascaru, pentru a ne însoți pe porțiunea din pădure, între Ciucani și Capăta - nea Martin Duma, clopotarul, care, după spusele lui, este un fel de om de care are nevoie oricine, adică bun la toate. Pădurea are o legendă specială, cu o fecioară care, urmărită fiind de către tătari, s-a aruncat de pe niște stânci, astfel că, în mod simbolic, a fost ridicată o cruce pe locul în care s-ar fi jertfit. Trecem printre fagi și stejari, drepți ca lumânarea, poienițe încântătoare, parcele cu porumb, viță de vie, lucernă etc., după necesitățile și îndeletnicirile localnicilor...; din loc în loc apar urme de trecere a mistreților și căprioarelor, dar și adevărate băi de nămol construite special pentru desfătarea porcilor mistreți. Oprim din loc în loc pentru a ne servi cu bunătățile oferite de natură: cireșe amare, care nu prea sunt amare, și vișine care sunt mai mult dulci decât acrișoare... Pe chipurile noastre se citește bucuria și fericirea de a trece prin astfel de locuri încântătoare și parcă nu ne mai vine să plecăm de aici, însă ne mână gândul că vom avea o zi lungă și grea, la care se va adăuga un soare arzător, ce începuse deja să se tăvălească peste noi. La intrarea în Capăta, ne despărțim de ghidul nostru care pe tot cursul drumului ne-a povestit o mulțime de lucruri interesante legate de locurile străbătute împreună și pe care, de altfel, el a copilărit! Ne-am schimbat numerele de telefon și, la plecare, nea Martin clopotarul a băgat mâna în rucsăcelul lui și ne-a dat o sticluță de vișinată, ce se adăuga sticluței de pălincă primită de la părintele Pascaru. În felul acesta, bine aprovizionați cu combustibil și niște pachețele cu sandvișuri, am pornit mai departe către Onești, trecând prin Dumbrava, Temelia și Gura Văii, un drum obișnuit de Camino, cu diferite surprize mai mult sau mai puțin plăcute. De exemplu, în satul Temelia, sat de țigani, dar destul de înstăriți, am văzut o mulțime de căruțe cu coviltir, chivuțe tinerele, neajunse la vârsta majoratului, cu plozi în brațe, indivizi dubioși, dar neagresivi. La ieșirea din Gura Văii, după traversarea Trotușului, ne-am întâlnit cu marile realizări ale comunismului: ruinele prăfuite și ruginite ale Combinatului de la Borzești. Haite de câini, aciuați pe aceste locuri fantomatice, ne-au atacat de mai multe ori... Bineînțeles că le-am răspuns și noi cu aceeași ferocitate și victoria a fost de partea noastră. Ajungem în Onești, pe o scurtătură de drum moștenită de pe vremea "împușcatului", trecem pe la Biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", prin parc și poposim la Sanctuarul "Fericitul Ieremia Valahul". Apoi... ne îndreptăm către gazda noastră din astă seară, parohia catolică din Tuta.

Ajungem la biserica catolică din Tuta și mergem direct la Liturghie. Suntem cam frânți și ni se cam închid ochii, dar nu ne dăm bătuți... Desculți, cu picioarele în iarbă, simțim o senzație de răcoare ce ne mai întremează puțin. Norocul nostru că la catolici slujba nu durează o veșnicie și nici nu stai în picioare să-ți treacă os prin os, așa ca la noi. Se termină slujba și mergem să servim masa: crenvurști bine făcuți cu muștar și o fripturică de purcel. Mergem la culcare și, pentru prima dată de când suntem pe Camino de Bacău, avem ocazia să ne amintim de condițiile în care am stat în unele "alberguri" de pe Camino de Santiago. O cameră uriașă și niște covoare pe care ne desfacem sacii de dormit. În imediata apropiere, o stivă uriașă de lemne de stejar, frumos tăiate și rânduite, ne duce cu gândul la alegerea unor "perne". Zis și făcut..., merg împreună cu Nico și ne alegem două bucăți de mai mare frumusețea, fapt pentru care am considerat că-i bine să facem poze, pentru a ne rămâne în amintire momentul. Ne-am odihnit bine și, spre marea mea satisfacție, cu toate că inițial eram tare circumspect, nu erau țânțari în cameră.

10 iulie 2020. Am participat la Liturghia de dimineață, am servit o cafea și am pornit la drum. Străbatem localitățile Tuta și Pârâul Boghii, înfruptându-ne cu bunătățile proaspete, de sezon, ale naturii: pere de vară, cireșe amare, vișine. În ultimul sat, o localnică cu maghiran la poartă, după ce își face semnul crucii auzind că noi umblăm pe jos, ne apostrofează spunându-ne că ar trebui să stăm acasă, să muncim, nu să umblăm creanga... Reușim noi să-i explicăm, să o mai îmbunăm, pentru ca în final să ne despărțim cu urări de ambele părți... Intrăm în Târgu Ocna și, după ce trecem pe la casa în care și-a petrecut ultimii ani din viață Costache Negri, în prezent în stare de restaurare, ajungem la biserica Răducanu, monument istoric de pe la 1600, singura din țară cu pisania parțial în limba franceză, cu o icoană grecească veche de vreo 200 de ani, copie a icoanei Maicii Domnului "Portărița" de la Iviron, iar în cimitir cu mormintele lui Costache Negri și surorile sale Zulnia și Catinca. Mergem mai departe, la biserica catolică "Schimbarea la Față", unde, în altar, admirăm grupul statuar al celor trei apostoli iubiți de Isus: Petru, Ioan și Iacob. Ne ștampilăm credențialele si ne întreținem pentru câteva zeci de minute cu parohul bisericii, care ne-a asigurat că dispune de două-trei locuri de cazare pentru pelerinii ce vor trece pe acolo. Ne despărțim cu părere de rău de părintele Javier, pe care-l lăsăm în apropiere de autogara din Târgu Ocna, nu înainte de a face o ultima poză de grup și, pe o arșiță cumplită, ne îndreptăm spre Slănic-Moldova. Aproximativ la 100 de metri de intersecția drumului nostru cu varianta de drum ce vine de la Târgu Ocna, întâlnim o fântână care are adăpost și bănci pentru servirea mesei, iar vis-a-vis un loc ideal pentru necesități fiziologice. Nico scoate o găleată de apă rece ca gheața de pe la 10 metri adâncime, ne spălăm și ne potolim setea. Ne așezăm la masă și constatăm că, în loc de doi, suntem trei, fiindcă a apărut ca din pământ o cățelușă gestantă ce se gudura pe lângă noi. Era tare flămândă sărăcuța și a mâncat tot ce i-am dat, chiar și rămășițele unei cutii de conservă de pește! Ne pornim cu greu la drum, asfaltul dogorește ca tăciunii și nu reușim să facem mai mult de 3-4 km fiindcă avem nevoie de hidratare. Așa că... începem să ne hidratăm și, cum altceva mai bun nu găsim, o dăm pe bere. Trecem prin localitatea Cireșoaia, unde vizităm o minunată biserică catolică, dedicată sfinților Ioachim și Ana, după care reușim să ne întreținem cu părintele paroh, foarte tânăr, care ne servește cu apă rece și ne promite ajutor când vom trece ca să marcăm pe aici. Ajungem la Slănic Moldova, spre marele nostru noroc, exact cu 10 minute înainte de începerea Liturghiei, astfel că reușim să vorbim cu părintele paroh și cu administratorul. Suntem cazați cu repeziciune, după ce am refuzat o cameră cu pat matrimonial. Bineînțeles că eram fierți de atâta căldură și uzi cam peste tot, așa că nu am mai reușit să ajungem la Liturghie. L-am sunat ulterior pe părintele, care a înțeles situația, și spre marea noastră mulțumire a transmis surorilor să ne servească masa și să nu ne ia niciun ban de cazare. Am trăit satisfacția zilelor de pe Camino de Santiago, când după un efort de zeci și sute de kilometri ești tratat cu respectul cuvenit unui pelerin.

După ce ne-am revenit în fire, mulțumită unui duș rece, a unei mese copioase cu șnițele de conopidă, roșii, castraveți, salam de vreo 2-3 feluri, bere și pepene verde, am ieșit la o mică plimbare de seară în zona Cazinoului și pentru a face câteva poze de final de Camino de Bacău.

Ne-am oprit la Slănic-Moldova fiindcă încă mai prospectăm posibilitatea traversării Carpaților pe un drum acceptabil tuturor pelerinilor. Suntem într-o fază avansată din acest punct de vedere și întrevăd faptul că într-o zi vom continua traseul de unde l-am lăsat, către județele Covasna și Brașov. Au fost câteva zile deosebit de frumoase, petrecute împreună cu doi prieteni, pe un drum care îți oferă posibilitatea relaxării, liniștirii gândurilor, întâlnirii cu Domnul la slujbele religioase și ieșirii din cotidian. Vi-l recomand cu multă plăcere! Să fiți iubiți și fără frică!"

* * *

Asociația Prietenilor Camino de Santiago are site-ul www.caminoromania.org.

Grupul din Iași are pagina de facebook @CaminodeIasi.


 

lecturi: 3008.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat