Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Piatra Neamț: Ședință decanală

La sediul Decanatului de Piatra (în Parohia romano-catolică "Sfântul Iosif Muncitorul" din Piatra Neamț) s-a desfășurat luni, 13 iulie 2020, ședința decanală prilejuită de recentul Consiliu Prezbiteral de la Traian, însă și pentru o întâlnire frățească și spirituală a preoților din decanat.

Rugăciunea a deschis ședința decanală, toți într-un cuget invocându-l pe Duhul Sfânt să reverse lumina și înțelepciunea asupra tuturor. După o scurtă meditație a cuvântului lui Dumnezeu, pr. decan Petrică Dăncuț a prezentat temele principale de discuție și dialog: rezumatul Consiliului Prezbiteral, situația parohiilor și a vieții comunitare pe teritoriul decanatului, apoi diverse teme de actualitate, ținând cont de perioada fragilă de timp pe care o parcurgem.

O bună parte din întâlnire a cuprins dialog asupra găsirii celor mai bune soluții pentru implementarea directivelor liturgice din Biserică amintite de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, la Consiliul Prezbiteral: celebrarea Sfintei Liturghii și locul devoțiunilor după Liturghie.

Nu s-a trecut cu vederea situația actuală a parohiilor cât privește pandemia și respectarea măsurilor sanitare din bisericile parohiale: distanța între credincioși, igienizare permanentă și purtarea măștii de protecție. Pe lângă toate acestea, s-a dezbătut despre ceea ce înseamnă a fi preot într-o astfel de perioadă: și preotul trebuie să fie "în linia întâi" pe durata pandemiei: să se apropie de credincioși prin acte de caritate, disponibilitate și asistența bolnavilor.

A avut loc și un vot: desemnarea unui preot din decanat care să-i reprezinte pe ceilalți preoți la consiliile din dieceză - a fost votat pr. Marius Sabău, parohul comunității din Barticești.

Spre final s-au dezbătut teme diverse din viața parohiilor: despre data hramurilor, despre Radio Maria, situații economice etc.

Ședința s-a încheiat cu rugăciunea Orei medii.

Pr. Silviu-Cristian Salca


 

lecturi: 1840.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat