Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nu mai suntem stăpâni ai Pământului

De Silvina Pérez

"Este indispensabil să se recunoască responsabilitatea colectivă în fața lumii globalizate, ale cărei efecte se repercutează asupra restului omenirii". Semnele impactului economic pe care pandemia de Covid-19 le lasă în tot continentul american sunt motiv de mare preocupare pentru cardinalul Carlos Aguiar Retes, arhiepiscop primat al Mexicului, așa cum a afirmat într-un interviu dat la "L'Osservatore Romano". În America Latină epidemia s-a răspândit după aproape două luni de la confirmarea din partea Chinei despre existența noului coronavirus (primul caz pozitiv a fost înregistrat în Brazilia la 26 februarie) și evoluția infectării trăiește faze diferite în funcție de țări. Fiecare guvern adoptă măsuri diferite pentru a reduce impactul lui Covid-19 asupra sistemului său sanitar și asupra economiei sale. Mexicul se îndreaptă spre redeschiderea treptată a activităților sale sociale și economice, prevăzută pentru 1 iunie, în pofida paradoxului tragic al cifrelor care sunt în creștere constantă. Biserica a făcut mari eforturi pentru a coordona diferitele inițiative de asistență duse înainte în țară pentru a ajuta săracii din zonele urbane și rurale.

Eminență, în acest timp marcat de criza sanitară mondială s-a spus și s-a repetat că după flagelul de Covid-19 nimic nu va mai fi ca înainte. Ce spune astăzi Bisericii acest virus?

Biserica trăiește această pandemie ca parte a societății. Prin urmare, cu incertitudine și descumpănire, pentru că a tulburat stilul de viață și a limitat libertatea în ce privește mobilitatea. Cred că nimănui dintre noi, locuitorii actuali ai planetei, nu i s-a întâmplat să trăiască o situație așa de complexă ca aceea prezentă. Totuși, ca orice situație umană, are acei pro și contra ai săi, avantajele sale și provocările sale; asta este ceea ce se întâmplă. Mai ales pentru Biserică a fost o ocazie pentru a reconsidera gratuitatea vieții și necesitatea spiritualității, ceea ce reprezintă o oportunitate de a evangheliza. Fără îndoială, Biserica trebuie să interpreteze pandemia ca un semn al timpurilor și să descopere în ea glasul lui Dumnezeu creatorul.

Cuvintele "izolare" și "carantină", care păreau să aparțină unor timpuri uitate și la lexicul medieval, fac parte astăzi din cotidianitatea noastră. După părerea dumneavoastră, ce anume s-a schimbat în aceste săptămâni de pandemie?

Viziunea despre viitorul omenirii și angajarea mea pentru a promova un stil de viață în care demnitatea fiecărei persoane umane să fie respectată. În acest scop, este indispensabil să se recunoască responsabilitatea colectivă în fața unei lumi globalizate, ale cărei efecte se repercutează asupra restului omenirii. De aceea sunt necesare participarea și colaborarea tuturor țărilor și culturilor pentru a defini valorile pe care să se sprijine viața socială a popoarelor.

Folosirea noilor tehnologii din partea Bisericii a dus la o mare participare spirituală a credincioșilor în aceste zile de izolare din cauza Covid-19. Este vorba despre nașterea unei noi liturgii familiale?

De fapt, cred că a fost o fază de rodaj foarte importantă pentru viitorul evanghelizării, în special pentru a obține o comuniune care să fie recunoscută și valorizată de toți credincioșii. Efectul va fi o mai mare mărturie despre experiența trăită a valorilor creștine în favoarea societății.

Ce provocări va trebui să înfrunte planeta odată ce va fi depășită pandemia? Ce anume se poate învăța de la situația actuală?

Înainte de toate că nu suntem stăpânii casei noastre comune, ci păzitori și administratori. Deci trebuie să discernem cum putem îndeplini această misiune. Atunci când Biserica, în decursul secolelor, a reușit să pună în practică învățăturile lui Isus, a reușit să transforme și stilul de viață al societății într-o cultură fraternă și solidară, întemeiată pe respectarea demnității fiecărei persoane, mărturisind astfel că este posibil - și un mare dar - a permite o viață demnă fiecărui membru al familiei umane. De aceea, în fața comentariului care circulă în mass-media și pe rețelele sociale, conform căruia la sfârșitul pandemiei viața nu va mai fi ca înainte, invit să ne întrebăm: care va fi răspunsul nostru ca discipoli ai lui Cristos? Ce anume așteaptă de la noi Învățătorul nostru Isus Cristos, Domnul? Să cerem ajutor mamei noastre, Fecioara de Guadalupe, pentru a găsi un răspuns și a-l pune în practică prin puterea Duhului Sfânt.

Există vreo legătură cu schimbarea climatică și criza climatică? Cum ar trebui să ne comportăm cu natura odată ce se va depăși pandemia?

Trebuie să ne educăm și să respectăm ciclurile vieții stabilite de legile naturii, pe care le cunoaștem astăzi mai bine grație cercetării și tehnologiei.

(După L'Osservatore Romano, 30 mai 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 805.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat