Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A murit Georg Ratzinger, fratele papei emerit

Georg Ratzinger, frate mai mare al papei emerit, a murit la vârsta de 96 de ani. Se afla la Regensburg, orașul unde a trăit cea mai mare parte a vieții sale lungi. Cu moartea sa, Joseph Ratzinger, care la 18 iunie a voit să înfrunte călătoria în avion pentru a-l revedea pe fratele muribund, pierde unicul membru al familiei care a mai rămas în viață. Deveniți preoți în aceeași zi, cei doi frați - unul muzician și maestru al unui cor vestit, celălalt teolog și apoi episcop, cardinal și papă - au fost mereu foarte uniți.

Născut la Pleiskirchen, în Bavaria, la 15 ianuarie 1924, Georg Ratzinger a început să cânte la orgă în biserica parohială încă de când avea 11 ani. În 1935 intră în seminarul mic din Traunstein, însă în 1942 este înrolat în Reichsarbeitsdienst, și după aceea în Wehrmacht, cu care a luptat și în Italia. Capturat de aliați în martie 1945, rămâne prizonier la Napoli câteva luni înainte de a fi eliberat și de a se putea întoarce în familie. În 1947, împreună cu fratele Joseph, intră în seminarul Herzogliches Georgianum din München. La 29 iunie 1951, ambii frați, împreună cu alți patruzeci de colegi, sunt hirotoniți preoți în domul din Freising de cardinalul Michael von Faulhaber. După ce a devenit responsabil de muzică la Truanstein, timp de treizeci de ani, din 1964 până în 1994, este dirijor al corului catedralei din Regensburg, corul "Regensburger Domspatzen". A umblat prin lume făcând numeroase concerte și a condus multe înregistrări pentru Deutsche Grammophon, Ars Musici și alte publicații discografice importante cu producții dedicate lui Bach, Mozart, Mendelssohn și alți autori.

La 22 august 2008, mulțumind primarului de Castel Gandolfo care i-a acordat lui Georg titlul de cetățean de onoare, Benedict al XVI-lea a spus a spus despre fratele: "De la începutul vieții mele fratele meu a fost mereu pentru mine nu numai însoțitor, ci și călăuză credibilă. A fost pentru mine un punct de orientare și de referință cu claritatea, determinarea deciziilor sale. Mi-a arătat mereu calea care trebuie luată, chiar și în situații dificile".

"Fratele meu și eu - a spus Georg Ratzinger în urmă cu 11 ani în timpul unui interviu - eram amândoi ministranți, amândoi slujeam la Liturghie. Ne-a fost clar repede, mai întâi mie și după aceea lui, că viața noastră avea să fie în slujba Bisericii". Și a împărtășit amintirile din copilărie: "La Tittmoning, Joseph a primit mirul de la cardinalul Michael Faulhaber, marele arhiepiscop de München. Rămăsese impresionat și spusese că ar fi voit să devină și el cardinal. Însă, numai la câteva zile după întâlnirea aceea, observând pictorul care picta zidurile casei noastre, a spus și ca atunci când va fi mare ar vrea să fie zugrav...".

După ce a reevocat anii întunecați ai războiului și opoziția tatălui fraților Ratzinger, de profesie jandarm, față de nazism, Georg a vorbit despre iubirea față de muzică ce îi unea: "În casa noastră toți iubeau muzica. Tatăl nostru avea o ceteră la care cânta adesea seara. Cântam împreună. Pentru noi era mereu un eveniment. După aceea, la Marktl pe Inn, era o orchestră muzicală care mă fascina mult. M-am gândit mereu că muzica este unul din cele mai frumoase lucruri pe care le-a creat Dumnezeu. Și fratele meu a iubit mereu muzica: probabil că eu l-am contagiat".

Georg Ratzinger era un om sincer și era mai puțin obișnuit cu diplomația. De exemplu, n-a ascuns niciodată că nu s-a bucurat pentru alegerea fratelui, petrecută în aprilie 2005: "Trebuie să admit că nu mă așteptam la asta - a spus el - și am fost un pic dezamăgit... Date fiind activitățile sale grele, am înțeles că raportul nostru avea să se redimensioneze în mod însemnat. În orice caz, în spatele deciziei umane a cardinalilor există voința lui Dumnezeu, și acesteia trebuie să spunem da".

În 2011, intervievat de o revistă germană, Georg Ratzinger a spus: "Dacă ar ajunge să nu se mai descurce din punctul de vedere al condiției fizice, fratele meu ar trebui să aibă curajul să-și dea demisia". Și tocmai el va fi printre primii care va primi, cu anticipare de câteva luni, decizia istorică a pontifului de a renunța la slujirea petrină din motive legate de vârstă. "Vârsta se face simțită - a comentat Georg după anunțul din februarie 2013 -. Fratele meu dorește mai multă liniște la bătrânețe". În pofida problemelor la picioare și la vedere, fratele mai mare al papei emerit a continuat să călătorească de la Regensburg la Roma, locuind în mănăstirea Mater Ecclesiae mai multe perioade, ținând adesea companie lui Benedict.

Apăruse, cu câteva bucăți de interviu, și în documentarul de 29 de minute realizat de jurnalistul Tassilo Forchheimer pentru Bayerischer Rundfunk, post de radio-televiziune public local din landul Bavaria, transmis în ianuarie 2020.

(După Vatican News, 1 iulie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1890.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat