Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Orga catedralei între "Orgile României"

Timp de aproximativ 40 de minute tânărul organist Vlad Vișenescu a încântat cu sunetele sublime ale orgii, regina instrumentelor, atât pe cei prezenți duminică seara, 5 iulie 2020, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, precum și pe cei care au urmărit în transmisiune directă programul muzical extraordinar oferit ca parte din cea de-a doua ediție a proiectului intitulat "Orgile României".

A doua ediție a proiectului intitulat "Orgile României" a început la 2 iulie și se va încheia la 9 iulie, străbătând diverse orașe ale României unde se află orgi funcționale: Arad, Sibiu, Alba-Iulia, Mediaș, Iași și București.

Tânărul Vlad Vișenescu s-a născut la București la 7 mai 1998, într-o familie de muzicieni, începându-și studiile de specialitate în muzică la vârsta de 7 ani la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București.

În prezent studiază orga la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Austria, iar din octombrie 2017 a preluat postul de organist al bisericii parohiale din Grödig, Austria, în cadrul căreia participă la buna desfășurare a slujbelor și sărbătorilor aferente cultului romano-catolic.

Repertoriul ales de Vlad Vișenescu a fost alcătuit din următoarele lucrări: 1) Georg Muffat - Toccata Prima din Apparatus Musico-Organisticus; 2) Johann Sebastian Bach - Preludiul de coral "Wenn wir in höchsten Nöten sein", BWV 641 din Orgelbüchlein; 3) Johann Sebastian Bach - Preludiu și fugă în Do major, BWV 531; 4) Johannes Brahms - Preludiul de coral "Herzliebster Jesu, was hast du verbrochen" din "Elf Choralvorspiele", Opus postum 122 Nr. 2; 5) César Franck - Fantezie, Op. 16; 6) Max Reger - Kyrie eleison, Op. 59 Nr. 7 și 7) Max Reger - Gloria in excelsis, Op. 59 Nr. 8.

Interpretarea acestor piese a pus în valoare capacitățile orgii noastre cu 3882 de tuburi și 43 de registre. Aceasta spre încântarea celor care au ales să-și odihnească auzul preț de aproximativ 40 de minute, lăsându-se purtați pe undele sonore ale acordurilor minunate interpretate cu măiestrie și talent de tânărul organist.

Mulțumiri inițiatorilor, organizatorilor, realizatorilor și tuturor partenerilor care ne-au inclus și pe noi în acest proiect de promovare a orgilor României.

Pr. Paul Budău

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct:


 

lecturi: 1749.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat