Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Cateheză: "Lectio Divina" - tema a II-a din Timpul de peste An (a XX-a din Anul A): "Secerișul este mare"

"Secerișul este mare" este a doua temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste An (Anul A). Textul biblic prezintă începutul discursului despre misiune (Mt 9,36 - 10,8).

Cu respectarea ultimelor norme date de autoritățile civile pentru "starea de alertă" (15 mai 2020) în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului (COVID-19), întâlnirea lectio divina se desfășoară marți, 9 iunie 2020, ora 19:00, în biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Traian (NT).

După ce a propus noul program ca alternativă la mentalitatea existentă (Mt 5), după ce a vestit depășirea Legii și a respectării ei prin cele mai importante cerințe de iubire (Mt 6 - 7), după ce a pus în practică ceea ce a vestit prin gesturi concrete de eliberare (Mt 8 - 9), Isus îi cheamă pe discipolii săi și îi trimite în mijlocul mulțimilor, dându-le și lor aceleași puteri pe care le avea el (Mt 10).

Evanghelistul Matei scoate în evidență iubirea lui Dumnezeu față de poporul lui Israel. Misiunea încredințată apostolilor este foarte solicitantă: să vindece bolnavii, să îi învie pe cei morți, să alunge diavolii. Trebuie înțeleasă doar în sens metaforic? Cu siguranță există bolnavi și morți la suflet care nu sunt mai puțin de vindecat și de readus la viață decât cei bolnavi și morți fizic, există persoane posedate de ideologii și mentalități distrugătoare.

Trebuie amintit însă că Isus este cel care îi trimite pe apostoli și pentru el nimic nu este imposibil: "Credeți-mă! Eu sunt în Tatăl și Tatăl în mine. Dacă nu pentru altceva, credeți datorită lucrărilor acestora! Adevăr, adevăr vă spun, cine crede în mine va face și el lucrările pe care le fac eu și va face și mai mari decât acestea, căci mă duc la Tatăl" (In 14,11-12).

Dumnezeule, care ai făcut din noi un popor profetic și sacerdotal, chemat să fie semn vizibil al noii realități a împărăției tale, fă să trăim în comuniune deplină cu tine în jertfa de laudă și în slujirea adusă fraților noștri, pentru a deveni misionari și martori ai evangheliei; fie ca mila ta să devină mila noastră, urgența ta în opera misionară să devină urgența noastră! Da, Doamne, trimite-mă pe mine! Amin.

Versiunile text și pdf ale acestei cateheze pot fi descărcate de pe site-ul Oficiului pentru Cateheză: www.cateheze.ro.

Pr. Mihai Roca


 

lecturi: 382.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat