Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ascende fortiter, descende suaviter

Numai cine urcă povârnișul anevoios al muntelui poate trăi încântarea priveliștii din vale și a cerului spre orizont! Sau oare nu toamna este anotimpul culesului și al bucuriei roadelor îmbelșugate, al fructelor și strugurilor ce cu parfumul și dulceața lor încântă ochii și inima?

Da, la 80 de ani, se poate spune, Preasfințite Petru Gherghel, că ați parcurs un urcuș anevoios pe cărările istoriei noastre contemporane, și de la înălțimea acestei vârste, în toamna vieții, puteți admira minunile pe care Dumnezeu le-a făcut cu și prin mâinile, inima, credința și înțelepciunea Preasfinției Voastre.

Puteți vedea cum în tot acest timp realitățile Bisericii noastre din Moldova au dospit ca pâine rumenă în vatră și o imensitate de lucruri s-au ivit, au crescut, au înflorit și au rodit!

E greu să numărăm multitudinea bisericilor pe care le-ați propus, susținut, încurajat și, în cele din urmă, le-ați pus pecetea consacrării! E greu și numai să numeri toți preoții de care v-ați îngrijit în cele două seminarii și apoi i-ați uns ca ucenici în Via Domnului!

E imposibil de contabilizat numărul tuturor tinerilor care, prin impunerea mâinilor Preasfinției Voastre, au primit plinătatea Duhului Sfânt. Și am putea continua!

Tot un rod al tenacității ce vă este proprie avem catedrala, unică în felul ei. Poate și de aceea are forma unei coroane, pentru ca să simbolizeze încoronarea activității. Și tocmai în această catedrală l-ați întâmpinat, ca o altă încoronare a eforturilor, pe urmașul lui Petru.

Dar cred că și alte lucruri, de domeniul inimii, aș putea foarte bine să le subliniez ca unul care am stat ani de zile la umbra (pardon, la lumina) Preasfinției Voastre:

Autoritate fără duritate: prezența și privirea erau suficiente ca cei din fața Preasfinției Voastre să înțeleagă ce au de făcut.

Omul cald și zâmbitor: cred că pot da mărturie toți cei care v-au avut tovarăș de pelerinaj de-a lungul anilor.

Om al dialogului cu toți: UT UNUM SINT s-a văzut mereu, până într-acolo încât ambii Patriarhi ai țării PF Teoctist și PF Daniel fiindu-vă prieteni foarte apropiați. Sau ați putea să ne spuneți cu câți episcopi catolici și necatolici ați fost în relații de colaborare sau prietenie?

Și am putea continua. Sau s-ar putea scrie un teanc de cărți....

Din 1978 a fost un ASCENDE FORTITER, personal, dar și pentru tot poporul catolic din Moldova

De ce spun că acum DESCENDE SUAVITER? Adică să vă păstrați mereu, la această vârstă a bunicilor, zâmbetul discret, inima deschisă pentru toți și spiritul mereu tânăr, fără vârsta din buletin!

Sau descende suaviter mai înseamnă să coborâți privirea spre această istorie de 80 de ani, pentru a vă minuna de frumusețea ei și pentru a-i mulțumi Celui de Sus care v-a oferit-o. Și mai e ceva: GRATIARUM ACTIO, ALTERA PETITIO.

Preasfințite, închei cu urarea obișnuită în lumea ebraică: AD MEA VE ESRIM, adică până la 120!

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 1443.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat