Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Carlo Acutis fericit, mama: "Fiul meu este un influencer pozitiv pentru atâția tineri de astăzi"

De Salvatore Cernuzio

La 10 octombrie va fi sărbătoare la Assisi pentru beatificarea lui Carlo Acutis, tânăr din Brianza mort la vârsta de cincisprezece ani din cauza unei leucemii fulminante, a cărui faimă de sfințenie s-a răspândit în toată lumea. Foarte abil cu noile tehnologii așa încât să fie deja proclamat "patron al web-ului", papa l-a introdus pe Acutis în lista tinerilor model de sfințenie în exortația Christus vivit. Însă Carlo era înainte de toate "un tânăr normal": asta spune persoana care l-a cunoscut mai bine, mama Antonia Salzano. Femeie luminoasă și plină de viață, angajată să meargă prin lume pentru a duce expoziția despre Miracolele Euharistice creată de Carlo, la telefon cu Vatican Insider face cunoscute amănunte deosebite și aproape emoționante ale vieții alături de acest fiu așa de special. Nu un sfântuleț, ci un tânăr bun care poate fi exemplu pentru atâția tineri de astăzi - nu numai credincioși - cufundați în modele demențiale de viață și în social network care alimentează "mitul eu-lui".

Așadar, în casa Acutis de la 10 octombrie va fi un fericit.

Primul cuvânt care îmi vine în minte este: În sfârșit! Chiar dacă, pentru a spune adevărul, itinerarul pentru beatificare a fost foarte rapid. Mă așteptam la asta deoarece Carlo a făcut foarte multe minuni în acești ani și a apropiat de credință atâția tineri și adulți. Există persoane care fac referire la el în toate părțile lumii, grupuri dedicate în India, Vietnam, Coreea, Egipt. Și expoziția despre Miracolele Euharistice, la care am ajutat noi, părinții, a adus mult rod. Carlo ar fi mulțumit, petrecea orele dedicându-se acestor lucruri mai ales prin internet. Era foarte bun.

De fapt, se vorbește despre Carlo Acutis "patron al web-ului".

Sunt sinceră și nu spun asta ca mamă: era cu adevărat un geniu cu internetul. Crea algoritme, statistici, avea puțin mai mult de zece ani și citea texte de inginerie informatică pe care le cumpăram la librăria de la Politehnica din Milano. Reușea să creeze programe pe care numai cel care a făcut studii de specialitate era în stare să le facă. Această capacitate informatică era înnăscută.

Cât privește credința, Carlo v-a cerut vouă, părinților, să primească Împărtășania când nu avea nici cinci ani. De unde s-a născut această exigență?

"Mistere ale infinitului... Eu, spun asta mereu, nu eram chiar atât de bună ca mamă din acest punct de vedere. Am făcut un parcurs și l-am descoperit pe Dumnezeu, dar înainte intrasem în biserică numai pentru împărtășanie, mir și căsătorie. Soțul meu era mai evlavios însă, să spunem, credința sa era una lâncedă. În schimb, Carlo încă de mic a demonstrat o înclinație naturală, ne cerea să intrăm în biserici și să-l salutăm pe Isus, citea viețile sfinților. După ce a primit împărtășania la 7 ani a început să meargă în fiecare zi la biserică, să recite Rozariul, novenele la sfânta Fecioară Maria și mai ales să facă adorația euharistică. Într-un anumit sens, era un mistic: nu că ar fi avut viziuni sau lucruri de acest fel, ci o viață interioară foarte puternică. Simțea o unire profundă cu Euharistia, îmi spunea: "Mamă, cum este posibil că există cozi kilometrice pentru concerte sau pentru meciuri și în fața tabernacolului nu există?". Se temea că oamenii nu înțelegeau valoarea de a-l avea pe Dumnezeu în mijlocul nostru. Repeta că suntem mai norocoși noi față de oamenii care au trăit în epoca lui Isus care trebuiau să găsească timp și spațiu pentru a-l vedea. Noi în schimb îl întâlnim numai mergând la liturghie în biserica apropiată de casă.

Papa l-a citat pe fiul dumneavoastră în exortația Christus vivit ca model de sfințenie tinerească. Cu siguranță, Carlo este exemplu pentru atâția catolici, dar pentru un tânăr care nu are nici cea mai vagă idee despre ce este credința, oare nu este un model îndepărtat sau oricum greu de ajuns la el?

Eu cred că el este în schimb un exemplu pozitiv făcând abstracție de orice aspect religios. Pentru că era un tânăr normal, cu o viață reală. Desigur, nu se simțea un sfânt, ba chiar era foarte conștient de limitele sale: "Nu eu, ci Dumnezeu", repeta el. Îi dăruiseră un jurnal al lui Harry Potter în care își punea notele: cum mă comport ca elev, ca fiu... Era pofticios și a încercat să fie temperat cu mâncarea; în clasă era un pic exuberant, vorbăreț, și i-a cerut lui Dumnezeu harul de a deveni bun. Îi plăceau și jocurile video, dar și-a impus să se joace o oră pe săptămână pentru că era conștient că aceste mijloace puteau să devină tirani. A citit despre cei de vârsta lui ajunși în clinică datorită dependenței... Carlo știa că în viață se poate înainta mereu și că bătălia principală era cu noi înșine, pentru aceasta spune că sfințenia nu este un proces de adăugire, ci de sustragere: mai puțin eu pentru a lăsa spațiu lui Dumnezeu. Să spunem că tinerilor de astăzi le arată calea corectă de urmat.

Putem să-l definim un soi de influencer...

Nu-mi place acest cuvânt, dar, da, Carlo era un pic un influencer a lui Dumnezeu. În sensul că a ajutat și ajută pe alții să înțeleagă că fericirea se găsește punându-l pe Dumnezeu pe primul loc, în lucrurile mari și mici ca și un meci de fotbal. Este important acest lucru într-o societate aproape demențială, cum este cea de astăzi. Tinerii sunt cufundați în social network, în aceste mijloace web adesea vehicule de pornografie sau bullying. Cresc cu mitul eu-lui, se simt vii pe baza vizualizărilor primite și au obiectivul de a deveni staruri. A vedea unul de aceeași vârstă care invită să ridicăm privirea, să înțelegem că această viață este trecătoare și că suntem chemați la infinit, cred că este fundamental.

Carlo Acutis, geniu al web-lui, dacă ar fi viu astăzi n-ar avea deci nici Instagram, nici TikTok? Există și preoți care folosesc aceste mijloace pentru "a evangheliza".

Chiar nu cred. Pentru el erau frumoase oportunități de întâlnire, dar și mari pierderi de timp. Avea Messenger, dar îl lăsa mereu dezactivat pentru că se temea că chat-urile virtuale să aibă succes asupra raporturilor reale. Preferea să telefoneze unui prieten sau să-l întâlnească și să bea o Coca-Cola.

O întrebare personală.

Vă rog.

De paisprezece ani, zi după zi, trăiți în amintirea acestui fiu, dar ca mamă nu simțiți un gol? Nu v-ați gândit că oricum v-a fost smuls ceva?

Sunt ferm convinsă că toată istoria fiului meu este un proiect al Domnului. Da, el l-a răpit și l-a dus în cer foarte devreme, dar nu simt deloc un gol. Și pentru că el, Carlo, "se face simțit" adesea, trimite trei mii de semne pe zi, chiar fără jenă! (Râde). De când a murit ne-a umplut și mai mult viața. Eu am devenit secretara sa.

După patru ani ați avut alți doi copii. Cum trăiesc această prezentă puternică în casă a fratelui mai mare?

Eh, și ei fac parte din staff-ul lui Carlo! Trăiesc raportul cu multă naturalețe, au crescut cu prezența lui Carlo și sunt foarte legați cu el. Și ei au primit împărtășanie de curând, merg la Liturghie, spun rozariul, băiatul acum în vacanță citește viața parohului de Ars.

Există ceva în ADN-ul celor din familia Acutis, așadar...

Nu, cred că este un har al lui Dumnezeu pentru familia noastră. Nu știu care este planul său pentru noi, încercăm să corespundem și să dăm mărturie.

Dar dumneavoastră ați încercat vreodată, de exemplu, să-l abateți pe Carlo spre alte drumuri? Ca fiecare părinte, ați avut proiecte pentru fiul dumneavoastră.

În realitate, niciodată nu m-am gândit prea mult la proiecte de viitor, sunt de părere că trebuie trăită clipa prezentă. Hic et nunc. Am înțeles repede că în privința fiului meu exista un plan superior. La 11 ani mi-a cerut să fie catehet, mie și bunicii ne-a destăinuit că vrea să devină preot... Înțelegeam că era altceva. Apoi au existat atâtea alte "indicii": mi-a spus că atunci când va ajunge să cântărească 70 de kg va muri, și așa fost. Odată chiar a spus că va muri cu o venă care se rupea în cap și, de fapt, leucemia i-a provocat o hemoragie cerebrală. Sau repeta: "Voi fi tânăr mereu". M-am întrebat de mai multe ori ca părinte: Oare am greșit ceva, oare n-am fost atentă și a citit ceva ce l-a impresionat? În schimb, după moartea sa, cu un mesaj pe care mi l-a lăsat, am înțeles că el a intuit mereu totul. Știa la ce îl chema Dumnezeu. Pentru asta a murit ca un sfânt. Doctorii îl întrebau: "Suferi?" și el răspundea: "Există oameni care suferă mai mult decât mine". Niciodată o plângere, ci cu zâmbetul până în ultima clipă.

(După Vatican Insider, 16 iunie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2632.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat