Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Ședință decanală

Miercuri, 8 iulie 2020, a avut loc la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian ședința decanală a preoților din Decanatul de Roman.

Întâlnirea a început cu salutul părintelui decan Irinel-Iosif Iosub. A urmat proclamarea unui text din Sfânta Scriptură, după care a urmat un scurt moment de reflecție.

Ședința a continuat cu prezentarea temelor dezbătute la întâlnirea Consiliului Prezbiteral, iar prima dintre ele aparține părintelui Daniel Iacobuț. Tema se referă la dificultățile preotului în această perioadă de pandemie. Astfel, în ciuda distanțării fizice, preotul este chemat la o slujire a apropierii de Dumnezeu și de semeni. În timp ce apropierea de Dumnezeu se realizează, mai ales, prin rugăciune personală și prin celebrarea sacramentelor, apropierea de poporul lui Dumnezeu se poate realiza printr-un dialog interior.

A doua temă a făcut referire la "Anul Sfintei Liturghii" în Dieceza de Iași în care s-au prezentat doar câteva aspecte importante legate de celebrarea Sfintei Liturghii, printre care: spațiile liturgice (scaunul prezidențial, pupitrul și masa de jertfă), uniformizarea cântului, devoțiunile.

O temă foarte actuală asupra căreia s-a insistat mult a fost "Biserica locală de Iași și pandemia de COVID-19: evaluare și provocări pentru viitor". Tema aparține părintelui Egidiu Condac, iar el a vorbit mai întâi despre dificultățile credincioșilor și ale preoților în această perioadă de încercare, precum și despre măsurile luate de autoritățile civile și de cele bisericești pentru protejarea tuturor.

La ultimul punct, au fost atinse teme diverse, printre care: data celebrării Liturghiei Crismei, propunându-se ziua de 6 august; probleme legate de componența Consiliului Prezbiteral și a Consiliului Pastoral Diecezan; prezentarea statutelor Consiliului Pastoral Parohial și al Consiliului Economic Parohial, construirea unei biserici la Cordun, desființarea funcției de vicedecan, necesitatea ca fiecare parohie să aibă o adresă de e-mail, dar și o fișă cu asociațiile și activitățile deosebite din parohie, după care au existat diverse intervenții.

La sfârșitul întâlnirii, părintele decan a mulțumit celor prezenți. Apoi a urmat un moment de rugăciune și prânzul.

Pr. Andrei Gherghel


 

lecturi: 2112.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat