Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Conferință de presă cu titlul "A pregăti viitorul, a construi pacea în timpul de Covid-19" (7 iulie 2020)

La 7 iulie 2020, în Aula "Ioan Paul al II-lea" a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc o conferință de presă cu titlul "A pregăti viitorul, a construi pacea în timpul de Covid-19". Au intervenit: cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson, prefect al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale și președinte al Comisiei Vaticane pentru Covid-19; sora Alessandra Smerilli, coordonatoare a Task-force Economia a Comisiei Vaticane pentru Covid-19 și profesor ordinar de economie politică de la Facultatea Pontificală de Științe al Educației Auxilium; dr. Alessio Pecorario, coordonator al Task-force Siguranță a Comisiei Vaticane pentru Covid-19 și oficial al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale. Publicăm în continuare intervențiile:

Intervenția cardinalului Peter Kodwo Appiah Turkson

Așa cum știm cu toții, înfruntăm una din cele mai rele crize umanitare de la al doilea război mondial. În timp ce lumea adoptă măsuri de urgență pentru a înfrunta o pandemie globală și o recesiune economică globală, ambele susținute de o urgență climatică globală, trebuie să luăm în considerare și implicațiile pentru pace ale acestor crize legate între ele. Comisia COVID-19 din Vatican, îndeosebi prin Task Force pentru siguranță și economie, a analizat câteva din aceste implicații. Permiteți-mi să evidențiez următoarele puncte.

În timp ce astăzi se destinează sume fără precedent cheltuielilor militare (inclusiv cele mai mare programe de modernizare nucleară), bolnavii, săracii, marginalizații și victimele conflictelor sunt loviți în mod disproporționat de criza actuală. Până acum, crizele legate între ele (sanitară, socio-economică și ecologică) lărgesc prăpastia nu numai între bogați și săraci, ci și între zonele de pace, de prosperitate și de dreptate ambientală și zonele de conflict, de privațiune și de devastare ecologică.

Nu poate exista vindecare fără pace. Reducerea conflictelor este singura posibilitate de a reduce nedreptățile și inegalitățile. De fapt, violența armată, conflictele și sărăcia sunt legate într-un ciclu care împiedică pacea, favorizează încălcarea drepturilor umane și pune piedici dezvoltării.

Personal, primesc cu favoare recenta aprobare din partea Consiliului de Securitate al ONU a unei încetări globale a focului[1]. Nu putem combate pandemia dacă ne combatem sau dacă ne pregătim să ne combatem unul împotriva altuia. În afară de asta, primesc cu favoarea aprobarea, din partea a 170 de țări, a apelului Națiunilor Unite să reducă la tăcere armele[2]! Însă una este a chema sau o aproba o declarație de încetare a focului, altceva este a o pune în practică. Pentru a face asta, trebuie să congelăm producerea și comerțul de arme.

Crizele actuale legate între ele despre care am vorbit (sanitară, socio-economică și ecologică) demonstrează necesitatea urgentă a unei globalizări a solidarității care reflectă interdependența noastră globală. În ultimele două decenii, stabilitatea și siguranța internațională s-au deteriorat[3]. Se pare că prietenia politică și înțelegerea internațională încetează tot mai mult să fie binele suprem pe care națiunile îl doresc și pentru care sunt gata să se angajeze. Din păcate, în loc de a fi uniți pentru binele comun împotriva unei amenințări comune care nu are granițe, mulți lideri aprofundează diviziunile internaționale și interne. În acest sens, pandemia, prin decese și complicații sanitare, recesiune economică și conflicte, reprezintă furtuna perfectă! Avem nevoie de o conducere globală care să poată reconstrui legături de unitate, refuzând în același timp țapul ispășitor, recriminarea reciprocă, naționalismul șovin, izolaționismul și alte forme de egoism. Așa cum a spus Papa Francisc în noiembrie 2019 la Nagasaki, trebuie "să stricăm climatul de neîncredere" și să prevenim "eroziunea multilateralismului"[4]. În interesul construirii unei păci sustenabile, trebuie să promovăm o "cultură a întâlnirii" în care bărbați și femei să se descopere unul pe altul ca membri ai uneia și aceleiași familii umane, să împărtășească același crez. Solidaritate. Încredere. Întâlnire. Bun comun. Non-violență. Noi credem că acestea sunt fundamentele siguranței umane.

Biserica susține cu putere proiectele de construire a păcii care sunt esențiale pentru comunitățile aflate în conflict și post-conflict pentru a răspunde la COVID-19. Fără controlul armelor, este imposibil de a garanta siguranța. Fără siguranță, răspunsurile la pandemie nu sunt complete.

Pandemia datorată lui COVID-19, recesiunea economică și schimbarea climatică fac tot mai clară necesitatea acestei transformări redefinind pacea în termeni de recunoaștere, respect, salvgardare și promovare a drepturilor persoanei umane (Pacem in terris, 139). Acum mai mult ca oricând a venit momentul ca națiunile din lume să treacă de la siguranța națională cu mijloace militare la siguranța umană ca preocupare primară a politicii și a relațiilor internaționale. Acum este momentul ca toată comunitatea internațională și Biserica să dezvolte planuri îndrăznețe și pline de fantezie pentru o acțiune colectivă corespunzătoare cu însemnătatea acestei crize. Acum este momentul de a construi o lume care să reflecte mai bine o apropiere cu adevărat integrală la pace, la dezvoltare umană și la ecologie.

Mulțumesc!

Intervenția sorei Alessandra Smerilli

Pandemia, care este un rău comun, a scos în evidență în mod de experiență importanța binelui comun. Așa cum ne-a amintit Papa Francisc, nimeni nu va putea reuși singur. Un rău comun și global se înfruntă numai dacă înțelegem că toți suntem legați: umanitate cu destin comun. Se iese din el numai cu angajarea tuturor.

Pandemia a revelat fragilitățile noastre, pornind de la sistemele sanitare: dimensiunile și gravitatea pandemiei a pus în dificultate chiar și sisteme sanitare bine finanțate. În afară de a exercita presiune asupra sistemelor sanitare, pandemia a provocat și o creștere dramatică a furnizărilor medicale esențiale[5]. Am înțeles că sistemele sanitare din toată lumea au nevoie de investiții de calitate mai mari. Avem nevoie de protecție față de bolile transmisibile și să investim în prevenție: COVID-19 a revelat finanțarea insuficientă a îngrijirilor pentru bolile transmisibile în inima multor sisteme sanitare. În acest moment avem nevoie de un vaccin.

Pandemia a revelat adevărata importanță a interconexiunii noastre. Știm că sănătatea este un bun comun global și că și serviciile de prevenție și îngrijire trebuie să fie globale. Îndeosebi, sănătatea globală trebuie să fie considerată un bun comun în sensul că toți au dreptul la ea, dar și responsabilitate egală în promovarea ei.

Recesiunea economică ce străbate și va străbate toată lumea va provoca eliminarea a milioane și milioane de locuri de muncă[6]. Criza economică și socială ar putea avea dimensiuni dezastruoase.

Căile de ieșire există, dar cer capacitate de viziune, curaj și colaborare internațională. Niciun stat nu va putea reuși singur. Investiții în sănătate și îngrijire, tranziție ecologică, recalificarea muncitorilor și ajutor dat firmelor care vor suferi inițial daune de la tranziție. Avem nevoie de toate acestea și pentru a le face sunt indispensabil investiții publice uriașe.

Papa Francisc ne-a cerut soluții creative. Și atunci ne întrebăm: dacă în loc de a face cursa înarmărilor am face cursa spre siguranța alimentară, de sănătate și de muncă? Ce anume cer cetățenii în acest moment? Au nevoie de un stat puternic din punct de vedere militar, sau de un stat care să investească în bunuri comune? Cum ar vrea fiecare cetățean să fie cheltuiți banii săi astăzi? Are sens a continua să se facă investiții masive în arme dacă după aceea viețile umane nu pot să fie salvate pentru că lipsesc structurile sanitare și îngrijirile adecvate? Cheltuiala militară în lume în 2019 a ajuns la cel mai ridicat nivel[7]. Dacă am o persoană bolnavă în familie și am nevoie să cheltui pentru îngrijiri, nu voi îndrepta toate resursele mele pentru a-l îngriji pe cel din familia mea?

Nu vreau să banalizez, dar suntem în momentul în care trebuie să înțelegem unde să îndreptăm resursele într-un moment de schimbare epocală. Astăzi prima siguranță este aceea a sănătății și a well-being. La ce folosesc arsenale pentru a fi mai siguri, dacă după aceea este suficient un grup de persoane infectate pentru a răspândi epidemia și a provoca atâtea victime? Pandemia nu are granițe.

Știm bine că tema este mai complicată decât ceea ce pare: cursa înarmărilor este o dilemă care vede cum statele, de frica altor state, sau pentru că vor să fie în frunte, continuă să mărească propriile arsenale militare. Însă asta generează un cerc vicios care nu se termină niciodată, ducând la creșterea tot mai mare a cheltuielilor militare. Este o competiție pozițională care determină la cheltuieli iraționale numai pentru a-și menține propriile poziții. Acest tip de cursă se oprește numai cu o voință colectivă de autodelimitare. Avem nevoie de lideri curajoși care să demonstreze că ei cred în bunul comun, care să se angajeze pentru a garanta ceea ce astăzi este mai necesar. Avem nevoie de un pact colectiv pentru a îndrepta resursele pentru siguranța în sănătate și pentru bunăstare (well-being).

Intervenția lui dr. Alessio Pecorario

Cel mai rău impact medical de la COVID-19 încă trebuie să vină, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Până acum impactul deja pregătește cea mai gravă perturbare economică și socială din timpurile moderne. Fondul Monetar Internațional (FMI) a prevăzut deja o scădere globală a Produsului Intern Brut (PIB) de cel puțin 3%. La rândul său acest lucru are un impact direct asupra siguranței la toate nivelurile, de la cel intern la cel global.

Sprijinul dat încetării focului global din partea Consiliului de Securitate al ONU și sprijinul primit de la marea majoritate a statelor[8] este o importantă măsură de stabilizare care după opinia noastră ar putea să fie completată cu congelarea sau moratoria producerii și a comerțului de arme: așa cum a afirmat papa, acesta nu este momentul de a fabrica arme[9].

Totuși, Institutul Internațional de Cercetare asupra Păcii din Stockholm (SIPRI) observă o creștere continuă a cheltuielilor militare. Cheltuielile militare globale în 2019 au fost de 1,9 trilioane de dolari SUA[10] (care depășește mult cheltuielile militare globale anuale în timpul războiului rece și este de circa 300 de ori bugetul OMS), și unii observatori și funcționari solicită o creștere a cheltuielilor militare ca răspuns la pandemia de COVID-19. Aceste cheltuieli merg la noile programe de arme nucleare între toți cei care deja sunt în posesia lor, trecând prin principalele echipamente ale forțelor armate convenționale și armele de calibru mic cu exporturi în regiunile aflate în conflict.

Așa-numitul "cyberwar" și criminalitatea au făcut din COVID-19 un nou teatru de operațiuni[11]. Și organizațiile criminale sunt angajate în activități care nu favorizează pacea și prosperitatea într-o zonă de vulnerabilitate acută a sistemelor informatice integrate. Tensiunile sunt în creștere cu COVID-19, în unele cazuri devenit un motiv de dispută, alimentând ceea ce Task Force pentru siguranță al Comisiei Vaticane pentru Covid a descris-o drept "capcană a conflictului", "dilemă a siguranței", etc.

Trebuie să fie făcute alegeri. Furnizările medicale, siguranța alimentară și revenirea economică centrată pe dreptatea socială și pe economia verde cer resurse care pot să fie sustrase de la sectorul militar în contextul unui control reînnoit al armamentelor. Rezultatele obținute în controlul armamentelor și structurile tratatelor au permis să se obțină un dividend de pace în ultima generație, așadar poate exista o renaștere în această zonă?

Siguranța alimentară este pe primul loc și este fundamentală pentru siguranța internațională. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), aici la Roma, a fost creată în anii ’40 pentru a evita ca foametea să alimenteze un nou conflict mondial; astăzi ea scoate în evidență creșteri, derivate de la COVID-19, în foamete și în întreruperea furnizărilor alimentare mondiale[12]. Programul Alimentar Mondial (PAM) estimează deja o dublare a persoanelor care vor suferi de foame[13]. Dezvoltarea umană integrală cere o urgentă re-desfășurare a resurselor globale pentru a elibera persoanele de nevoi.

Privind dincolo de nevoile imediate ale foamei, avem necesitatea unei analize aprofundate pe care probabil că vechea perspectivă a acestui oraș o poate furniza. O inovație tristă a actualei crize este că ea combină pandemia de COVID-19 cu aventurismul naționalist și inegalitatea economică văzute ultima dată înainte de 1914 și de 1939, cu prăbușirea economică văzută ultima dată în anii ’30, în combinație cu armele nucleare și apariția rapidă a fenomenului schimbării climatice.

Prin enciclica Populorum progressio din 26 martie 1967, care afirmă conceptul de dezvoltare umană integrală, magisteriul Bisericii anticipă ceea ce va deveni o importantă schimbare de paradigmă după al doilea război mondial, adică trecerea de la atenția față de siguranța națională la siguranța umană și globală, de la simpla prevenire a conflictelor la construirea păcii. Împreună cu membri din Task Force pentru siguranță amintim că instituțiile internaționale de după al doilea război mondial au fost create pentru a aduce și a susține dezvoltarea și pacea. În lumina urgenței, a complexității și a provocărilor interconectate reieșite din pandemie, am putea conclude că resursele umane și financiare și tehnologia ar trebui să fie folosite pentru a crea și a stimula strategii, alianțe și sisteme pentru a proteja viețile și planeta, nu pentru a ucide persoanele și ecosistemele. Așadar, pentru noi multilateralismul și realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă (SDGs) sunt fundamentale în acest proces.

Mulțumesc!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Note:

[1] https://news.un.org/en/story/2020/07/1067552.

[2] https://news.un.org/en/story/2020/06/1066982

[3] https://press.vatican.va/content/salastampa/en/bollettino/pubblico/2019/09/27/190927b.html.

[4] http://www.vatican.va/content/francesco/en/speeches/2019/november/documents/papa-francesco_ 20191124_messaggio-arminucleari-nagasaki.html.

[5] Vezi https://www.who.int/publications/i/item/financing-common-goods-for-health.

[6] Vezi https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/@dgreports/@dcomm/documents/ briefingnote/wcms_749399.pdf.

[7] Vezi https://www.sipri.org/sites/default/files/2020-06/yb20_summary_en_v2_0.pdf, pag. 10.

[8] https://news.un.org/en/story/2020/07/1067552; https://news.un.org/en/story/2020/06/1066982.

[9] http://www.vatican.va/content/francesco/en/messages/urbi/documents/papa-francesco_20200412_urbi-et-orbi-pasqua.html.

[10] https://sipri.org/sites/default/files/2020-06/yb20_summary_en_v2.pdf

[11] https://www.who.int/news-room/detail/23-04-2020-who-reports-fivefold-increase-in-cyber-attacks-urges-vigilance; https://www.ibm.com/thought-leadership/institute-business-value/report/covid-19-cyberwar.

[12] http://www.fao.org/2019-ncov/analysis/en/.

[13] https://www.wfp.org/news/covid-19-will-double-number-people-facing-food-crises-unless-swift-action-taken.

Foto: Vatican Insider


 

lecturi: 681.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat