Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

1925 - duminică, 5 iulie - 2020: 95 de ani de la numirea episcopului Mihai Robu

Ca și în urmă cu 95 de ani, 5 iulie era într-o zi de duminică, o zi splendidă de vară care ne îmbie să mai stăm și la umbră pentru a scrie sau citi ceva despre un eveniment istoric care a avut loc în marea comunitate a catolicilor din Moldova. E vorba de numirea ca episcop de Iași a Mons. Mihai Robu, primul vlădică indigen al Diecezei de Iași, episcopie înființată la 27 iunie 1884 de către Papa Leon al XIII-lea, după cum am putut celebra, scrie și citi în urmă cu câteva zile. Numirea preotului Mihai Robu ca episcop de Iași s-a făcut în contextul demisiei arhiepiscopului Raymund Netzhammer de la conducerea Arhiepiscopiei de București și transferul episcopului de Iași, Alexandru Theodor Cisar, în scaunul arhiepiscopal din capitala României. Ce subiect interesant și delicat: un episcop demisionează la presiunea unor puteri politice și ecleziale, iar un altul este promovat prin transfer! Nu e cazul să prezint aici cronica acelor timpuri din arhivele romane și românești.

Menționez totuși că, la 3 iulie 1924, arhiepiscopul Netzhammer a trimis la Roma scrisoarea prin care și-a înaintat demisia din scaunul arhiepiscopal de București, după care, duminică, 6 iulie, și-a lua rămas-bun de la enoriașii săi printr-un articol publicat în foaia duminicală. După o săptămână, duminică 13 iulie 1924, arhiepiscopul Raymund Netzhammer a celebrat ultima Sfântă Liturghie în catedrala "Sfântul Iosif" din București, iar marți, 15 iulie, a plecat din România, zi în care a sosit la București acceptul demisiei din partea Papei Pius al XI-lea. După patru zile, la 19 iulie 1924, Sfântul Scaun l-a numit pe episcopul de Iași, Mons. Alexandru Theodor Cisar administrator apostolic al Arhidiecezei de București, iar la 12 decembrie același an a fost numit arhiepiscop de București, rămânând și administrator al Episcopiei de Iași.

Au urmat câteva luni de căutări și analize, discuții private și în secret, în care reprezentantul Sfântului Scaun, Mons. Angelo Maria Dolci, nunțiu apostolic la București între 1923 și 1933, a trebuit să caute cea mai bună soluție. Având deja o vastă experiență ca nunțiu apostolic în Ecuador, Bolivia, Peru și Belgia, în primăvara anului 1925 a prezentat Papei Pius al XI-lea candidatul pe care îl considera cel mai potrivit pentru misiunea de episcop de Iași. Arhivele publice bisericești și civile, speculațiile din presa laică și discuțiile neoficiale ne prezintă câțiva preoți care au fost propuși pentru această funcție, dar toate pronosticurile au încetat în ziua de 7 mai 1925, când Sfântul Scaun l-a numit episcop de Iași pe preotul Mihai Robu. Ce surpriză! Un episcop băștinaș din Moldova!

Și imediat, venea întrebarea: Cine este Mons. Mihai Robu? Un preot care s-a născut la Săbăoani, județul Neamț, în ziua de 10 aprilie 1884. Clasele primare le-a urmat în satul natal, iar în toamna anului 1894 a intrat în Seminarul din Iași. A primit hirotonirea diaconală la 19 noiembrie 1906, iar pe cea sacerdotală la 7 aprilie 1907. Chiar înainte de fi sfințit preot, Mihai Robu fusese numit prefect pentru seminariștii din Iași, la 10 ianuarie 1907, funcție pe care a exercitat-o câțiva ani și după prezbiterat. În perioada Primului Război Mondial, când seminarul a fost închis, a activat în Parohiile Văleni, Faraoani și Bacău. În anul 1920 a fost numit secretar al episcopului Alexandru Theodor Cisar, activând totodată ca prefect și profesor în Seminarul din Iași, redeschis la 18 octombrie același an. În iunie 1922 a fost numit paroh de Horlești. În acest timp a colaborat activ la revista "Lumina creștinului" și a fost capelan la Mănăstirea "Notre Dame de Sion" din Iași.

Așadar..., nu era un preot necunoscut! A fost văzut împreună cu episcopul Cisar în multe din comunitățile Diecezei de Iași, a fost citit de mulți cititori, a fost apreciat de unii preoți care au fost formați în Seminarul din Iași, era obișnuit cu actele cancelariei episcopale, a fost în intențiile atâtor persoane consacrate care l-au avut ca duhovnic... Iar în toate aceste misiuni încredințate a dat dovadă de multă dibăcie, talent și profesionalism.

Am menționat deja că bula papală a fost redactată în ziua de 7 mai 1925, dar trebuiau îndeplinite câteva formalități pentru ca această numire să fie publică. În circulara arhiepiscopului Cisar, în care aducea la cunoștință numirea noului episcop de Iași, scria: "Zilele trecute a sosit din Roma bula prin care Mons. Mihai Robu, secretarul nostru mult iubit, fiu al Moldovei mănoase, este numit episcop al Eparhiei Catolice de Iași, ce cuprinde azi întregul teritoriu al Moldovei și Basarabiei". Între timp, episcopul numit Mihai Robu a trebuit să primească acordul Guvernului României. Astfel, documentul papal putea deveni public și se putea proclama.

Acest moment a avut loc duminică, 5 iulie 1925, când arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar a venit la Iași pentru a prezenta și a citi în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" bula pontificală prin care Sfântul Părinte Papa Pius al XI-lea l-a numit pe Mons. Mihai Robu Episcop de Iași. Documentul papal a fost citit în limba latină și în traducere românească. După Liturghia solemnă a fost întocmit un protocol semnat de arhiep. Alexandru Cisar, ep. Mihai Robu, Mons. Anton Gabor, pr. Gheorghe Peț, pr. Dumitru Romila și pr. Bronislav Falewski. Noul episcop a primit crucea pectorală și a depus jurămintele în mâinile arhiepiscopului de București. Acestea fiind îndeplinite, s-a stabilit și ziua consacrării episcopale: 20 septembrie 1925, care "va rămânea neștearsă în analele Eparhiei Catolice de Iași, dar ea va rămânea și o zi istorică pentru catolicismul din România". Sperăm să putem reveni cu detalii despre ceea ce s-a întâmplat atunci, în urmă cu 95 de ani!

Pr. Alois Moraru

Până atunci, însă, vă invit să lecturați și bula papală de numire a Mons. Mihai Robu ca episcop de Iași: "Pius, episcop, slujitor al slujitorilor lui Dumnezeu, iubitului fiu Mihai Robu, ales episcop de Iași, salutare și binecuvântare apostolică. Oficiul impus smereniei noastre de către veșnicul principe al păstorilor de a cârmui, paște și guverna Biserica Universală, ne impune sarcina de a ne îngriji cât mai sârguincios ca în fruntea tuturor Bisericilor să fie numiți astfel de episcopi, care să știe și să poată paște în chip salutar turma Domnului.

De aceea, catedrala din Iași, nemijlocit supusă nouă, rămânând în prezent lipsită de episcop prin transferarea la Biserica arhiepiscopală de București a ultimului ei păstor, care a fost venerabilul nostru frate Alexandru Cisar; și de vreme ce iubiții noștri fii, cardinalii sfintei Biserici Romane puși în fruntea Sfintei Congregații «De Propaganda Fide» ni te-au recomandat nouă pentru cârmuirea Bisericii vacante pe tine, preot al aceleiași dieceze, ca unul care ești înzestrat cu deosebite calități sufletești; aprobând această sentință și întărind-o și voind să ne îngrijim în chip salutar de Biserica de Iași și de turma Domnului dintr-însa, noi, cu autoritatea noastră apostolică, te alegem la pomenita catedrală și te numim episcop al ei și păstor și-ți încredințăm pe deplin grija, cârmuirea și administrarea Bisericii de Iași în cele spirituale și în cele temporale, împreună cu toate drepturile, privilegiile, datoriile și obligațiile legate de oficiul pastoral.

Voim însă și poruncim ca, după ce ai împlinit și celelalte prescrieri, de drept, înainte de a primi consacrarea episcopală, să depui în mâinile oricărui episcop catolic pe care ți-l vei alege și care este în har și comuniune cu Scaunul Apostolic, profesiunea credinței catolice și jurămintele obișnuite, potrivit cu formularele anexate la această scrisoare, și în termen de șase luni să le trimiteți la Scaunul Apostolic în original ori în copii, prevăzute cu semnătura și cu sigiliul tău, precum și a episcopului respectiv.

Gândindu-ne și la cele ce-ți pot fi de folos, îți permitem să poți primi în acele părți consacrarea episcopală de la oricare episcop în har și comuniune cu Scaunul Apostolic, asistat fiind de doi preoți care au vreun oficiu sau vreo demnitate bisericească, însă numai dacă vor lipsi alți doi episcopi catolici în același har și comuniune, care să poată fi chemați cu ușurință; și dăm amintitului episcop ales de tine puterea deplină și absolută ca să te poată consacra în mod licit în numele nostru.

Dar poruncim strict ca, înainte de a emite profesiunea credinței și obișnuitele jurăminte, nici tu să nu îndrăznești a primi consacrarea amintită, nici episcopul ales de tine să nu ți-o împartă. Iar dacă, ferească Dumnezeu, tu și episcopul ales de tine ați face contrariul, voim și poruncim ca prin faptul însuși să fiți suspendați de la exercitarea oficiului pontifical și de la administrarea spirituală și temporală a Bisericilor voastre.

Îndemnăm pe lângă aceasta clerul și poporul din orașul și din Dieceza de Iași și-l obligăm să te primească cu iubire ca pe părintele și păstorul sufletelor lor, să te onoreze cum se cuvine și să dea ascultarea și cinstea datorată îndemnurilor și poruncilor tale salutare, ca să vă bucurați că tu ai găsit în ei fii iubitori, iar ei un părinte binevoitor în tine.

Voim, de asemenea, ca, prin grija și oficiul ordinariului care cârmuiește acum Dieceza de Iași, această scrisoare a noastră să fie citită în public de la amvon în catedrală, în prima zi de sărbătoare de poruncă ce va fi după sosirea acestei scrisori.

Nutrim în suflet speranța și încrederea că, ajutându-te mâna binevoitoare a Domnului, amintita Biserică de Iași va fi cârmuită în mod folositor prin grija ta pastorală și prin munca ta rodnică și că va înainta atât în cele spirituale, cât și în cele temporale.

Dată la Roma, în anul 1925, în ziua a șaptea a lunii mai, anul al patrulea al pontificatului nostru.

Papa Pius".


 

lecturi: 1218.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat