Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Moment de rugăciune pentru preoți

Vineri, 19 iunie 2020, în solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, a avut loc în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași un moment de rugăciune prilejuit de celebrarea Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților. La această celebrare a participat și PS Iosif Păuleț, care a transmis preoților un mesaj special pentru această zi.

Din dorința sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, în solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, întreaga Biserică este invitată să se roage pentru sfințirea preoților. Aceasta este o minunată ocazie care ni se oferă de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru păstorii noștri și de a invoca de la el ajutor și ocrotire pentru cei chemați să conducă poporul său pe calea mântuirii.

În catedrala din Iași această zi a fost marcată printr-un moment de rugăciune în fața Preasfântului Sacrament, prezidat de pr. Paul Budău, la care au participat preoții de la parohia catedralei și cei de la Episcopie, dar și credincioși din Iași. A fost recitată Coronița Divinei Îndurări, consfințirea și litania la Inima Preasfântă a lui Isus, diferite rugăciuni pentru preoți.

Spre finalul celebrării, PS Iosif Păuleț a transmis un mesaj tuturor preoților din Dieceza de Iași. Excelența Sa a subliniat trei idei asupra cărora i-a invitat pe preoți să reflecteze pentru o trăire cât mai demnă a chemării primite:

1. redescoperirea esenței identității noastre preoțești

"Este important, a scos în evidență PS Iosif, să medităm asupra acestui aspect central al vieții noastre de slujire sacerdotală, pentru că altfel riscăm să ne pierdem în amănunte. Riscăm să considerăm importante anumite lucruri care, în realitate, nu sunt atât de importante. Riscăm să ne închidem în stereotipuri și să nu mai avem capacitatea de a citi semnele timpului."

Și care este esența identității noastre preoțești? Pornind de la textul evanghelic care a fost proclamat, PS Iosif s-a oprit asupra cuvintelor consacrare și trimitere: am fost consacrați lui Cristos și trimiși în mijlocul oamenilor. "Consacrarea noastră exprimă radicalitatea și exclusivitatea apartenenței noastre lui Cristos: suntem ai lui, suntem în totalitate ai lui, suntem în exclusivitate ai lui. Cu trecerea anilor, viața noastră trebuie să fie o continuă aprofundare a adevărului și experienței acestei apartenenți. Suntem ai lui Cristos - aceasta este identitatea noastră profundă din care izvorăște misiunea noastră în mijlocul oamenilor. Nu suntem ai lumii, nu suntem ai unui grup restrâns de oameni, nu suntem doar ai unei determinate comunități parohiale... Suntem ai lui Cristos, iar Cristos este al tuturor!"

2. valoarea rugăciunii

"Preotul este și trebuie să fie omul rugăciunii. Nimic altceva nimic nu așteaptă mai mult credincioșii de la preot decât să-i vadă în rugăciune." PS Iosif a evidențiat, în mod special, centralitatea sfintei Liturghii și a Breviarului, care trebuie să reprezinte "punctele forte ale preotului în viața de fiecare zi". Alături de acestea, este importantă și adorația în tăcere în fața Preasfântului Sacrament, care reprezintă "un izvor de har indispensabil pentru viața noastră preoțească".

3. comuniunea sacerdotală

"Nu putem fi preoți pe cont propriu, a subliniat PS Iosif, ci numai ca parte a clerului unei determinate dieceze. Nu putem acționa singuri, de capul nostru. Nu ne putem trăi preoția singuri, ci doar împreună cu ceilalți confrați întru preoție. Trebuie să redescoperim frumusețea comuniunii sacerdotale în jurul episcopului și să încercăm să depășim divergențele care, de multe ori, ne împiedică să trăim în comuniune și să acționăm împreună pe plan pastoral. Să descoperim frumusețea de a-l sluji pe Cristos împreună!"

La finalul mesajului său, PS Iosif Păuleț s-a adresat credincioșilor prezenți în catedrală și tuturor celor care urmăreau transmisiunea, invitându-i să se roage în mod constant pentru preoți. "Reușita unui preot depinde de zelul și de disponibilitatea sa, dar și de susținerea pe care o primește din partea credincioșilor."

Îi mulțumim Domnului pentru acest moment de intimitate cu el în rugăciune și îl rugăm să-i păstreze în harul primit pe toți preoții!

Pr. Vasile Petrișor


 

lecturi: 1789.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat