Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (19 iulie 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În evanghelia de astăzi (cf. Mt 13,24-43) îl întâlnim iar pe Isus care vorbește mulțimii în parabole despre împărăția cerurilor. Mă opresc numai asupra celei dintâi, cea a neghinei, prin care Isus ne face cunoscută răbdarea lui Dumnezeu, deschizând inima noastră la speranță.

Isus relatează că, în ogorul în care a fost semănat grâul bun, răsare și neghina, un termen care rezumă toate buruienile dăunătoare, care infestează terenul. Între noi, putem spune că și astăzi terenul este devastat de atâtea erbicide și pesticide, care la sfârșit fac rău atât buruienii, cât și pământului și sănătății. Însă asta, în paranteză. Servitorii merg la stăpân pentru a ști de unde vine neghina și el răspunde: "Un dușman a făcut asta!" (v. 28). Pentru că noi am semănat grâu bun! Un dușman, unul care face concurență, a venit să facă asta. Ei ar vrea să meargă imediat să smulgă neghina care crește; în schimb stăpânul spune nu, pentru că s-ar risca să se smulgă împreună buruienile - neghina - și grâul. Trebuie așteptat momentul secerișului: numai atunci se vor separa și neghina va fi arsă. Este și o relatare de bun simț.

Se poate citi în această parabolă o viziune despre istorie. Alături de Dumnezeu - stăpânul ogorului - care seamănă mereu și numai sămânță bună, există un adversar, care seamănă neghina pentru a împiedica creșterea grâului. Stăpânul acționează deschis, la lumina soarelui, și scopul său este o recoltă bună; în schimb celălalt, profită de întunericul nopții și acționează din invidie, din ostilitate, pentru a ruina totul. Adversarul la care se referă Isus are un nume: este diavolul, opozantul lui Dumnezeu prin excelență. Intenția sa este aceea de a încâlci lucrarea mântuirii, de a face în așa fel încât împărăția lui Dumnezeu să fie împiedicată de lucrători răi, semănători de scandaluri. De fapt, sămânța bună și neghina nu reprezintă binele și răul în abstract, ci pe noi ființele umane, care putem să-l urmăm pe Dumnezeu sau pe diavol. De atâtea ori, am auzit că o familie era în pace, apoi au început războaiele, invidiile... un cartier care era în pace, apoi au început lucruri urâte... Și noi suntem obișnuiți să spunem: "Cineva a venit acolo ca să semene neghină". Întotdeauna a semăna răul distruge. Și asta o face mereu diavolul sau ispita noastră: când cădem în ispita de a bârfi pentru a-i distruge pe ceilalți.

Intenția servitorilor este aceea de a elimina imediat răul, adică persoanele rele, însă stăpânul este mai înțelept, vede mai departe: ei trebuie să știe să aștepte, pentru că suportarea persecuțiilor și a ostilităților face parte din vocația creștină. Desigur, răul trebuie respins, însă cei răi sunt persoane față de care trebuie avută răbdare. Nu este vorba de acea tolerare ipocrită care ascunde ambiguitate, ci despre dreptatea îmblânzită de milostivire. Dacă Isus a venit să-i caute mai mult pe cei păcătoși decât pe cei drepți, să-i vindece mai întâi pe cei bolnavi decât pe cei sănătoși (cf. Mt 9,12-13), și acțiunea noastră a discipolilor săi trebuie să fie îndreptată nu spre suprimarea celor răi, ci spre mântuirea lor. Și acolo, răbdarea.

Evanghelia de astăzi prezintă două moduri de a acționa și de a locui în istorie: pe de o parte, privirea stăpânului, care vede departe; pe de altă parte, privirea servitorilor, care văd problema. Servitorii au la inimă un ogor fără buruieni, stăpânul are la inimă grâul bun. Domnul ne invită să asumăm însăși privirea sa, aceea care se îndreaptă spre grâul bun, care știe să-l păzească și printre buruieni. Nu colaborează bine cu Dumnezeu cel care vânează limitele și defectele altora, ci mai degrabă cel care știe să recunoască binele care crește silențios în ogorul Bisericii și al istoriei, cultivându-l până la coacere. Și atunci Dumnezeu, și numai el, îi va răsplăti pe cei buni și îi va pedepsi pe cei răi. Fecioara Maria să ne ajute să înțelegem și să imităm răbdarea lui Dumnezeu, care vrea ca nimeni să nu se piardă dintre fiii săi, pe care el îi iubește cu iubire de Tată.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

În acest timp în care pandemia nu dă semne să se oprească, doresc să asigur apropierea mea de cei care înfruntă boala și consecințele sale economice și sociale. Gândul meu se îndreaptă în special spre acele populații ale căror suferințe sunt agravate de situații de conflict. Urmând o recentă rezoluție a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, reînnoiesc apelul la o încetare a focului globală și imediată, care să permită pacea și siguranța indispensabile pentru a furniza asistența umanitară necesară.

Îndeosebi, urmăresc cu îngrijorare reintensificarea, în zilele trecute, a tensiunilor armate în regiunea Caucazului, între Armenia și Azerbaidjan. În timp ce asigur rugăciunea mea pentru familiile celor care și-au pierdut viața în timpul ciocnirilor, doresc ca, prin angajarea comunității internaționale și prin dialogul și buna voință a părților, să se poată ajunge la o soluție pașnică durabilă, care să aibă la inimă binele acelor populații iubite.

Adresez salutul meu cordial vouă tuturor, credincioși din Roma și pelerini care provin din Italia și din alte țări.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 936.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat