Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul Mons. Antonio Rossi

Fondatorul și președintele onorific al Asociației "Chiese dell'Est - onlus" din San Paolo, Brescia, Italia, Mons. Antonio Rossi, s-a retras din lume plecând spre casa Tatălui luni, 6 iulie 2020, la ora 20.45. A sprijinit nenumărate proiecte importante din Dieceza de Iași și din România.

Mons. Antonio Rossi s-a născut la 26 noiembrie 1924 la Gerolanuova și a fost hirotonit preot în anul 1948, anul acesta împlinind 72 de ani de preoție.

A avut de-a lungul vieții o activitate intensă în calitate de vicar, paroh, jurnalist, traducător (a tradus cartea "Il curato d'Ars" de François Trochu) până în anul 1987, când în urma unui infarct a fost nevoit să se retragă din Parohia Fenili Belasi, după 21 de ani de slujire ca paroh al acesteia.

Don Antonio a fost și va rămâne un mare prieten al României și în cei peste 26 de ani de la înființarea Asociației "Chiese dell'Est - onlus" a sprijinit România în nenumărate proiecte importante atât în Dieceza de Iași, cât și în diecezele greco-catolice și romano-catolice din Oradea, Cluj, București, Maramureș ș.a., dar și din Ungaria și Ucraina.

Asociația "Chiese dell'Est" a luat ființă în anul 1994 în urma unei vizite făcute în Ungaria și România, la doar câțiva ani de la căderea comunismului în România. Vizitând țara noastră, Mons. Antonio Rossi s-a confruntat cu o realitate care l-a marcat profund și așa cum el însuși mărturisea în interviuri, pornind de la pilda bunului samaritean, se simțea asemenea preotului care, văzându-l pe iudeul tâlhărit, rănit și lăsat în agonie pe stradă, el trecu indiferent mai departe. Pentru el, ca preot, acesta era cel mai grav păcat, căci, odată văzută realitatea din România, nu mai putea rămâne indiferent la suferințele unui popor cu atâția martiri, care au murit în chinuri groaznice în închisorile comuniste. Astfel, don Antonio a cerut permisiunea episcopului de Brescia de a înființa o asociație care să vină în sprijinul României, dar și al altor țări fost comuniste, precum Ungaria și Ucraina.

De atunci, în cei peste 26 de ani de existență, asociația a ajutat aceste țări cu proiecte vaste, precum construcții de biserici, de seminarii, spitale, case pentru bătrâni și bolnavi, grădinițe, case pentru persoanele inundate, dar și proiecte privind copiii abandonați, copiii străzii, susținerea financiară a unor centre de plasament unde sunt aduși acești copii pentru a li se oferi posibilitatea de a studia și de a duce o viață decentă și fără lipsuri.

În Dieceza de Iași primul proiect s-a concretizat în urma unei întâlniri la Iași a președintelui asociației, don Antonio Rossi, cu PS Petru Gherghel, întâlnire care a avut loc acum circa 20 de ani. Proiectul privește Seminarul Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași și constă în susținerea economică a seminariștilor pe toată perioada anilor de studiu teologic. Acest proiect continuă și în prezent.

Ulterior, Asociația "Chiese dell'Est - onlus" a fost unul dintre sponsorii principali în renovarea și construirea unei aripi noi a Spitalului Catolic de la Barticești, astăzi Fundația Medicală "Speranța Bolnavilor", inaugurată în anul 2011.

De asemenea, în Iași asociația, prin voința lui Dumnezeu și cu ajutorul nenumăraților ei binefăcători din Italia, a fost unul dintre sponsorii principali ai Centrului de Spiritualitate Catolic de la Bârnova, iar la Butea a fost construită și cu suportul financiar al asociației Casa de Bătrâni și Bolnavi "Sfântul Ioan Paul al II-lea", aflată în administrarea Surorilor Misionare ale Pătimirii lui Isus, având-o ca responsabilă și coordonatoare pe sora Elisabetta Barolo.

Un sprijin economic important l-au primit și Centrul de Recuperare "Sfântul Iosif" din Șerbănești, Bacău, al Misionarelor Carității, Căminul de Bătrâni "Sfântul Iosif" din Iași administrat de Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe, Asociația Casa de Copii "Sfânta Maria" din Barați a Surorilor Oblate Asumpționiste, precum și Centrul de Plasament "Sfântul Iosif" din Iași al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași.

Centrele de zi "Sfântul Alois Scrosoppi" de la Iași și Cireșoaia ale Surorilor Providenței și Grădinița de la Iugani sub tutela Institutului diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" sunt, de asemenea, susținute economic de către asociație.

Majoritatea acestor proiecte primesc și în prezent sprijin financiar.

Nenumărate sunt proiectele și din alte zone ale României, îndeosebi cea a Ardealului și a Munteniei.

Don Antonio a fost și va rămâne pentru România bunul samaritean, care a adus în sufletele celor abandonați și singuri surâsul speranței într-o lume mai bună, mai solidară cu cei predilecți lui Dumnezeu, mai smerită și disponibilă să răspundă îndemnului pe care Isus, îl adresează tânărului din parabola amintită anterior și prin el, fiecăruia dintre noi: "Du-te și fă și tu la fel!".

Noi toți, care i-am fost alături ani de-a rândul, români, italieni, maghiari, ucraineni, polonezi sprijinindu-l în proiectele sale, îi mulțumim cu smerită recunoștință lui Dumnezeu că ne-a dat oportunitatea de a-l sprijini pe don Antonio în misiunea sa de bun samaritean al celor căzuți și abandonați de mulți dintre noi, care trecem cu indiferență mai departe.

Transmitem familiei îndoliate sincere condoleanțe și rămânem uniți în rugăciune alături de toți cei care l-au cunoscut și prețuit pe Mons. Antonio Rossi.

La revedere în paradisul promis!

Mariana Ghergu

* * *

Liturghia de înmormântare va fi prezidată de Mons. Gaetano Fontana, vicar general, joi, 9 iulie 2020, la ora locală 10.00, în biserica "S. Giorgio" din Cremezzano.


 

lecturi: 2390.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat