Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

De ce ne rugăm în timpul unei pandemii globale

De cardinal Blase J. Cupich (arhiepiscop de Chicago) și Nathanael Symeonides (mitropolit greco-ortodox primat al mitropoliei de Chicago)

În timpuri de mare incertitudine, în mod inevitabil apar scurte momente semnificative care ne invită să vedem situația prezentă în mod diferite.

Unul din aceste momente a fost captat într-o fotografie recentă a doi oameni în rugăciune. Privind mai de aproape se observă că unul din cei doi este evreu și celălalt musulman, ambii paramedici în Israel. Este greu să se discearnă presiunea intolerabilă și tristețea insuportabilă pe care cei doi lucrători probabil că au trăit-o. Însă sunt acolo împreună, uniți într-o misiune comună și în centrul unui loc de pace înainte de a relua voluntar o altă zi sfâșietoare de muncă.

Nu este neobișnuit ca persoanele să recurgă la rugăciune în timpuri dificile. Recent, un economist de la Universitatea din Copenhaga a afirmat că a crescut numărul de persoane care se îndreaptă spre religie pentru a înfrunta o situație, în timp ce căutările de rugăciuni via internet au ajuns luna trecută la aceea care este cifra record din ultimii cinci ani. Desigur, timpurile dificile nu sunt teren exclusiv al rugăciunii. Mulți se roagă cu recunoștință pentru belșugul din viața lor, de exemplu un bun loc de muncă, un fizic sănătos, un grup strâns de prieteni.

În timp ce încurajăm practica zilnică a rugăciunii către Dumnezeu, apreciem și renașterea rugăciunii, chiar dacă este motivată de timpurile dificile. Adesea, în adversități rugăciunea devine mai prețioasă pentru cel care o practică. Atunci când zidurile par să ne strivească, obligându-ne să ne confruntăm cu mortalitatea noastră, rugăciunea poate să ne elibereze creând un spațiu care ne permite să găsim seninătatea cu privire la modul în care ar trebui să trăim timpul care ne este dat pe acest pământ. Chiar dacă fraza "Nu sta acolo așa, fă ceva!" este corectă, considerăm că este corect și contrariul: "Nu fă pur și simplu ceva, rămâi în rugăciune!".

Practică foarte veche, rugăciunea este pe larg recunoscută și în același timp profund răstălmăcită. Unii au folosit rugăciunea ca mijloc, căutând numai o aparență exterioară de evlavie, alții au folosit-o ca baston pentru a pune la îndoială evlavia celor care n-au întâlnit-o niciodată. De fapt, dacă rugăciunea este redusă la o simplă întreținere, nu se vor cunoaște niciodată semnificația sa și scopul său, nici nu se vor înțelege binefacerile sale.

Un mod bun pentru a înțelege rugăciunea este de a o vedea ca o prismă unde se descoperă ceva cu adevărat unic în funcție de cum este observată. Rugăciunea ne ajută să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine și să lucrăm asupra numeroaselor noastre lipsuri. Însă rugăciunea ne ajută și să ne îndepărtăm de noi înșine și să ne concentrăm asupra nevoilor altuia. Ne ajută să devenim umili prin acceptarea realității de fapt că avem mult mai puțin control asupra evenimentelor vieții decât considerăm noi. Ne amintește și că, în timp ce suntem indivizi care gândesc și acționează liber, alegerile noastre pot avea incidență - și fac asta - asupra comunității mai ample din care facem parte. În mod fundamental rugăciunea ne ajută să acționăm și să devenim persoanele care suntem chemate să fim. Așa cum a spus odată Maica Tereza: "Rugăciunea care trece la acțiune devine iubire, iar iubirea care se transformă în acțiune devine slujire".

Fiind călăuze religioase de credințe diferite, rugăciunea ne ajută să revelăm răspunsurile la întrebările care apasă asupra noastră. Desigur, uneori răspunsurile pe care le căutăm nu sunt imediat clare. Când se întâmplă asta, să continuăm să ne rugăm. Și prin rugăciunile noastre înțelegem că rar există o linie dreaptă între problemele cu care ne confruntăm și răspunsurile pe care le dorim. Devine important să fim acolo, în rugăciune.

În timp ce în toată țara oamenii răsfoiesc paginile de internet pentru a se menține ocupați în izolare, este dorința noastră profundă ca rugăciunea să ajute să le arate persoanelor cum să trăiască timpul pe pământ, din care o parte constă în a acționa în solidaritate pentru a da ajutor și mângâiere celor care suferă.

Paramedicul musulman și cel evreu care se văd rugându-se în fotografie nu și-ar fi imaginat vreodată să-și desfășoare slujirea lor în timpul unei pandemii globale. Și totuși găsesc curajul de a se ridica în fiecare dimineață și de a continua să-l slujească pe cel care are nevoie. Riscă să se îmbolnăvească și chiar să moară. Însă găsesc harul de a se ruga și forța pentru a desfășura munca lor. Știu că persoanele depind de ei.

Pentru acești doi paramedici și pentru toți salvatorii, pentru lucrătorii sanitari și funcționarii aleși, pentru bolnavi și familiile lor, pentru cei care au murit noi să continuăm să ne rugăm.

(După L'Osservatore Romano, 30 mai 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 708.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat