Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Alături de pr. Egidiu Condac, la sărbătorirea a 25 de ani de Preoție

Cu mare bucurie și emoții, credincioșii Parohiei "Sfântul Francisc de Assisi" din Bacău, alături de credincioși veniți din alte parohii, din Iași, precum și din Piatra Neamț, s-au adunat duminică, 5 iulie 2020, pentru a-l întâmpina pe părintele Egidiu Condac, fiu al comunității parohiale, la sărbătorirea a 25 de ani de la sfințirea sa ca preot (25 iunie 1995).

La Liturghia adusă ca mulțumire au participat pr. paroh Lucian Adam, cât și foștii păstori ai comunității: pr. Gheorghe Farcaș și pr. Andrei Cocianga. Alături de aceștia a fost părintele Isidor Dâscă, decan de Bacău, care a transmis calde urări din partea episcopului Iosif, pr. Ionel Bejan, pr. Eduard Păduraru, pr. Valentin Giurgică, pr. Mihai Dumitru și pr. Eduard Mihai Coșa. Fragmentul evanghelic după sfântul Matei a fost proclamat de către pr. Andrei Cocianga, iar cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele sărbătorit.

Părintele Egidiu, la predică, a pus accentul pe faptul că în contextul pandemiei, fiind nevoiți să stăm în casele noastre, nu am putut avea parte de bucuria autentică de a ne întâlni cu ceilalți. De aceea, prilejul oferit de sărbătoarea la care comunitatea s-a întregit lângă biserică reprezintă motiv de fericire, mai ales pentru că putem să îl preamărim împreună pe Dumnezeu, în casa sa. Această comuniune ne repune în relația noastră cu Domnul, căruia îi datorăm existența noastră, conștientizând că prezența noastră pe pământ este darul său și că trebuie să îi mulțumim pentru asta. Această bucurie a rugăciunii în comunitate, a spus părintele Egidiu la predică, trebuie împărtășită. Acesta a vorbit și de întoarcerea la rădăcini, arătând cât de importantă este pentru Sfinția Sa întoarcerea în comunitatea în care s-a născut și a crescut, în ținutul natal, făcând totodată și o analogie, spunând că întoarcerea la Izvoare (numele cartierului în care se află biserica) reprezintă și întoarcerea la izvoarele originare ale credinței, această comunitate fiind cea în interiorul căreia l-a descoperit pe Dumnezeu pentru prima dată și în care a învățat să se roage. În continuare, a mulțumit pentru darul Preoției, spunând că este un dar pe care Domnul îl oferă unor oameni, iată, atât de fragili.

La finalul celebrării, prin grija doamnei profesoare Agneza Grosu, a avut loc un mic moment artistic în cinstea părintelui Egidiu, prin intermediul căruia a fost evocată bucuria de a fi preot în via Domnului. Pentru că iubirea este un punct central în misiunea oricărui preot, versurile recitate au pus întrebarea "Ce este dragostea?", amintind că izvorul dragostei este Dumnezeu. Cu prilejul acestei zile aniversare, doamna profesoară a ținut să îi sublinieze părintelui Egidiu că orice aniversare este un moment de reflecție, în care se cuvine să privim în urmă și să vedem ce am construit. Pentru Sfinția Sa, o astfel de reflecție nu poate să aducă decât satisfacție, având în vedere implicarea sa de lungă durată în acțiunile desfășurate de Caritas România. Gândurilor ilustrate prin momentul artistic li s-au alăturat frumoasele buchete de flori primite de la surori și credincioși, precum și un tricou de campion la maraton, primit în dar de la atletul băcăuan Martin Benchea-Joca, membru al comunității parohiale. Astfel, domnul Martin i-a transmis prețuirea pentru faptul că a fost un "atlet al binelui", prin intermediul Caritas.

La final, a fost rândul familiei să îl surprindă pe preotul sărbătorit cu un frumos buchet de lavandă de care era atașată o scrisoare căreia i s-a dat citire și care începea cu rugăciunea sfântului Francisc de Assisi, patronul comunității. Mai apoi, părintele Egidiu le-a mulțumit tuturor pentru căldura cu care a fost primit și le-a împărțit celor prezenți câte o amintire.

Urăm părintelui Egidiu mulți ani de slujire rodnică în continuare și îl asigurăm de susținerea noastră prin rugăciune.

Celebrarea a fost transmisă în direct prin intermediul internetului, pe canalul de Youtube al "Sfântul Francisc de Assisi" din Bacău și este disponibilă pentru vizionare.

Octavian Nester


 

lecturi: 3718.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat