Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Condoleanțele papei pentru moartea cardinalului Grocholewski

Cardinalul polonez Zenon Grocholewski, prefect emerit al Congregației pentru Educația Catolică (a Institutelor de Studii), a murit vineri, 17 iulie 2020. Aflând vestea, Papa Francisc - care în dimineața de sâmbătă, 18 iulie, va prezida ritul "Ultima commendatio" și "Valedictio" la sfârșitul funeraliilor celebrate în bazilica vaticană de cardinalul Sandri - a trimis fratelui regretatului cardinal, Władisław, următoarea telegramă.

Aflând vestea despre moartea iubitului dumneavoastră frate, cardinalul Zenon (Grocholewski), doresc să vă exprim dumneavoastră și celor din familie apropierea mea pentru doliul care i-a lovit pe cei care l-au cunoscut și l-au stimat pe regretatul cardinal. Îmi amintesc cu recunoștință lucrarea merituoasă desfășurată de el ca apreciat profesor de drept canonic în Universitățile Pontificale Gregoriana și Lateran, precum și ca autor a numeroase publicații științifice. Îndeosebi el s-a dedicat cu generozitate în slujba Sfântului Scaun, mai întâi ca secretar și prefect al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice, apoi în calitate de prefect al Congregației pentru Educația Catolică. În aceste domenii el a dat mărturie de zel sacerdotal, de fidelitate față de evanghelie și de edificare a Bisericii. În timp ce înalț rugăciunea mea către Domnul Isus pentru ca să-i dăruiască răposatului cardinal răsplata veșnică promisă discipolilor săi, vă trimit dumneavoastră și celor care plâng moartea sa binecuvântarea apostolică.

Franciscus pp.

Telegramă asemănătoare a fost trimisă de cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin.

Moartea cardinalului polonez Zenon Grocholewski

Canonist eminent, om de mare cultură, autor a peste 550 de publicații, Zenon Grocholewski era al treilea din cei patru copii ai lui Stanislav și Iosefina Stawińska. A făcut studiile filozofico-teologice în seminarul arhiepiscopal din Poznań și a fost hirotonit preot în 1963. Timp de trei ani a desfășurat slujirea în parohia locală "Cristos Rege", după aceea în 1966 a fost transferat la Roma pentru a întreprinde studiile de drept canonic la Universitatea Pontificală Gregoriana, unde a obținut în 1968 licența și în 1972 doctoratul, ambele premiate cu medalia de aur, o distincție pe care ateneul iezuiților obișnuia să o acorde în fiecare facultate, la obținerea titlurilor academice, unuia dintre studenții care au obținut nota maximă (summa cum laude). Teza sa de doctorat De exclusione indissolubilitatis ex consensu matrimoniali eiusque probatione, scrisă în latină, a fost publicată în 1973. După doi ani a încheiat cursul trienal la Studiul de la Rota Romana obținând diploma de avocat rotal. În timpul studiilor la Roma a frecventat cursuri lingvistice în Germania și în Franța, desfășurând activități pastorale în diferite parohii germane și italiene.

Din octombrie 1972 până în 15 noiembrie 1999 activitatea sa principală a fost în Tribunalul Suprem al Signaturii Apostolice, unde a lucrat mai întâi îndeplinind atribuțiile de notar (1972-1977), apoi îndeplinind atribuțiile de cancelar (1977-1980) și apoi cancelar (1980-1982). În 1982, Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop titular de Agropoli și secretar al aceluiași tribunal, conferindu-i hirotonirea episcopală în ziua de Epifanie din anul următor, în bazilica vaticană. A ocupat funcția până la numirea ca prefect în 1998. Între timp, în 1991 a fost ridicat la demnitatea arhiepiscopală.

În anii aceia a desfășurat misiuni de mare responsabilitate și în alte domenii. În 1982 a făcut parte din comisia care a studiat împreună cu papa proiectul noului Cod de drept canonic și, între 1983 și 1985, din comisia pentru reforma Curiei Romane. În afară de asta, din 1983 până 1998, a fost membru al comisiei disciplinare din Curia Romană și, din 1988 până în 1999, președinte al comisiei pentru avocații Sfântului Scaun și cei din Curia Romană. La 7 iunie 1998, ca trimis special al pontifului, a consacrat în numele său prima biserică catolică în Almaty, în Kazahstan. Din 5 octombrie 1998 până în 15 noiembrie 1999 a fost și președinte al Curții de Casație al Cetății Vaticanului.

În sfârșit, în 1999 a venit numirea ca prefect al Congregației pentru Educația Catolică, funcție pe care a ocupat-o timp de șaisprezece ani, lucrând pentru a da impuls activității formative a universităților catolice, a facultăților ecleziastice, a institutelor călugărești și a școlilor catolice din lume. O misiunea desfășurată având mereu ca orizont acea "urgență educativă" indicată de mai multe ori de pontifi ca domeniu prioritar de muncă. Printre temele avute în atenție mai mult în timpul mandatului său, dialogul cu culturile și religiile, centralitatea persoanei, libertatea educativă, formarea profesorilor. Chiar în anul de încheiere a slujirii sale Congregația a celebrat cincizeci de ani ai declarației Gravissimus educationis și douăzeci și cinci de ani ai constituției apostolice pentru universitățile catolice Ex corde Ecclesiae, o țintă la care s-a ajuns după un lung itinerar pregătitor la care el a dat o contribuție fundamentală, așa cum a fost important aportul său la munca dicasterului în domeniul "Procesului de la Bologna" menit să armonizeze studiile universitare în zona europeană.

A fost intensă și activitatea sa universitară. Între 1974 și 1982 a colaborat cu profesorul Ignacio Gordon în organizarea de cursuri internaționale - denumite Renovationis canonicae pro iudicibus - la Gregoriana. Între 1975 și 1999 a fost mai întâi profesor și după aceea, din 1983, profesor invitat în facultatea de drept din ateneu, ținând acolo cursuri speciale de drept matrimonial și procesual canonic. Între 1980 și 1984 a predat drept administrativ canonic la Universitatea Pontificală Lateran din Roma. Din 1986 până în 1998 a fost profesor la Studiul de la Rota Romana, unde a predat justiție administrativă canonică. Din 1999 - ca prefect al Congregației pentru Educația Catolică - a ocupat și funcțiile de mare cancelar la Gregoriana și la Institutului Biblic Pontifical, și în afară de asta la Institutul Pontifical de Muzică Sacră, la Institutul Pontifical de Arheologia Creștină și la Institutul Pontifical de Studii Arabe și de Islamism. A fost patron al Institutului Pontifical Superior de Latinitate sau Facultatea de Litere Creștine și Clasice, în Universitatea Pontificală Saleziană.

În cadrul aceste activități academice lungi și strălucitoare, a ținut importante conferințe și intervenții în timpul congreselor naționale și internaționale în diferite centre de studiu din diferite națiuni, între care Italia, Polonia, Franța, Germania, Slovacia, Republica Cehă, Ungaria, Austria, Spania, Elveția, Malta, Croația, Canada, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Argentina, Rusia, Bielorusia.

Autor și coautor al multor cărți, a scris și numeroase articole și recenzii în reviste de specialitate. În ansamblu, bibliografia sa, în douăsprezece limbi (latină, poloneză, italiană, germană, franceză, engleză, slovacă, spaniolă, portugheză, cehă, maghiară, rusă și chiar olandeză și malteză) - incluzând și recenziile, scrierile cu caracter divulgativ și pastoral și diferitele ediții ale textelor - depășește cele 550 de publicații. A făcut parte din redacțiile multor reviste de drept canonic și a fost membru din numeroase asociații științifice și canoniste. A desfășurat și funcția de postulator al cauzei de canonizare a lui Edmund Bojanowski, proclamat sfânt de Ioan Paul al II-lea la Varșovia la 13 iunie 1999, și a sorei Sancia (Ioana) Szymkowiak, beatificată de același pontif conațional al său la 18 august 2002.

Sunt numeroase titlurile și premiile pe care le-a primit. Era cetățean de onoare de Trenton și Princeton, în New Jersey (Statele Unite ale Americii), de Agropoli, în Italia, și de Levoca, în Slovacia. În 1998, autoritățile din țara sa i-au conferit medalia Polonia semper fidelis pentru meritele în domeniul biografisticii naționale. În același an a primit titlul de doctor honoris causa al Academiei de Teologie din Varșovia (devenită în 1999 Universitatea Stefan Wyszyński) și, în 1999, titlul de doctor honoris causa al Universității catolice din Lublin. La 8 iunie 2000 i-a fost conferită de Ministerul Educației din Slovacia marea medalie "Sfântul Gorazdo" pentru meritele în domeniul divulgării științifice din țară. În sfârșit, la 8 februarie 2001, a primit titlul de doctor honoris causa în teologie al Universității din Passau. În acel an a venit și purpura de cardinal. După aceea a participat la conclavul pentru alegerea lui Benedict al XVI-lea (19 aprilie 2005) și la cel care l-a ales pe papa Francisc (13 martie 2013), renunțând la înalta funcție de prefect al Congregației pentru Educația Catolică la 31 martie 2015.

(După L'Osservatore Romano, 18 iulie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1202.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat