Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica drept "spital" al sufletelor și trupurilor

Mesaj al Patriarhului Bartolomeu către Papa Francisc

Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, anul acesta patriarhia ecumenică de Constantinopol n-a putut trimite la Roma delegația tradițională cu ocazia solemnității sfinților Petru și Paul, celebrată de Papa Francisc la 29 iunie 2020 în bazilica vaticană. Cu această ocazie, Patriarhul Bartolomeu a trimis pontifului scrisoarea pe care o publicăm într-o traducere italiană:

Sanctității Sale Francisc, papă al scaunului antic din Roma: salutări în Domnul!

Celebrând cu dumneavoastră comemorarea preasfântă a sfântului Petru, principe al apostolilor, și a sfântului Paul, învățător al neamurilor și "apostol al libertății", care cu bucurie au proclamat Evanghelia universalei economii mântuitoare divine și și-au dăruit viața ca martiri la Roma, adresăm Sanctității Voastre cele mai cordiale urări ale noastre și Vă salutăm cu îmbrățișarea sfântă.

Actuala pandemie a noului coronavirus covid-19 a făcut imposibilă numirea și prezența unei delegații oficiale a patriarhiei ecumenice la sediul dumneavoastră pentru sărbătoarea patronală a Bisericii din Roma, așa cum este obicei în ultimele decenii. Participăm de departe la această bucurie festivă și venerăm aici cu devoțiune sfintele relicve ale lui Petru, întemeietor al Bisericii voastre și frate al lui Andrei, patronul nostru și primul chemat dintre apostoli, în timp ce luăm forță și inspirație din relicvele pe care Dumneavoastră le-ați dăruit cu generozitate Bisericii din Constantinopol.

Ne rugăm și ne străduim neîncetat, Frate Preasfânt, pentru progresul dialogului teologic bilateral dintre Bisericile noastre și pentru drumul spre unitate. Acest proces este îmbogățit de inițiativele pe care le împărtășim și de declarațiile noastre comune în fața marilor provocări contemporane și a problemelor globale. Avem o abordare comună a acestor probleme, care se sprijină "pe stânca" credinței și pe virtuțile creștine fundamentale ale iubirii și dreptății. Crearea omului "după chipul" lui Dumnezeu și destinul său veșnic în Cristos îi conferă o valoare de nedepășit.

În toată perioada pandemiei am rămas impresionați de suferința atâtor ființe umane, precum și de spiritul de jertfă și de eroismul medicilor și asistenților medicali. Auzim strigătul bolnavilor și al celor dragi ai lor și simțim angoasa șomerilor și a celor care sunt în dificultate din cauza consecințelor financiare și sociale ale crizei prezente. În fața acestei situații dureroase, Biserica este chemată să dea mărturia sa cu cuvintele și cu faptele.

Textele din Noul Testament sunt pline de relatări de vindecare a bolnavilor, o vindecare care se referă la plinătatea existențială și la mântuirea umană. Cristos este "medicul sufletelor și al trupurilor" și în același timp Cel care "a luat asupra lui slăbiciunile noastre și a purtat bolile noastre" (cf. Mt 8,17). În limbajul teologic păcatul este descris ca boală și se folosește mult terminologia medicală pentru a reprezenta încorporarea și reînnoirea omului în Biserică, ce este infirmeria și spitalul sufletelor și al trupurilor. Canoanele Bisericii există și folosesc "pentru vindecarea sufletelor și pentru îngrijirea patimilor" (can. 2, Conciliul din Trullo). Pentru noi creștinii terapia și vindecarea sunt o anticipare a victoriei definitive a vieții asupra corupției, precum și a transcendenței ultime și a abolirii morții. Nu este întâmplător că Biserica evaluează contribuția medicului o misiune sacră, subliniind raportul de încredere dintre medic și pacient și respingând în mod absolut perceperea bolnavului ca entitate impersonală, ca "obiect" și "întâmplare".

Cu acest spirit abordează Biserica și problemele economice și sociale, evidențiind aspectele negative ale actualului model dominant de activitate financiară și de dezvoltare, care are în centru "maximizarea profiturilor". Dacă acest principiu va prevala unilateral și în timpul fazei în care se înfruntă consecințele economice ale pandemiei, atunci omenirea va fi condusă într-un impas fără precedent. Viitorul nu poate să aparțină economismului și "producției de bani prin bani", fără referință la economia reală. El aparține unei economii sustenabile, bazate pe principiile dreptății sociale și solidarității. Soluția nu este "a avea" sau "a avea mai mult", ci "a fi" , ceea ce implică mereu "a fi împreună". Biserica predică prioritatea "relației" asupra "obținerii".

Cu aceste reflecții și cu sincere sentimente fraterne, dorim o depășire rapidă a problemelor pe care pandemia le-a creat chiar și vieții Bisericii, precum și bucurie în ziua lăudată a sărbătorii voastre patronale, în timp ce ne rugăm ca Dătătorul oricărui bine să vă dea Dumneavoastră, frate iubit, prin mijlocirea sfinților, glorioșilor și pretutindeni aclamaților apostoli Petru și Paul, sănătate robustă, mulți ani și toată binecuvântarea de Sus, în folosul plinătății Bisericii, a mărturiei creștine în lume și a întregii omeniri. Ne confirmăm cu deosebită stimă și iubire profundă în Domnul.

29 iunie 2020

Al Sanctității Voastre afecționat frate în Cristos,

Bartolomeu de Constantinopol

(După L'Osservatore Romano, 5 iulie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 787.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat