Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Invitație la program muzical extraordinar la orgă în catedrală

În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", tânărul organist Vlad Vișenescu va susține un program muzical extraordinar duminică, 5 iulie 2020, după Liturghia de seară, începând cu ora 19:00. Timp de aproximativ 40 de minute cei prezenți în catedrală, dar și cei conectați în direct prin internet, vor asculta interpretarea unor lucrări de Muffat, Bach, Franck și Reger. Acest program face parte din cea de-a doua ediție a proiectului intitulat "Orgile României", care se va desfășura în perioada 2-9 iulie în diverse orașe ale României unde se află orgi funcționale: Arad, Sibiu, Alba-Iulia, Mediaș, Iași și București.

Organistul Vlad Vișenescu va interpreta lucrările: Georg Muffat - Toccata prima (5:30), Bach Preludiu și fugă în Do major, BWV 531 (6:30), Bach - Preludiul de coral "Wenn wir in höchsten Nöten sein", BWV 641 din Orgelbüchlein (2:30), César Franck - Fantezie, Op. 16 (13:00), Max Reger - Kyrie eleison, Op. 59 Nr. 7 (5:00), Max Reger - Gloria in excelsis, Op. 59 Nr. 8 (6:00), în total aproximativ 40 de minute de muzică la orgă.

Programul de la Iași va fi transmis pe www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) și pe canalul YouTube (www.youtube.com/user/ercisro) ale Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Mai multe detalii pe site-ul https://orgileromaniei.ro/editia-a-doua/

Intrarea va fi liberă.

*

Vlad Vișenescu s-a născut la București la 7 mai 1998, într-o familie de muzicieni.

A început studiile de specialitate în muzică la vârsta de 7 ani la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București. Pe parcursul celor 12 ani de școală, a studiat pianul sub îndrumarea profesoarei Mihaela Zamfirescu. În prezent studiază orga la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Austria.

Spre finalul celor 12 ani de studii pianistice la București, a decis că fascinanta lume a artei organistice va fi drumul pe care îl va urma în anii de studenție. Cu sprijinul organiștilor și pedagogilor Dan Racoveanu, Steffen Schlandt, Remus Henning și Marcel-Octav Costea, profesori ce i-au marcat puternic dezvoltarea artistică, s-a pregătit pentru examenul de admitere la facultate. De asemenea, a avut ocazia să evolueze în repetate rânduri pe scena sălii "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București.

După examenul de admitere, și-a început călătoria în deslușirea tainelor acestui instrument deosebit sub îndrumarea profesorului Heribert Metzger, acesta din urmă ocupând prestigiosul post de organist principal al Domului din Salzburg. De la începutul studiilor în străinătate, în octombrie 2017, a avut ocazia de a lua parte la câteva proiecte muzicale, printre care un recital de Advent în biserica din cartierul Taxham al orașului Salzburg și numeroase recitaluri lunare din seria "Orgel Meditation", serie de concerte care au loc în Domul din Salzburg, susținute de studenți ce fac parte din clasa de orgă a profesorului Heribert Metzger, în colaborare cu poeți ce recită texte de natură meditativă, religioasă între lucrările muzicale. La începutul anului 2019 a participat în calitate de invitat la concertul "Liebster Jesu, mein Verlangen" al ansamblului de muzică barocă "Barocharest", concert ce a avut loc la Biserica Lutherană din București.

De asemenea, din octombrie 2017, a avut onoarea de a prelua postul de organist al bisericii parohiale din Grödig, Austria, în cadrul căreia participă la buna desfășurare a slujbelor și sărbătorilor aferente credinței romano-catolice.

În anul 2018 a participat la turneul național COOLsound, susținând un recital la catedrala romano-catolică "Sfântul Mihail" din Alba Iulia și evoluând pe scena Sălii de concerte "Mihail Jora" a Radiodifuziunii Române, pe cea mai mare orgă din sud-estul Europei, instrument ce dispune de aproximativ 80 de registre si de peste 7.000 de tuburi.

*

Turneul național "Orgile României" propune în vara anului 2020, mai precis între 2 și 9 iulie, o a doua ediție, mai specială, continuând în prelungirea slujbelor din lăcașurile de cult, incursiunea sonoră în lumea acestui instrument, prin intermediul a doi tineri organiști români - Vlad Vișenescu și Eduard Iosif Antal - care vor cânta muzica liturgică specifică orgii, a cărei semnificație s-a extins în sala de concert. Turneul reia traseul de anul trecut, dar ajunge și în alte biserici, în care nu s-a cântat în 2019. Anul acesta, turneul va trece prin șase orașe - Arad, Sibiu, Alba Iulia, Iași, Mediaș, București - prezentând două repertorii diverse, în viziunea tinerilor organiști Vlad Vișenescu și Eduard Iosif Antal, care vor cânta în continuarea slujbelor.

În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. Repertoriul ales de Vlad Vișenescu propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru "Regina Instrumentelor" în secole de istorie a muzicii, iar cel propus de Eduard Iosif Antal, propune concentrarea asupra repertoriului celui care a pus bazele muzicii clasice pentru acest instrument, Johann Sebastian Bach.

Perioada în care se va desfășura programul este 2-9 iulie 2019, iar traseul va ajunge la:

  • Arad, 2 iulie - biserica romano-catolică "Sfântul Anton de Padova" (la orgă: E. Antal)

  • Sibiu, 3 iulie - Biserica Franciscană (la orgă: V. Vișenescu)

  • Alba Iulia, 4 iulie - catedrala romano-catolică "Sfântul Mihail" (la orgă: E. Antal)

  • Iași, 5 iulie - catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină"(la orgă: V. Vișenescu)

  • Mediaș, 9 iulie - biserica evanghelică "Sfânta Margareta" (la orgă: E. Antal)

  • București, 9 iulie - catedrala "Sfântul Iosif" (la orgă: V. Vișenescu).

Parteneri media sunt TVR 3, Radio România Cultural, Radio România Muzical și Radio România Regional.

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 1827.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat