Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

S-au revărsat Rusaliile peste România!

"Mi-a fost dată toată puterea în cer și pe pământ. Așadar, mergând, faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-i să țină toate câte v-am poruncit! Și iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii!" (Mt 28,18-20).

O Biserică este pe deplin misionară în momentul în care, asigurând vestitori ai Evangheliei pentru propriul popor, are posibilitatea să trimită peste granițe adevărați misionari care să poarte mesajul sfânt al mântuirii.

Biserica Catolică din România a fost misionară și înainte de 1989, dar după libertatea religioasă cucerită cu multe sacrificii, ea a devenit cu adevărat misionară, trimițând în toată lumea, potrivit poruncii Mântuitorului, adevărați apostoli înflăcărați de dorința de a purta Evanghelia până la marginile pământului.

Biserica Catolică din România este parte a Bisericii Universale, și își arată această deschidere generoasă și prin misionarii ei. Biserica Catolică este răspândită peste tot, de la un capăt până la celălalt al pământului, "învățând toate adevărurile care trebuie să ajungă la cunoștința oamenilor, fie cele privitoare la realitățile cerești, cât și la cele pământești" (sf. Ciril din Ierusalim).

De câteva săptămâni, la inițiativa păstorilor noștri din România, s-a lucrat și joi, 28 mai 2020, s-a deschis un grup whatsapp pentru preoții români care-și desfășoară activitatea în afara granițelor țării și care doresc să facă parte din echipă. După scurt timp a trebuit să constatăm împreună cu episcopii noștri, membri ai acestui grup, că "s-au revărsat Rusaliile peste România", s-au deschis "ușile cenacolului" și un număr impresionant de apostoli sunt deja la lucru în ogorul Domnului pe toată fața pământului, vorbind limbi diverse. Din acest grup fac parte deocamdată 5 episcopi, monseniori și peste 200 de membri, toți preoți.

După cum reiese din mesajele de salut din partea episcopilor noștri, acest grup vrea să fie o punte de legătură între păstorii noștri din România și preoții din diaspora care se simt "cu inima română" (din salutul adresat de ÎPS Aurel Percă, mitropolit de București), încercând să eliminăm orice distanță (PS Iosif Păuleț, episcop de Iași), păstrând o atmosferă plăcută și cu adevărat preoțească (PS Petru Gherghel, episcop emerit), să ne simțim în grup ca acasă (PS Anton Coșa, episcop de Chișinău), având o posibilitate de a vă saluta cu drag (PS Iosif-Csaba Pal, episcop de Timișoara).

Un alt scop al acestui proiect ar fi o mai bună cunoaștere între noi și împărtășirea diferitelor experiențe ce le avem fiecare în comunitățile unde trăim. Cu timpul vor fi mai multe inițiative prin care acest grup de preoți va rămâne util și activ.

Pe unde sunt ei răspândiți? În toată lumea.

Cu mulți ani în urmă circula o vorbă pe la noi: că vor veni de departe, din America ajutoare pentru a ne reface țara. Între timp am ajuns noi la ei pentru a le duce prețiosul ajutor spiritual, vestea învierii lui Cristos.

La geografie, Japonia este numită "Țara Soarelui Răsare" și suntem invidioși că la ei răsare soarele mai întâi. Noi am mers la ei să le vorbim despre Soarele care nu apune niciodată, Cristos Domnul.

Decenii în urmă, la televizor ni se arătau emisiuni cu copii din Africa, negri bolnavi, doar schelet, săraci, emisiuni ce aveau scopul de a ne convinge de bogăția noastră. Ne-am dus la ei acum să le ducem măcar un pumn de grăunțe și un pahar cu apă, dar mai ales vestea cea bună a răscumpărării.

Eram unii dintre noi necăjiți la școală că este o țară în lumea asta unde oamenii sunt fericiți că au mult fildeș. Adevărata fericire, le spunem noi, nu constă în a avea o bucată de fildeș, ci în a-l cunoaște și urma pe Cristos.

Zeci de ani ne-au râvnit teritoriile tătarii, turcii și alții, voind să ne transforme țara în pașalâc turcesc și nu au reușit. Noi, acum, ne-am dus la ei să le vorbim despre adevărata forță care nu provine din violență și vărsare de sânge, ci din iubirea mântuitoare a celui Răstignit.

Învățam la geografie că Amazonia este plămânul pământului, asigurând planetei aerul curat. Am ajuns la locuitorii ei pentru a le umple plămânii cu aerul cel curat al învierii lui Cristos.

Am auzit deseori vorbindu-se despre țările Europei, unele mari, puternice și bogate. Ne-au primit la ei și suntem dispuși să le vorbim despre adevărata putere care provine din credință.

Cu câțiva ani în urmă, să fie vreo 2000, cel mai puternic împărat al vremii, Traian a venit la noi să ne ia aurul și teritoriile, și a reușit. Acum ne-am întors la cei care ne-au învățat frumosul grai latin. Am venit nu pentru aur și teritorii - nu avem nevoie; noi suntem un popor pașnic. Am venit să-i îmbogățim cu aurul Evangheliei și al Euharistiei. Nu cred să fie în Italia, din Sardinia și Sicilia și până în Veneția, Bolzano sau Como, vreo zonă unde să nu predice Cuvântul vieții un urmaș al dacilor, al românilor. Și cred că în Italia sunt deja peste 200 de misionari de-ai noștri.

S-au revărsat Rusaliile peste România!

Veți găsi la lucru în orice colț al lumii, vrednici apostoli români, preoți diecezani și frați ai diferitelor ordine călugărești și congregații. Unii lucrează în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun, alții colaboratori în diferitele nunțiaturi din lume, vestitori ai adevărului la radioul Papei, studenți în prestigioasele universități pontificale, capelani în spitale, slujitori ai sanctuarelor din lume, capelani cu diferite misiuni, slujitori ai carității, preoți implicați în educație, misionari, adevărați parohi și colaboratori în parohiile autohtone, precum și păstrători ai identității naționale ce se îngrijesc de comunitățile românești. Și despre toți se aude doar de bine. Cu adevărat suntem peste tot: în Brazilia, Ghana, Ecuador, Chile, Liban, Panama, Marea Caraibelor, Mexic, Grecia, Țara Sfântă și cu siguranță și în alte țări.

Aș vrea să dau glas prețuirii și recunoștinței față de păstorii și preoții din România și din lumea întreagă pentru grija fața de turma încredințată lor de Bunul Păstor. Toți datorăm preoția noastră lui Cristos și familiei în care ne-am născut și mamei noastre care, ținându-ne pe brațe, se ruga Domnului și Măicuței sale sfinte, să-i ajute copilul ei să ajungă un preot bun.

Și mai datorăm credința noastră credincioșilor, preoților și episcopilor care au fost torturați în închisorile comuniste și condamnați pe nedrept. Au dat mărturia supremă vărsându-și sângele pentru adevăr, și prin sacrificiul lor.

S-au revărsat Rusaliile peste România!

Biserica noastră s-a născut catolică, adică "simfonică" încă de la început și nu poate să fie decât catolică, proiectată spre evanghelizare și spre întâlnirea cu toți, o biserică deschisă, misionară, rod al Rusaliilor.

Duhul Sfânt este cel care ne ajută să depășim orice rezistență și ispita de a ne închide în noi înșine, între cei puțini aleși, considerându-ne singurii destinatari ai binecuvântării lui Dumnezeu.

Duhul Sfânt ne învață și ne ajută să fim sensibili la necesitățile Bisericii Universale, să nu fim indiferenți și străini de soarta atâtor frați ai noștri, ci deschiși și solidari cu ei.

"Dacă apostolii ar fi rămas în Cenacol, fără să iasă și să vestească Evanghelia, Biserica ar fi rămas doar biserica acelui popor, acelui oraș, acelui Cenacol" (Papa Francisc).

S-au revărsat Rusaliile peste România!

Roma, 4 iunie 2020

fratele vostru pr. Isidor Iacovici
 


lecturi: 2404.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat