Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (14 iunie 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, în Italia și în alte națiuni, se celebrează solemnitatea Trupului și Sângelui lui Cristos, Corpus Domini. În lectura a doua de la liturgia de astăzi, sfântul Paul trezește credința noastră în acest mister de comuniune (cf. 1Cor 10,16-17). El subliniază două efecte ale potirului împărtășit și ale pâinii frânte: efectul mistic și efectul comunitar.

Mai întâi apostolul afirmă: "Potirul binecuvântării pe care îl binecuvântăm nu este oare împărtășire cu sângele lui Cristos? Pâinea pe care o frângem nu este oare împărtășire cu trupul lui Cristos?" (v. 16). Aceste cuvinte exprimă efectul mistic sau putem spune efectul spiritual al Euharistiei: el se referă la unirea cu Cristos, care în pâine și în vin se oferă pentru mântuirea tuturor. Isus este prezent în sacramentul Euharistiei pentru a fi hrana noastră, pentru a fi asimilat și a deveni în noi acea forță renovatoare care redă energie și voință de a porni din nou la drum, după fiecare oprire sau după fiecare cădere. Însă asta cere asentimentul nostru, disponibilitatea noastră de a ne lăsa transformați noi înșine, modul nostru de a gândi și de a acționa; altminteri, celebrările euharistice la care participăm se reduc la rituri goale și formale. De atâtea ori cineva merge la liturghie doar pentru că trebuie să meargă, ca un act social, respectuos, dar social. Însă misterul este un alt lucru: este Isus prezent care vine pentru a ne hrăni.

Al doilea efect este cel comunitar, și este exprimat de sfântul Paul cu aceste cuvinte: "Pentru că este o singură pâine, noi, cei mulți, suntem un singur trup" (v. 17). Este vorba de comuniunea reciprocă a celor care participă la Euharistie, până acolo încât devin între ei un singur trup, așa cum este una singură pâinea care se frânge și se împarte. Suntem comunitate, hrăniți de trupul și de sângele lui Cristos. Împărtășirea cu trupul lui Cristos este semn eficace de unitate, de comuniune, de împărtășire. Nu se poate participa la Euharistie fără a se angaja într-o reciprocă fraternitate, care să fie sinceră. Însă Domnul știe bine că numai forțele noastre umane nu sunt suficiente pentru asta. Mai mult, știe că între discipolii săi va exista mereu ispita rivalității, a invidiei, a prejudecății, a dezbinării... Toți cunoaștem aceste lucruri. Și pentru aceasta ne-a lăsat Sacramentul Prezenței sale reale, concrete și permanente, așa încât, rămânând uniți cu el, noi să putem primi mereu darul iubirii fraterne. "Rămâneți în iubirea mea" (In 15,9), a spus Isus; și este posibil grație Euharistiei. A rămâne în prietenie, în iubire.

Acest rod dublu al Euharistiei: primul, unirea cu Cristos, și al doilea, comuniunea între cei care se hrănesc cu el, generează și reînnoiește încontinuu comunitatea creștină. Biserica e cea care face Euharistia, dar este mai fundamental că Euharistia face Biserica, și îi permite să fie misiunea sa, încă înainte de a îndeplini. Acesta este misterul comuniunii, al Euharistiei: a-l primi pe Isus pentru ca să ne transforme dinăuntru și a-l primi pe Isus pentru ca să facă din noi unitatea și nu dezbinarea.

Sfânta Fecioară să ne ajute să primim mereu cu uimire și recunoștință marele dar pe care Isus ni l-a oferit lăsându-ne Sacramentul Trupului său și al Sângelui său.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Urmăresc cu mare îngrijorare și chiar cu durere situația dramatică din Libia. A fost prezentă în rugăciunea mea în aceste ultime zile. Vă rog și îndemn organismele internaționale și pe cei care au responsabilități politice și militare să relanseze cu convingere și hotărâre căutarea unui drum spre încetarea violențelor, care să ducă la pacea, la stabilitatea și la unitatea țării. Mă rog și pentru miile de migranți, refugiați, cei care cer azil și sunt evacuați interni din Libia. Situația sanitară a agravat condițiile lor deja precare, făcându-i mai vulnerabili la forme de exploatare și violență. Există cruzime. Invit comunitatea internațională, vă rog, să se ocupe de condiția lor, găsind parcursuri și furnizând mijloace pentru a le asigura lor protecția de care au nevoie, o condiție demnă și un viitor de speranță. Frați și surori, toți avem responsabilitate de acest lucru, nimeni nu se poate simți dispensat. Să ne rugăm toți pentru Libia în tăcere.

Astăzi este Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Este o ocazie pentru a stimula societatea să fie solidară și sensibilă față de cei care au nevoie. Salut voluntarii prezenți și exprim aprecierea mea față de toți cei care fac acest act simplu dar foarte important de ajutorare a aproapelui: să doneze sânge.

Vă salut pe voi toți, credincioși romani și pelerini. Vă urez vouă și cel care sunt conectați cu media, o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 563.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat