Traian: Întâlnirea Consiliului Prezbiteral al Diecezei de Iaşi
Luni, 6 iulie 2020, începând cu ora 10.00, s-a desfăşurat la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, judeţul Neamţ, sesiunea de primăvară a Consiliului Prezbiteral. La întâlnire au participat majoritatea membrilor: episcopul diecezan, vicarul general şi vicarii episcopali, părinţii decani, călugări şi alţi preoţi care deţin responsabilităţi speciale în Dieceza de Iaşi. În cadrul discuţiilor, au fost dezbătute mai multe teme actuale din viaţa Bisericii noastre locale.
După rugăciunea de început şi citirea unui pasaj din Sfânta Scriptură, PS Iosif Păuleţ i-a salutat pe toţi cei prezenţi şi a prezentat ordinea de zi.
Plecând de la mesajul transmis anul trecut la Iaşi de Sfântul Părinte Papa Francisc, pr. Daniel Iacobuţ a propus celor prezenţi un moment de reflecţie, centrat asupra dificultăţilor preotului în această perioadă de pandemie. Astfel, în ciuda distanţării fizice, a subliniat pr. Daniel, preotul este chemat la o slujire a apropierii de Dumnezeu şi de semeni. În timp ce apropierea de Dumnezeu se realizează, mai ales, prin rugăciune personală şi prin celebrarea sacramentelor, apropierea de poporul lui Dumnezeu se poate realiza printr-un dialog interior. De fapt, anul trecut la Iaşi, Sfântul Părinte a reuşit să dialogheze cu noi şi să intre în inimile noastre în ciuda distanţei fizice care ne despărţea. Apoi, nu trebuie să uităm că suntem chemaţi să-i ascultăm pe semenii noştri şi să predicăm Evanghelia plecând de la problemele şi nevoile oamenilor cărora ne adresăm. În sfârşit, este important, aşa cum ne invită papa Francisc, să nu ascultăm doar "profeţiile triste", ci să fim oameni ai speranţei, întărind astfel încrederea celorlalţi în prezenţa eficace a lui Dumnezeu în noi şi în lume.
A doua temă a făcut referire la "Anul Sfintei Liturghii" în Dieceza de Iaşi. PS Iosif Păuleţ a dorit să sublinieze doar câteva aspecte importante legate de celebrarea sfintei Liturghii, printre care: spaţiile liturgice (scaunul prezidenţial, pupitrul şi masa de jertfă), uniformizarea cântului, devoţiunile.
O temă foarte actuală asupra căreia s-a insistat mult a fost "Biserica locală de Iaşi şi pandemia de COVID-19: evaluare şi provocări pentru viitor". Pr. Egidiu Condac, vicar general, a vorbit mai întâi despre dificultăţile credincioşilor şi ale preoţilor în această perioadă de încercare, precum şi despre măsurile luate de autorităţile civile şi de cele bisericeşti pentru protejarea tuturor. În cadrul discuţiilor care au avut loc, cei prezenţi au încercat să identifice urgenţele pastorale în perioada imediat următoare. Astfel, s-a insistat asupra dezvoltării unei relaţii mult mai apropiate cu credincioşii, bazată pe ascultare, respect şi sensibilitate. De asemenea, este important să promovăm tot mai mult actele de caritate şi de solidaritate, dar şi să dezvoltăm o atitudine optimistă, hrănită din speranţa pe care ne-o insuflă Evanghelia şi Duhul Sfânt.
La ultimul punct de pe ordinea de zi, au fost atinse teme diverse, printre care: pastoraţia vocaţională şi învăţământul catolic în dieceza noastră; data celebrării Liturghiei Crismei, propunându-se ziua de 6 august; probleme legate de componenţa Consiliului Prezbiteral şi a Consiliului Pastoral Diecezan; prezentarea statutelor Consiliului Pastoral Parohial şi al Consiliului Economic Parohial.
La sfârşitul întâlnirii, PS Iosif Păuleţ a mulţumit tuturor membrilor Consiliului Prezbiteral pentru slujirea lor şi pentru toată implicarea lor spre binele Bisericii şi al credincioşilor.
Pr. Vasile Petrişor
lecturi: 2033.